31 Temmuz 2017 13:25

İthal etle fiyatlar düşmeyecek!

CHP'li Orhan Sarıbal ve Ömer Fethi Gürer, ithal etin üreticinin ve tüketicinin sorunlarına çözüm olmayacağını söylediler.

Paylaş

Bakanlar Kurulu Kararı ile Et ve Süt Kurumuna sıfır gümrükle 975 bin canlı hayvan ve 95 bin ton kırmızı et ithalatı yetkisi ve Toprak Mahsulleri Ofisine sıfır gümrükle toplam 2 milyon 250 bin ton hububat ithali izni verilmesine tepkiler yükseliyor. 

CHP Bursa Milletvekili Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal yazılı açıklamasında, “Çözüm, çiftçiyi ‘terbiye edici’  ithalat politikalarında değil, üretim maliyetlerinin düşürülmesinde, destekleme politikasında ve daha da önemlisi üretim planlamasında aranmalıdır” dedi.

27 Haziran 2017 tarihinde, canlı büyükbaş hayvan ithalatında, sığır eti ithalatında, buğday ve arpa, mısır ithalatında gümrük vergisini indirildiğine dikkat çeken Sarıbal açıklamasını şöyle sürdürdü: “Hükümet gümrük vergisi oranlarını indirdiğinde, enflasyonu düşürmek bahanesiyle hasat devam ederken gümrük vergilerinin düşürülmesinin, üreticinin elindeki hububat fiyatlarını baskılamaktan başka bir faydası olmayacağını belirtmiştim. Kırmızı et sorununun ithalat yoluyla çözülmesinin mümkün olmadığı, ithalatın fiyatları düşürmediği yaşanarak görülmüştür. Buna rağmen ithalat sarmalında hâlâ ısrar edilmektedir.”

‘DIŞA BAĞIMLI HALE GETİRİLDİK’

Hükümetin çiftçinin değil şirketlerin çıkarlarını koruyan politikalar uyguladığını dile getiren Sarıbal, “Tarımsal üretimde koruma duvarlarını kaldırmak, başka ülkelerin devlet destekli ürünlerine kapıları sonuna kadar açmak, başka ülkelerin çıkarına fayda sağlamak anlamına gelmektedir” dedi. 

Türkiye’nin birçok üründe dışa bağımlı hale getirildiğini, çiftçimizin kullandığı girdilerin de hem pahalı hem de dışa bağımlı buna karşılık ürün fiyatlarının düşük olduğunu söyleyen Sarıbal bu durumun yarattığı sonucunu şöyle özetledi: “Sübvansiyonlu ucuz ithal ürünlerle rekabet şansı bulunmayan üreticimize bu durumda tarımı, toprağı terk etmekten başka çare kalmamaktadır”

ÇÖZÜM DEĞİL GÜNÜ KURTARMA 

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer de hayvan üreticisinin sorunlarına değindi.

AKP hükümetlerinin tarımdan sonra hayvancılıkta da çözümsüzlüğünü ithalatla kapatma peşine düştüğünü söyleyen Gürer: “Özelleştirme süreci ile devlet kurumlarını tüketip büyük yanlışa düştüklerini görerek içini boşalttıkları kurumlardan medet umar duruma geldiler. AKP politikaları sorun çözme değil günü kurtarma politikalarıdır” dedi.

Buğday hasadının başladığı dönemde ithal ürünlerde gümrük vergisinin düşürülmesinin çiftçileri mağdur ettiğine değinen Gürer, “Ülkemizde tarıma yönelik uygulamalarda bu yıl buğday eken çiftçi mağdur durumda. 15 yıldır 43 milyon ton buğday ithal eden AKP hükümeti bunun karşısında 12 milyon dolar para ödedi. Oysa biz ülke olarak tarımda kendimize yeten bir ülkeydik” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Haber Bülteni - 31 Temmuz 2017 Pazartesi

SONRAKİ HABER

HDP heyeti tarım işçilerini ziyaret etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...