Vicdan ve Adalet Nöbeti: Yaşasın barış

HDP’nin Vicdan ve Adalet Nöbeti öncesi Yoğurtçu Park abluka altına alındı. HDP, grup toplantısını burada yaparak 7 günlük nöbeti başlattı.

01 Ağustos 2017 02:18
Paylaş

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) bugün Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda sürdüreceği "Vicdan ve Adalet Nöbeti"  öncesi, Yoğurtçu Parkı etrafı bariyerlerle kapatıldı. Parkın çevresine akrep tipi zırhlı araçlar ve TOMA’lar da getirildi.  

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ve 12 milletvekili, Kadıköy HDP ilçe binası önünden Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni tutacakları Yoğurtçu Parkı’na geldi. HDP’liler, yürüyüş sırasında "Emekçilerin hakları gasp edilemez" ve "Kadın kazanımları gasp edilemez" dövizlerini taşıdı ve sık sık "Hak hukuk adalet" sloganları attı. Yürüyüşe EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, birçok sendika temsilcisi ve beraberindeki birçok partili de katıldı. 

YAŞASIN BARIŞ...'

Parkın girişinde açıklama yapan HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder; "Bu demokratik dayanışma iradesiyle buraya sivil toplum temsilcilerimizi saygıyla teşekkürler anıyorum. Bu vicdan ve adalet nöbeti özellikle arkalarına hükmeti alan medya tarafından sürekli itibarsızlaştırılmaya çalışıyorlar.  Newroz'da da Osman başkan onlara konum atmıştı, gelmemişlerdi. Nöbetimiz bir çığ gibi Edirne'den Hakkari'ye kadar yaygınlaştıracağız. Bu Türkiye demokrasi ve barış isteyenlerin önemli bir buluşma noktası haline gelecek. Buna engel olamazlar.  Bizim seçilmiş belediye meclis üyelerimizi, il ilçe başkanlarımı eş genel başkanlarımızı millevejillerimizi büyük bir imha operasyonuna maruz bırakıldıldı. Ama başaramayacaklar. Yaşasın barış" dedi.

Nöbetin başlayacağı Yoğurtçu Parkı’na HDP’li milletvekilleri giriş yaptı. Birçok partilinin parka girmesine izin vermeyen polis, parka sadece 30 kişinin alınacağını söyledi. Parka giriş yapamayan kitle parkın girişinden Kadıköy Kalkedona yürüyüş gerçekleştirdi. Yüzlerce kişi "Nuriye Semih yalnız değildir", "Hak hukuk adalet" sloganları attı. Çevreden alkışlarla destek geldi.

Grup toplantısına HDP Eş Başkanı Serpil Kemalbay ile milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Sırrı Süreyya Önder, Nadir Yıldırım, Mithat Sancar, Hişyar Özsoy, Ayşe Acar Başaran, Bedran Öztürk, Erdal Ataş, Leyla Birlik, Sibel Yiğitalp, Erol Dora, Dilek Öcalan, İbrahim Ayhan'ın yanı sıra Tevgere Jinen Azad (TJA), HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Haziran Hareketi Yönetim Kurulu üyesi ve HTKP Başkanı Erkan Baş, ESP Genel Başkan Yardımcısı Fadime Çelebi, EHP Genel Başkanı Sibel Uzun, Diyalog Grubu, Demokrasi İçin Birlik, Devrimci Parti Genel Başkanı Ufuk Güllü, Alevi kurumları, kadın kurumları da grup toplantısında yerini aldı. Yürüyüş ile nöbet alanına gelen yüzlerce yurttaş ise park içerisine alınmadı. Nöbetin yapıldığı alana “Faşizmin panzehiri adalettir”, Demokratik siyaset tasfiye edilemez”, “Toplumsal barıştan vazgeçilmez”, “Emekçilerin sosyal hakları gasbedilemez” pankartları asıldı.

'HAKLI OLDUĞUMUZ İÇİN ENGELLENİYORUZ'

Grup toplantısı öncesi konuşan HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu haklı ve meşru bir eylem olduğunu vurgulayarak bu barikatlar, çeperler bizi yıldıramaz. Vicdan nöbetini 7 gün burada sürdüreceğiz. Faşizmi, bu barikatları yan yana yeneceğiz. Bizler haklı olduğumuz için bu kadar engelleniyoruz ancak biliyoruz ki tüm bu baskılara rağmen bizler kazanacağız” ifadelerine yer verdi.

‘SOKAKLARA KİLİT VURUYORLAR’

Parti temsilcileri ile nöbete başlayacak olan milletvekillerinin alanda yerini alması ile birlikte grup toplantısı başladı. Toplantıda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay mecliste milletvekillerinin ağzına kilit vurulmak istendiğini vurgulayarak “Sokaklarda bir araya geldik ama görüyoruz ki sokaklara da kilit vuruluyor” dedi. Kemalbay, alanın 3 kat çemberlenmiş olduğunu belirterek, “Parkın en kurak yerindeyiz, sadece kuru bir ağaç var bizleri güneşin altında tutuyorlar. Bizleri bu yaklaşım yıldıramaz, demokrasi güçleri mücadele tarihinde öyle çok bedeller ödemiştir ki güneşin altında durmak verilen bedellerin yanında hiç kalır” dedi.

'MÜCADELESİZ BİR BARIŞA KAVUŞMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

Tek adam rejiminin mücadele etmeden gitmeyeceğini belirten Kemalbay, “Mücadelesiz bir barışa kavuşmamız mümkün değil. Adalet ve Vicdan nöbeti Diyarbakır’da öyle bir korku yarattı ki 7 gün 24 saat süren bir kuşatma ile karşı karşıya kaldık. İktidara seslenmek istiyorum; neden korkuyorsunuz? Neden halk ile bizlerin bir araya gelmesini istemiyorsunuz? Siz istediğiniz zaman halk ile buluşup mitingler düzenliyorsunuz ama HDP bunu yapmak istediğinde devletin bütün kolluk kuvvetleri karşımıza dikiliyor, bu ne korkudur? Halkla partimizin buluşmasını engellemeye hakkınız yok. Bu kuşatmalardan sonra da manşet atıp başlık atıp ‘Halk HDP’nin toplantılarına katılmıyor’ diyorlar. Ya bu kadar büyük yalanları söyleyip kafanızı yastığa nasıl koyuyorsunuz. Partimizi kriminalize etmek çalışmalarımızı bu şekilde hayalleler halktan kopartmayı düşünmek nafiledir. 7 Haziran’dan bu yana İstanbul size her seferinde cevabı verdi. 16 Nisan’da gördük.Bizden korkmalarının sebebi ne kadar çok suçlarının olduğunun itirafıdır. Bizler mutlaka bu suçların karşılığında hesabını soracağız hukuken de demokratik siyaset yoluyla da bu suçların hesabını soracağız” dedi.

EMEP: ADALET ORTAK TALEP OLMAYA BAŞLADI

Evrensel’e konuşan EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan da nöbetle ilgili şu görüşleri faide etti: Adalet bu ülkenin ortak talebi olmaya başladı. Çünkü AKP politikalarının hiç birisinde adalet söz konusu değil. Sonuçlarında da adalet söz konusu değil. Dolayısıyla demokrasi mücadelesinin de önemli bir talebi haline geldi. Aynı zamanda bütün bir Türkiye toplumu da adalet konusunda birleşti. Demokrasi, barış ve adalet talebi konusunda ortak mücadele ile kazanabileceğimize inanıyoruz. Bunun içinde hep birlikte yol almamız gerekiyor. 1 Eylül dünya barış günü önümüzde. Bu talepler etrafında bir eylül dünya barış gününde birleşmeyiliz. Demokrasi ve adalet mücadelesini büyütmeliyiz. (İstanbul/EVRENSEL)


NÖBETİN İLK GÜNÜ: NÖBETE DESTEK İÇİN GELENLER ENGELLENDİ

 
Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Diyarbakır Ekin Ceren Parkı'nda başlattığı, Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni bugün İstanbul devraldı. Birbirinden farklı duygular ile sabah evlerinden ayrılan binlerce yurttaş, Kadıköy'de bulunan Yoğurtçu Parkı'nın yolunu tuttu. Nöbete katılmak için geldikleri parkın bariyer ile çevrili olduğunu gören yurttaşların, bu durum karşısında şaşırmamaları dikkat çekti. 

"Burada adalet için nöbet tutmaya geldiniz, fakat bariyerler ile karşılaştınız. Bu sizi neden şaşırtmadı" diye sorduğumuz bir yurttaş, "Bu bariyerlerin kurulmasını hükümet emrediyor. Çünkü yaptığı adaletsizlikleri bu bariyerlerin arkasında saklamaya çalışıyor" cevabı verdi. 

HALK NÖBETE KATILMAKTA ISRARLI

7'den 70'e her kesimden insan, yaşadığı adaletsizleri bir nebzede olsa haykırmak ve kendisi gibi adaletsizliğe uğrayanlar ile yan yana olmak için geldiği Yoğurtçu Parkı'na alınmadı. HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ve 12 milletvekilinin içeri alınmasının ardından, parkın içinden ve dışından yükselen "adalet" haykırışları gökyüzünde birbiriyle buluştu. Arada bariyer olsa da taleplerin ve dertlerin aynı olduğu parkın etrafında yurttaşlar gün boyu bekledi. Bir yurttaşın elindeki, "Durmayalım dur diyelim" dövizini polis barikatına asarak, "Adalet direniş ile gelir. Onun için buradayım ve burada olmaya devam edeceğim" demesi yurttaşların nöbete katılmadaki ısrarını özetler gibi. 

‘GERÇEK ADALET İSTEYENLER ENGELLENİYOR’

İçeri alınmadıkları için gün boyu polis bariyerleri önünde nöbete destek veren yurttaşların aralarında konuştukları temel konu ise yaşadıkları adaletsizlikler ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) milletvekilleri Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasından sonra başlattığı Adalet Yürüyüşü oldu. CHP'nin Ankara'dan başlattığı, İstanbul Maltepe'de sonlandırdığı "Adalet Yürüyüşü’ne devletin her türlü kolaylık sağladığını ifade eden yurttaşlar, Meclis’te üçüncü parti olan HDP'nin düzenlediği nöbetin devlet tarafından engellenmesine "Gerçekten adalet isteyenler, işte böyle engelleniyor" sözleri ile dile getirdi. 

'VEKİLLERİ GÖRMEK İSTEYEN HALK'

Parkın içine halkın alınmamasını tepki gösteren birçok yurttaş ise gün boyunca park etrafında dolaşarak, barikatların ardından nöbettekileri selamladı. İki kadının polis barikatlarının ardından "Vekilleri görmek isteyen halk diye yazın” demesi dikkat çekti. 

GÜNEŞİN ALTINDA NÖBET 

Parkın dışında bunlar yaşanırken, parkın içine ilk olarak giren vekiller farklı bir durum ile karşılaştı. Önceki gün, parkta nöbet tutacakları yerin polisler tarafından değiştiğini ve üç kuru ağaç altının belirlendiğini gören vekiller, gülerek, "Güneşin altında da nöbet tutarız" dedi. Diyarbakır’da Ekin Ceren Parkı’nın polis bariyerleriyle çevrelenmesi sonucu 45 derece sıcakta HDP’lilere beton alan bırakıldığı gibi, İstanbul’da da polis barikatlarıyla çevrelenen ve yüzlerce ağacın bulunduğu parkın eylem alanı için ayrılan bölümünde de yalnızca 3 kuru ağaç var. 
HDP parti sözcüsü Osman Baydemir Diyarbakır'daki durumu “HDP’ye Kerbela’yı dayatıyorlar” sözleriyle eleştirirken, İstanbul’daki grup toplantısında da HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, “Polis barikatlarıyla çeperlenmiş bu parkta en kuru yerdeyiz, bir kuru ağaç var ve bizi bunun altında tutamaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı. 

Yaptıkları grup toplantısı sonrası nöbete geçen vekiller, bir yandan parkın dışındaki yurttaşların "adalet" haykırışlarına cevap olmaya çalışırken, ziyaret için gelenlerin adalet taleplerini dinledi. Akşama kadar süren tartışmalarda nöbettekiler yer yer, söyledikleri direniş şarkıları ile adalet taleplerindeki kararlılığı dile getirdi.

HDP NÖBETİNE DESTEK İÇİN YÜRÜDÜLER, CHP NÖBETTEKİLERİ ZİYARET ETTİ

HDP’nin Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne destek için yüzlerce kişi, Yoğurtçu Parkı'na yürüdü. CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin ise nöbettekileri ziyaret etti. 

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda başlatmış olduğu, Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne destek olmak için yüzlerce yurttaş, Kalkedon Meydanı'ndan parka yürümek istedi. Meydan’da bir araya gelen yurttaşlar, "HDP halktır halk burada", "Direne direne kazanacağız" ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganları eşliğinde Kadıköy sokaklarında yaklaşık bir saat yürüdü. Ardından HDP'li vekillerin bulunduğu yere doğru yürüyüşe geçti. Sokak aralarında yapılan yürüyüşe çevredeki yurttaşlar da alkış ve zılgıtlar ile destek verdi. 

‘BUNLAR BİZİ YILDIRAMAYACAK’

Yoğurtçu Parkı’na çıkan tüm ara sokaklar polis bariyerleriyle kapatılmasından dolayı parka gelen yurttaşların önü yüzlerce polis tarafından kesildi. HDP'liler ile polis arasında yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından polis barikatının önüne gelen HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, kitleye seslendi. Nöbetin polis ablukasında devam ettiğini belirten Toğrul, "İki yıldan bu yana maalesef milletvekillerimiz, eş genel başkanlarımız, belediye eş başkanlarımız rehin alındı. Biz adaletsizliğe, hukuksuzluğa karşı bu parkta mücadeleyi yükselteceğiz. Bugün buraya geldiniz ve gördüğünüz gibi üç bariyerden oluşan bir durumla karşı karşıyayız. Ama bunlar bizi yıldırmayacak" dedi. 

'ÖZGÜRLEŞENE KADAR...'

Kitlenin desteğinden dolayı teşekkür eden Toğrul, "AKP'nin çamur medyası her ne kadar söylerse söylesin, HDP kitlesinin HDP'ye sahip çıktığını biz bir kez daha bu vesileyle görüyoruz. Tüm farklılıklarımıza özgürce bir yaşamı sağlayana kadar mücadelemiz devam edecektir. Eş genel başkanlarımızın içerde yürüttüğü mücadeleyi biz bu alanlara taşıyacağız” diye konuştu. 
Toğrul'un konuşmasının ardından kitle sloganlar eşliğinde parktan ayrılırken, polis ablukası ise devam ediyor. 

CHP'DEN NÖBETTİKİLERE ZİYARET

Öte yandan, akşam saatlerinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, nöbettekileri ziyaret etti. HDP’li vekillerle sohbet eden Narin, daha sonra parktan ayrıldı. Narin, nöbete ziyaretlerinin süreceğini aktardı.

YOĞURTÇU’DA SES ÇIKARMA EYLEMİ

HDP'nin Vicdan ve Adalet Nöbeti'nde, "Vicdanın Sesi" eylemi yapıldı. Nöbettekiler, ellerindeki çatallar ile polis bariyerlerine vurarak ses çıkarırken, birçok ilçede de yurttaşlar, ışık açma-kapatma eylemi ile nöbete destek oldu. 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Yoğurtçu Parkı'nda başlattığı Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde "Vicdan'ın Sesi" eylemi gerçekleştirildi. Nöbettekiler, ellerindeki çatallar ile polis bariyerlerine vurarak alkış ve zılgıtlar eşliğinde ses çıkarırken, İstanbul'un birçok ilçesinde ise yurttaşlar, ışık açma-kapatma eylemi ile nöbete destek oldu. 

HDP Parti Meclis (PM) üyesi İlknur Birol’un sık sık, "Sur için, Gever için, Kürdistan için, Soma için, iş cinayetlerindeki işçiler için, Nuriye ve Semih için" diye sloganları atarak ses çıkarma eylemi yapması dikkat çekti. 

Ses çıkartma eyleminin ardından halaylar çekildi. Nöbet, sohbetlerle devam ediyor.
 

 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Okçabol: Bu müfredatla yetişen kuşak bilimsel ve laik olamaz

SONRAKİ HABER

KESK kamu emekçilerini Çalışma Bakanlığı önüne çağırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...