01 Ağustos 2017 06:36

İstanbul Üni. Botanik Bahçesi Diyanet'e tahsis edildi

Uluslararası Botanik Bahçeleri’ne kayıtlı iki bahçeden biri olan İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi, Diyanet'e devredildi.

Paylaş

Türkiye’nin en eski botanik bahçelerinden biri olan İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi, müftülük hizmetlerinde kullanılmak üzere 2015 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis edildiği ortaya çıktı.

BirGün'ün manşetine taşıdığı habere göre Fatih Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Fazıl Uğur Soylu, konuya dair Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) bir dilekçe yazdı. CHP’li Soylu’ya Topkapı Emlak Müdürlüğü’nden gelen yanıtta, şu ifadelere yer verildi:

“Bakanlığımızdan (Milli Emlak Genel Müdürlüğü) alınan 03.06.2015 tarih ve 83889 sayılı muvafakat yazılarına istinaden söz konusu taşınmazın İstanbul Üniversitesi’ne tahsisli 14.878.00 m2’lik kısmının tahsisinin kaldırılması ve Botanik Anabilim Dalı Binası’nın yeni inşa edilecek Biyoloji binasına taşınıncaya kadar süre verilmek kaydıyla, Müftülük hizmetlerinde kullanılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsisin uygun görüldüğü bildirilmiştir.”

BOTANİK BAHÇESİ ŞEYHÜLİSLAMLIK MI OLACAK?

CHP'li Meclis Üyesi Fazıl Uğur Soylu, Botanik Bahçesi'nde Osmanlı döneminde Şeyhülislamlık evinin bulunduğuna dikkat çekerek “Botanik Bahçesi şeyhülislamlık mı olacak?​” diye sordu. Soylu, “Fakülte taşınınca bina ve Botanik Bahçesi, Diyanet'in olacak. Uluslararası Botanik Bahçeleri'ne kayıtlı dokuz adet serası, yaşayan fosil bitkileri, Türkiye'nin ilk kurutulmuş bitkileri kütüphanesi, 3 bini aşkın canlı bitki türüne ev sahipliği yapmakta olan 82 yıllık bahçe nasıl taşınacak? Öğrencilere uygulama alanı olarak hizmet veren bahçeyi müftülüğün hangi amaçla kullanacağını yakından takip edeceğiz” dedi.

İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi, 1995'te sit alanı ilan edildi ve içindeki bitkiler yerinde korunması gerekli tabiat varlıkları olarak tescillendi. 2013'te ise İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi'nin Diyanet tarafından satın alınmak istendiği iddiaları gündeme geldi ve kamuoyunun tepkisini çekti. Botanik bahçesinin 2015 yılında sessiz sedasız Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis edildiği ortaya çıktı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Cüzdanı çalındı, başına gelmeyen kalmadı

SONRAKİ HABER

Kayyım, höyük ve Ermeni mezarlığı üzerine tuvalet dikti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...