31 Temmuz 2017 21:22

Şirince köyünde yıkım tebligatı

Şirince'de 2011 yılında aralarında Ali Nesin’in Matematik köyü de olan 128 yapı için alınan yıkım kararının bu sabah uygulanacağı bildirildi

Paylaş

Şirince'de 2011 yılında ertelenen yıkım kararlarının yarın sabah uygulanmaya başlayacağı belirtildi. 3 kişiye yıkım için tebligat gittiği belirtiliyor. 6 yıl önce yıkım kararı alınan yapılar arasında Matematik Köyü de bulunuyordu. Ali Nesin, kendilerine Matematik Köyü için tebligat gelmediğini açıkladı.

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı turistik Şirince köyünde 128 bina için alınan yıkım kararlarından üçünün yarın sabah uygulamaya konulacağı belirtildi. Daha önce yıkım kararı alınan binalar arasında Sevan Nişanyan’la Prof. Dr. Ali Nesin’in kurucusu olduğu Matematik Köyü de bulunuyordu.

Şirince barındırdığı doğal ve tarihi değerlerden dolayı 1986’da ‘Doğal sit alanı’ ilan edilmişti. 1997 yılında ise bölge ‘Üçüncü dereceden doğal sit alanı’na dönüştürülmüştü. Bu tarihten sonra yapılan ya da tamir edilen evler kaçak sayıldı. İl Özel İdaresi Encümeni, 2010 ve 2011’de yapılan yapıların “sit alanında kaçak olarak inşa edildiği” gerekçesiyle yıkılmasını istemişti. Köyde bu karardan etkilenecek onlarca yapı olduğu ortaya çıkmıştı. Ancak daha sonra tepkiler ve yapılan görüşmeler sonrası yıkım kararları ertelenmişti.

6 YIL ARADAN SONRA TEBLİGAT GELDİ

Hürriyet’ten Banu Şen’in haberine göre aradan 6 yıl geçtikten sonra köyde evi bulunanlardan 3’üne yıkım kararının uygulanacağı tebliğ edildi. İmar planına aykırı yapıldığı gerekçesiyle aralarında küçük otel, pansiyon ve evlerin de bulunduğu 95 kaçak yapıdan 22’si hakkında 2011’de uygulanacak yıkım kararı durdurulmuştu. Ancak köydeki 3 kişiye ait yapılarda yarın 09.00’da başlayacağı belirtilen yıkımlar için tebligat geçen hafta ulaştı.

Şirince’de karardan etkilenecek 128 yapı bulunduğu belirtiliyor. Daha önce yıkım kararı verilen binalar arasında geçtiğimiz günlerde cezaevinden firar ettikten sonra yurt dışına kaçan Sevan Nişanyan’a ait Nişanyan Evleri de vardı. Sevan Nişanyan ile Ali Nesin’in kurucusu olduğu Nesin Vakfı’na ait Matematik Köy ile Tiyatro Medresesi de yıkım kararı bulunan binalar arasındaydı.

ALİ NESİN: BİZE TEBLİGAT GELMEDİ

Gazete Duvar’a konuşan Prof. Dr Ali Nesin, “Bir yıkım kararı mevcut ancak bize Matematik Köyünün yıkımına dair herhangi bir tebligat gelmedi” dedi.

Geçen hafta kendilerine tebligat ulaştığını belirten 3 kişiden biri olan Tekin Karadağ şunları anlattı:  “Şimdilik 3 kişiye tebligat yapıldı. Ancak bunlarla başlanıp diğerlerinin de yıkılacağını öğrendik. Nişanyan Evleri, Matematik Köyü ve çok sayıda tanınmış tesis var. 
Selçuk Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden bana ulaşan yazıya göre bu sabah (1 Ağustos) 09.00’da yıkıma gelecekler. Yıkım gerçekleşecek yerler için valiliğe gidildi. Bu yıkımdan sonra en az 50-60 yapının hepsi yıkılacak diye öğrendik. Bunların çoğu eklenti. Örneğin eski taş eve bir şey eklemiş; teras mesela.. Benim taşınabilir kulübem var. Daha önce izinlerini aldık. Yasal yaptık. ‘İmar yok kaldır’ diyor. 5 yıldır otopark çalıştırıyorum. ‘Bana 15 gün izin verin ben kaldıracağım’ dedim. 4-5 günde ne yapabilirim? Onun için uğraşıyorum. 2011’de büyük tepki vardı durduruldu. Şimdi yine gündeme geldi. 3 tane ile başlanacak. Şirince Çevre ve Doğa Derneği başkanı olarak Valiliğe çözüm önerisi getirdim. ‘Yıkım daha büyük problem yaratır. Uzlaşı yolu getirilip barış haline getirilebilir. İmar planı askıya çıkmadı insanlar dava açsın davalar bitmeden yıkım kararı geliyor. Bu mevsim tam kazanma zamanı turistler içinde bu kötü imaj bırakır’ dedim.”

‘DAVALARIN BİTMESİNİN BEKLENMESİ GEREKİYOR’

Yıkım kararı tebliğ edilen Zeytinli Konak Butik Otel sahibi Pınar Kızıl da şunları söyledi: “Aslında binamız 1980 yılında yapıldı. Buradaki kot farkı hatalı olarak gösterilmiş. Bodrum katını 1’inci kat kabul ediyorlar. Dolayısıyla terasımızın bulunduğu 2. katı da 3. kat olarak göstermişler. Yargılamanın yenilemesi davası ve yürütmenin durdurulması davası açtık. Bu davaların bitmesinin beklenmesi ve bize süre verilmesi gerekiyor. Daha imar planları askıya asılması itiraz süresi var. İmar planları çıkmadı. Buradaki herkes köylü zamanında ilgilenememiş. Selçuk Belediyesi 2010 yılının encümen kararlarını göstererek ‘Yıkacağım’ diyor. Bu yıkımlar başlandığı zaman etap etap hepsi yıkılacak. Bize söylenen 138 yapının olduğu. Birçok insanın da devam eden davası var. Yaz ortasında, sezon ortasında yıkım yapacaklar. Kasti yapıldığını düşünüyoruz . Yapıcı değil yıkıcı bir tavır. Köy halkı olarak direniş göstereceğiz.” (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Şarampole devrilen 30 tonluk kepçenin altında can verdi

SONRAKİ HABER

Girit adası merkezli 5.4, 5 büyüklüğünde iki deprem oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...