01 Ağustos 2017 11:23

Kurduğu partiyi ‘insanlık düşmanı’ olmakla suçladı

Finlandiya'da 'Gerçek Finliler Partisi'nin kurucusu ve eski başkanı Timo Soini partiyi insanlık düşmanı olmakla suçladı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

“Gerçek Finliler Partisi”nin kurucusu ve eski başkanı Timo Soini, Jussi Halla-aho, Gerçek Finliler’in insanlık düşmanı bir parti olduğunu söyledi.

Hala Gerçek Finliler, Merkez Partisi ve Birlik Partisi'nin oluşturduğu koalisyon hükümetinin Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Tomi Soini, Aamulehti dergisinde yayımlanan söyleşisinde Gerçek Finliler’in artık kurucusu olduğu ve kuruluşundan beri liderliğini yaptığı parti olmadığını söyledi.

“Eğer Gerçek Finliler’in şimdiki Başkanı Jussi Hallo-aho’ya Gerçek Finliler’in Hıristiyan-sosyal bir parti olup olmadığını sorarsanız asla olumlu bir yanıt veremez” diyen Soini, Hallo-aho’nun eşcinsel evliliği için yapılacak oylamadan dolayı “Gerçek Finliler için bir vicdan sorunu olduğu” açıklamasını hatırlattı. 

Soini, son dönemde gündemin üst sıralarında yer alan ağır hastalara ölüm yardımı yapılması tartışmalarına da değindi. “Gerçek Finliler’in ölüm yardımını desteklemediğini göreceğiz. Bu doğrudan insanlık düşmanı politikanın sonucudur. Eğer bir yabancıyı bir Finliyle aynı değerde görmezseniz hasta bir insanı sağlıklı insanla da aynı değerde görmezsiniz” ifadelerini kullanan Soini, kurucusu olduğu Gerçek Finliler'in insanlık düşmanı bir parti haline geldiği değerlendirmesinde bulundu. 

GERÇEK FİNLİLER BÖLÜNMÜŞTÜ

Gerçek Finliler’in haziran ayında yapılan kongresinde ırkçı ve İslam karşıtı Jussi Hallo-aho'nun parti başkanlığına seçilmesinden sonra hükümet ortağı Merkez Partisi ve Birlik Partisi liderleri, Gerçek Finliler'le yollarını ayıracaklarını açıklayınca hükümet krizi yaşanmıştı. Kriz, aralarında Tomi Soini’nin de bulunduğu 20 milletvekilinin Gerçek Finliler’den ayrılıp Yeni Altenatif adlı grubu kurmalarıyla çözülmüş ve Soini’nin de aralarında bulunduğu 5 bakan koltuklarını korumayı başarmıştı. 

Medyada Yeni Alternatif’i oluşturanların koltuklarını korumak için ayrı bir oluşuma gittikleri yorumları yapılırken Gerçek Finliler’in yeni lideri Hallo-aho, yeni grubu kuran milletvekillerine sert eleştiriler yöneltmiş ve grubun kurulduğu günü utanç günü olarak adlandırmıştı.

GERÇEK FİNLİLER IRKÇILARIN ÇEKİM MERKEZİ OLDU

Finlandiya’da yabancı düşmanlığının tarihi ve gelişmesini araştıran Gazeteci Marianne Lyden, Tomi Soini’nin daha önce içinde yer aldığı Landsbygdsparti’nin (Kırsal Bölge Partisi) geleneksel olarak ırkçı retoriğe başvurduğunu ve bunun Soini ve Gerçek Finliler tarafından günümüzde miras olarak devralındığını söylüyor.

Ekonomik krizin baş gösterdiği ve işsizliğin arttığı 2011 yılında yapılan genel seçimlerde popülist söylemlerle oylarını 4 kat artırarak yüzde 19,1’e yükselten Gerçek Finliler, ırkçı, Nazi ve aşırı sağcılar için bir çekim merkezi oldu. 
Bu grupların arasında yer alan Jussi Halla-aho’nun başını çektiği Uusi Soumi, parti içinde etkinlik  kazanmaya başladı. Bazı illerde parti il yönetimlerini ele geçirdiği gibi parlamentoda da temsil edildi. Grubun üyelerinden bazıları ırkçı, İslam karşıtı ve homofobik söylemlerinden dolayı partiden uzaklaştırdı. 

Ancak Tomi Soini’nin seçim döneminde söz verdiği vaatleri yerine getirmemesi sonucu Gerçek Finliler’e verilen halk desteği yüzde 8’e kadar geriledi. Bunu bir fırsat olarak gören Uusi Suomi, bir yandan daha fazla ırkçı söylemlere yönelirken aynı zamanda iktidar ortağı olabilmek için bir hamle yaptı. 

NAZİLERİN HÜKÜMETTE YER ALMASI ENGELLENDİ

Haziran ayında yapılan Gerçek Finliler’in kongresinde aday olan Jussi Halla-aho, delegelerin oylarının yüzde 56’sını alarak parti liderliğine gelmeyi başardı. Hallo-aho ve Uusi Soumi içinde yer alan Nazi ve ırkçıların hükümette temsil edilmelerin seçmenleri tarafından iyi karşılanmayacağını bilen Başbakan Juha Sipilia, koltuğunu kaybetmek istemeyen Gerçek Finliler'in eski lideri ve Dışişleri Bakanı Tomi Soini ile anlaştı.

Soini, 19 milletvekili ile Gerçek Finliler’den ayrılarak Yeni Alternatif adlı grubu oluşturduğunu açıkladı. Böylelikle Gerçek Finliler’in 5 bakanı hükümetteki koltuklarını korudu ve Hallo-aho önderliğindeki Uusmi Suomi'nin iktidar ortağı olması engellendi. 

Bölünmeden sonra Gerçek Finliler'in daha ırkçı ve yabancı karşıtı bir çizgi izlemeye başladıkları gözleniyor. 

ÖNCEKİ HABER

Arkadaşlarını döverek öldürüp cesedini sokağa bıraktılar

SONRAKİ HABER

İngiltere'de 'Yusuf Karataş'a özgürlük' kampanyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...