01 Ağustos 2017 05:10

Akıncı üssü davasının ilk günü sona erdi

Darbe girişiminin merkez üssü olarak kullanılan Akıncı üssündeki faaliyetlere yönelik açılan 486 sanıklı davanın görülmesine başlandı.

Paylaş

15 Temmuz Darbe girişimine yönelik en önemli davalardan olan Akıncı üssü davası, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumu içerisindeki duruşma salonunda başladı. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülecek olan davada darbe girişimi sonrası Akıncı üssünde yakalanan siviller Kemal Batmaz, Nurettin Oruç, Hakan Çiçek, Harun Biniş ilk kez, Genelkurmay davasında da yargılanan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ve bazı askerler ikinci kez hakim karşısına çıkıyor. Davanın bir numaralı sanığı Fethullah Gülen.

CEZAEVİ ÇEVRESİNDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

29 Ağustos'a kadar sürecek dava nedeniyle Sincan Cezaevi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Polis ve jandarmadan oluşan güvenlik güçleri, cezaevi çevresinde farklı noktalarda kurdukları güvenlik noktalarında davayı izlemeye gelenleri tek tek aradı. Cezaevi çatısına keskin nişancılar yerleştirilirken, jandarmaya ait dronlar sürekli havadan görüntü aldı. Çok sayıda zırhlı araç ve bir TOMA'da cezaevi önüne konuşlandı.

DURUŞMA SALONU YENİDEN DÜZENLENDİ

Darbe davalarının görülmesi için yapılan duruşma salonu, duruşmaya darbe girişimi gecesi hayatını kaybeden ve yaralananların yakınlarının gelecek olması nedeniyle yeniden düzenlendi. Salona sınırlı sayıda sanık yakının alınacağı, sanık yakınları için ayrılan bölüme müştekilerin oturacağı belirtildi. Sanık yakınları için ise basın mensuplarına ayrılan bölün hemen yanına sandalyeler konularak yeni bir bölüm hazırlandı. Dışarıda kalacak olan müşteki ve yakınları için, salonun girişine sandalyeler konularak duruşmayı ekranlardan izlemeleri sağlanacak.

SANIKLAR DURUŞMA SALONUNA GETİRİLİRKEN PROTESTO

Darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullanılan Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin Sincan'da yargılanmasına başlanacak sanıklar, duruşma salonuna getirildi. Tek sıra halinde duruşma salonuna alınan sanıklar, Sincan Ceza ve İnfaz Kurumu Yerleşkesi'ndeki yakınları tarafından protesto edildi.

DAVADA GERGİNLİK

Akıncı Üssü davası gergin başladı. Yaşamını yitirenlerin yakınları ve gaziler, sanıklara yönelik sinkaflı sözler sarf edip, sanık avukatlarını yuhaladı. Yaşamını yitirenlerin yakınları, ayrıca önlerinden geçen bazı sanık avukatlarına fiziki müdahalede bulununca avukatlar da önlerindeki masalara vurarak, durumu protesto etti.

AVUKATLARDAN MASALARA VURARAK TEPKİ

Salona giren Mahkeme Başkanı Selfet Giray, "Acınızı, öfkenizi anlıyoruz ama bunu kaldıramayacak kişiler ayrılsınlar. Bu karşılıklı diyalog devam ederse bazılarınızı çıkarmak zorunda kalacağız" diyerek uyarıda bulundu.

Mahkeme başkanının uyarılarının ardından gerginlik son buldu. Duruşma, kimlik tespitlerinin alınmasıyla devam etti; ancak UYAP'taki arıza nedeniyle duruşmaya saat 13.30'a kadar ara verildi.

YAZICI: AK PARTİ DAVAYA MÜDAHİL OLACAK

Ara sırasında AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, açıklamalarda bulundu. Yazıcı, "AK Parti, bu davaya müdahil olarak katılma isteminde bulunacak. Bu davanın bir diğer özelliği de şu; FETÖ örgütünün başı, birinci sırada sanık. İkinci sırada sanık, firar eden, kaçan, kaçırılan her neyse Adil Öksüz ve rütbeliler var. Darbeyle ilgili her dava önemli. Ümit ediyoruz ve bekliyoruz ki Türk adaleti, adil yargılamayla ki öyle devam ediyor, bu davaları fazla uzatmadan elbette ki uluslararası hukukun kurallarını gözetmek suretiyle bu yargılamaları sürdürüyor. İnşallah bu yargılamalar bitince sanıklar, darbeciler elbette ki hak ettikleri cezayı alacak. Zaten yargılamanın tek amacı var. Haksıza haddini bildirmek, haklıya da hakkını vermek" diye konuştu.

TEK TİP GİYSİ UYGULAMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Yazıcı, 'FETÖ'den yargılananlara tek tip giysi uygulamasına ilişkin şöyle konuştu: "Yargılama süresiyle bağlantılı bu örgütün belli yerlerden talimat almak suretiyle birtakım unsurları, propaganda amacı olarak kullandığını görmekteyiz. Bunun çok yakın örneği, 'Hero' diye nitelenen tişörtü giyerek, salona gelmiş olmaları. Bundan da hareketle sanık durumunda olan faillerin tek tip elbise giymelerine ilişkin tartışma devam ediyor. Elbette ki dünyadaki örneklerini ve bunun yansımalarını dikkate almak suretiyle bu konu üzerinde çalışılıyor. Tek tip elbisenin ötesinde, bu konuda esas olan şu. Hiçbir failin terör örgütü mensubu olarak, yargı önüne çıkan hiçbir bireyin propaganda görüntüsü verecek materyal kullanmasına, görselliği sergilemesine asla izin vermeyeceğiz."

MÜDAHİLLİK TALEPLERİ

Başbakanlık, TBMM, Maliye Hazinesi, Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı, CHP, bir grup CHP'li milletvekili, HDP ve Olçok ailesi Akıncı Üssü davasına müdahillik talebinde bulundu. 

DAVANIN İLK GÜNÜ TAMAMLANDI

Mahkemeye gelen diğer yazı ve talepleri de okuyan mahkeme başkanı, yarın saat 09.30'da devam etmek üzere duruşmaya ara verdi. (Ankara/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Gülerce: FETÖ ile durmadan mücadele eden 3 kişiden biriyim

SONRAKİ HABER

'Erciyes Türk Kurultayı'na OHAL engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...