01 Ağustos 2017 09:15

Ayvalık Tabiat Parkı için sevindiren karar

Türkiye'nin en büyük tabiat parkı olan Ayvalık Tabiat Parkının mutlak koruma alanı statüsünü kaldıran revizyonun planının iptali davası kesinleşti.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Türkiye'nin en büyük tabiat parkı olan Ayvalık Tabiat Parkının Mutlak Koruma alanı statüsünü kaldıran 2009 Revizyon Planının iptal davası Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun kararıyla kesinleşti. Ayvalıklılar tarafından sevinçle karşılanan mahkeme kararı  ile koruma statüleri kaldırılarak "sınırlı kullanım statüsü" verilen yerler tekrar mutlak koruma altına alındı.

ZENGİNLERİN İŞTAHINI KABARTTI

Ayvalık Tabiat Parkı, yaklaşık 17.950 hektarlık alanıyla Türkiye’nin en büyük Tabiat Parkı olarak 1995 yılında ilan edildi. Daha sonra 2004 yılı Plan Kararları ve Plan Hükümleri ile parkın önemli bir bölümü ‘Mutlak Koruma Alanı’ olarak belirlendi. 2007 yılından sonra ülke zenginlerinden birçok ismin bölgede arazi ve mülk almaya başlamasının kokusu çok geçmeden ortaya çıktı. Bir süre sonra Tabiat Parkının koruyucu hükümleri yok edilerek, yapılaşmanın, eski eserleri farklı amaçla kullanmanın yolunu açmak üzere ‘2009 Yılı Revizyon Planı’ hazırlandı. ‘Mutlak Koruma Alanları’nın önemli bir bölümü ‘Sınırlı Kullanım Alanları’na dönüştürüldü. Plan değişikliğindeki amaç manastırlarla ilgili yapılan maddede kendini açık ediyordu. Eski plan hükümlerinde manastırlar sadece müze olarak kullanılabilir derken, “ bu yapılara yeni fonksiyon yüklenebilir” maddesi koydurulması dikkat çeken bir ayrıntıydı. Ayvalık Adaları Tabiat Parkının, Kuzey Ege’de nadiren bozulmamış çok büyük bir alan olması rant değerini yükseltmişti.

DANIŞTAY TALANA DUR DEDİ

Tabiat Parkının plan değişikliği ile talana açılması girişimine karşı yurttaşlardan ve yaşam savunuculardın tepki gecikmedi. Birçok kurumun katılımı ile oluşturulan Ayvalık Tabiat Parkı Koruma Platformu plan revizyonunu yargıya taşıdı. Revizyon Planının iptali ve yürütmenin durdurulması amacı ile Danıştay 6. Dairesine açılan davada 2011 yılında “Davanın durumuna ve uyuşmazlığın niteliğine göre taşınmazların yerinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılarak bilirkişi raporu alındıktan sonra yeniden karar verilinceye kadar yürütmenin durdurulması" istemi kabul edildi. Danıştayın kararına rağmen Ayışığı manastırındaki çalışmaların 2009 Revize Planı geçerliymiş gibi sürdürülmesi tepki çekti.

BAKANLIKLARIN TEMYİZ TALEBİ REDDEDİLDİ

Bilirkişi incelemesinin ardından 2012 yılında Danıştay 2009 Yılı Revize Planının yürütmesini kesin olarak durdururken Ayışığı Manastırı mola ve manzara noktası olarak tanımlanarak, tekrar mutlak koruma alanının içine alındı. Buna karar Çevre ve Orman Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından temyiz edilince dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun önüne gitti. Danıştayın en yüksek yargı organı olan DİDDK geçtiğimiz günlerde açıklanan kararından bakanlıkların temyiz istemlerini yerinde bulmayarak oybirliği ile Danıştay 6. Dairesinin kararını onadı.

AYVALIK İÇİN GÜZEL BİR KAZANIM

Ayvalık Tabiat Parkı Koruma Platformu mahkeme kararının Ayvalık için  güzel bir kazanım olduğunu belirterek, “Mutluyuz. Gönüllü Avukatımız Zehra Tuna’ya, dava sürecinde platforma destek veren STK’lara ve  Ayvalık halkına çok teşekkür ediyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Akkim'de Petrol-İş’e üye olan 20 işçi işten atıldı

SONRAKİ HABER

İzmir Büyükşehir'de ikinci toplu işten çıkarmalar başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...