01 Ağustos 2017 00:30

Dünya devi Kordsa’da işçinin değeri yok

Sabancı’ya ait, Kordsa’da işçiler çalışma koşullarının düzeltilmediği gibi ücretlerde de iyileştirme yapılmadığını belirtiyor.

Paylaş

Gözde TEKİN
Kocaeli

Sabancı’ya ait, lastik takviye malzemeleri ve kord bezi üreten Kordsa’da işçiler huzursuz. Toz, duman, yağ ve sıcak hava içerisinde çalışan işçiler fabrikanın yaz aylarında cehenneme döndüğünü ifade ediyor. Prosedür gereği fabrikada kontroller yapıldığını söyleyen işçiler çalışma koşullarının düzeltilmediği gibi ücretlerde de iyileştirme yapılmadığını belirtiyor.

Kocaeli'de faaliyet gösteren Kordsa’da 18 yıldır çalışan bir işçi, “Çok gürültülü bir ortamda çalışıyoruz işitme kaybı olan bir sürü arkadaşımız var. Tozları emmek için emici bir sistem yapmaları gerekiyor yapmıyorlar, egzoz dumanı için sistem kurmaları gerekiyor ama kurmuyorlar. Klima bile takmıyorlar. Fabrika hiç durmadığı için bakım da yapılmıyor. Her şey formalite icabı, yeter ki maliyet artmasın, işçinin canının kıymeti yok” dedi.

TEKSİF’in örgütlü olduğu Kordsa’da, 2016 yılında yapılan grup sözleşmesiyle beraber zam aldıklarını belirten bir işçi de “Asgari ücrete zam yapılınca bizde de zam yaptılar yeni işçilere. Ben 18 yıllık işçiyim 30-40 TL zam aldım. Sendika geçen hafta eski işçiler de dahil olmak üzere herkese iyileştirme yapılması için işverenle görüşmüş; herkes büyük bir beklenti içerisinde. Eğer karşılanmazsa ona göre yolumuzu çizeceğiz” diye konuştu.

DÜNYANIN KÂRI VAR AMA İŞÇİYE ZAM YOK

8 yıldır Kordsa’da çalışan bir başka işçi ise şunları anlattı: “Temmuz, ağustos ayları bizim için cehennem gibi geçiyor, çalışırken ter içinde kalıyoruz. Havasız ortamda sağlıksız koşullarda çalıştırılıyoruz, bari aldığımız paraya değse. Toplantılarda, dünya devi bir şirketi bizim maaşlarımıza zam yaparlarsa batacakmış gibi anlatıyorlar. Eğer iyileştirme yapılmazsa tepkimiz daha sert olacak, sendika da bunun farkında. Eğer sendika da taleplerimizin arkasında durmazsa, onlara karşı da tavır alacağımızın farkındalar; o yüzden uğraştıklarını söylüyorlar ama göreceğiz.”

Dünya devi Kordsa, 2016 yılının ilk 9 ayında, net kârının 178.1 milyon TL olduğunu açıkladı. Kordsa lastik pazarında lider durumda. Üretilen her iki otomobilden 1’inde ve her uçak lastiğinden 2’sinde Kordsa’da üretilen kord bezleri kullanılıyor.

ÖNCEKİ HABER

Zeytini bitirdi sıra fıstığa geldi

SONRAKİ HABER

Suudi Arabistan’da iç savaş çok yakın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...