19 Temmuz 2012 03:00

'Değişim' sözde kaldı, listeye yansımadı

CHP’nin 34. Kurultayı’nda bugün Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) seçimleri için oy kullanma işlemleri başladı. Sabah saatlerinden itibaren delegelerin yoğun katılımı ve seçilebilmek için faaliyet yürüttüğü Kurultay’da listelerin belirlenmesi ve seçimlere geçilmesi akşam saatleri

'Değişim' sözde kaldı, listeye yansımadı
Paylaş
Sultan Özer

CHP’nin 34. Kurultayı’nda ilk gün genel başkanlık seçimlerinin ardından sona erdi. Kemal Kılıçdaroğlu 1111 delegenin imzası ile aday gösterildi. 1232 geçerli oyun 1164’ünü alan Kılıçdaroğlu, yeniden genel başkan seçildi.

SEÇİM BARAJI KALDIRILSIN

İlk gün delegelerinin konuşmalarının ardından “Demokrasi ve Özgürlük Bildirisi” adı ile kurultay kararları okundu.

Bu kararlar arasında, “Kürt sorunu çözülürken, terörle mücadele edilmesi, demokrasi, adalet ve insan haklarının geliştirilmesi” de yer aldı.

'ZORUNLU DİN DERSLERİNİN KALDIRILMASI' YOK

Konuşmalarda ve kararlarda da “laiklik” vurgusu öne çıkarken, bunun gereği ve Alevilerin de en önemli talepleri olan “Diyanet İşleri Başkanlığı ve zorunlu din derslerinin kaldırılması”na değinilmedi. Kararlarda Alevilerin cemevlerine ilişkin de bir ifade geçmedi.

Kararlar arasında bilimsel eğitimin savunulması, üniversitelerin özerk, bilim insanlarının özgür olması ve YÖK’ün kaldırılması da yer aldı. Kararlar arasında ana dilde eğitim değil de ana dilin öğrenilmesi ifadesi de geçti.

Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve yüzde 10 seçim barajının kaldırılması kararları da bildirgeye yansıdı.

KURULTAYDAN NOTLAR

* Kurultayda aday enflasyonu yaşandı. 60 kişilik PM için 585 aday çıktı, ancak telefon görüşmeleri ile bir kısmı adaylıktan çekilerek, son 452 kişi aday başvurusu yaptı, bunlardan 434 aday kesinleşti. * 15 kişilik Yüksek Disiplin Kurulu için ise 129 kişi aday oldu. *  Kılıçdaroğlu’nun 98 kişilik anahtar listesinin yanında bir de il başkanlarının hazırladığı “Değişim ve Demokrasi” başlıklı, mavi renkli bir anahtar liste daha hazırlandı. İl başkanlarının bu listesi, Kılıçdaroğlu’nun listesinin anahtarı olarak yorumlandı. * Kurultayda muhalif PM listeleri de çıktı. Önder Sav, “Örgütün Listesi” başlıklı bir liste çıkardı. Ayrıca “Tabanın Sesi” ve yine “Demokrasi ve Değişim” adında muhalif listelerde delegelerin onayına sunuldu. * PM adayları, delegelerden oy almak için farklı yollar denedi. En dikkat çeken kampanya ise Adnan Keskin’in kendi isminin yer aldığı el havluları ve ıslak mendiller oldu. * CHP’ye merkez sağdan transfer olan Aydın Ayaydın ile listeye girmesi kesin gözüyle bakılan Kültür Eski Bakanı Fikri Sağlar listede yer almadı. Fikri Sağlar’ın listede yer alamamasının nedeninin il başkanlarının tepkisi olduğu belirtilidi. (Ankara/EVRENSEL)


100 KİŞİLİK ‘ANAHTAR LİSTE’

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun öncesinde 100 kişi olarak duyurduğu anahtar listesinde 98 kişinin ismine yer verdi. Seçimlere ise akşam geç saatlerde başlanacak.

Kılıçdaroğlu’nun 98 kişilik anahtar listesinde Murat Karayalçın, Adnan Keskin, Haluk Koç, Çetin Soysal, Ercan Karakaş, Umut Oran, Levent Gök gibi isimler yer aldı. Ayrıca mevcut PM’de yer alan ve Fethullah Gülen’i öven açıklamalar yapan İlahiyatçı Akademisyen Muhammet Çakmak de anahtar listede yerini aldı. Sendikacı olarak Yakup Akkaya ve DİSK Eski Örgütlenme Sekreteri Perihan Sarı yer alırken, Süleyman Çelebi listede yer bulmadı. Kılıçdaroğlu, 60 PM üyesinin 8’inin seçileceği Bilim Kültür Yönetim Platformu için de şu 12 isme ‘Anahtar liste’sinde yer verdi: Metin Feyzioğlu, Birgül Ayman Güler, Hülya Güven, Mehmet Karlı, Oğuz Oyan, Nur Serter, Burhan Şenatalar, Gaye Usluer, Fethi Açıkel, Sencer Ayata, Seyhan Erdoğdu ve Gürbüz Evren.

ÖNCEKİ HABER

Silopi'de askerden çocuklara coplu sıra dayağı!

SONRAKİ HABER

Befesa Silvermet’te grev

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...