31 Temmuz 2017 02:31

Sözleşme masaya gelmeden birliğimizi sağlamalıyız

Federal Mogul işçileri OHAL sürecinde sözleşme dönemine girdiklerini belirterek ‘sözleşmeden önce birliğimizi sağlamalıyız’ diyor.

Paylaş

Gözde TEKİN
Kocaeli

Türkiye’nin en büyük piston fabrikası Federal Mogul’da çalışan işçiler, bu sözleşmeye OHAL sürecinde girdiklerini belirterek, “Sözleşme masaya gelmeden önce birliğimizi sağlamalıyız ki hem sendikaya hem patrona karşı güçlü olabilelim” diyor.

6 yıllık bir Federal Mogul işçisi, “Yoğun tempoyla çalışıyoruz. Her gün her dakika istenilen sayı artıyor, baskı da artıyor. Çay molası, sigara molası yok. Yarım saat yemek molamız var o kadar. Bir arkadaşımızı tezgahının yanında sigara içerken yakalamışlar, işten attılar. Tamam belki doğru değil yaptığı ama insanları buna mecbur bırakıyorlar. Askeri kışla mı fabrika mı belli değil. İşçinin sorununa çözüm bulacak sendikacı da yok” dedi.

İŞÇİLER ŞUBE BAŞKANINI KONUŞTURMADI

Sözleşme dönemi öncesi Türk Metal’in ‘beklenti anketi’ dağıttığını hatırlatan işçi, “Göstermelik olduğunu düşünüyoruz, bazı arkadaşlarımız doldurmadı bile. Gebze’de Pevrul Kavlak açıklama yapmış. Kimse Türk Metal’in hiçbir sözüne güvenmiyor, masada yine işçiyi satacaklar, bu sefer buna izin vermemeliyiz” şeklinde konuştu.

İşçiler, geçtiğimiz günlerde fabrikaya ziyarete gelen Türk Metal Şube Başkanı Yakup Yıldız’ın konuşmasına izin vermediklerini söylüyor. Başka bir Federal Mogul işçisi, “11 yıllık işçiyim, sendika bizi bir kez olsun şaşırtmadı. Geçenlerde ‘şube başkanı geldi’ dediler, ‘Ben gitmem’ dedim. Zaten yemekhanede beklemiş, kimse gitmeyince o da gidip bölümleri dolaşmış. Arkadaşlar sıkıntılardan sorunlardan bahsedip tepki gösterince gerisin geri kaçıyor. Türk Metal şunu anlasın, sabrımızın sınırlarını zorluyorlar. Biz anketleri doldurduk, ne istediğimizi de ifade ettik. Ne kadar dikkate alacaklar göreceğiz. Herkes eylül ayını bekliyor” dedi.

‘HATALARIMIZDAN DERS ÇIKARMALIYIZ’

5 yıllık başka bir işçi ise şunları söyledi: “Geçen dönem tepkimizi ortaya koymakta geç kaldık, şimdi daha hızlı hareket etmemiz, birlik olmamız gerek. OHAL gerekçesiyle grevler yasaklanıyor, Hükümet, ona oy veren işçinin arkasında durması gerekirken işverenlerden yana duruyorlar. O zaman biz de önlemimizi alıp, sözleşme masaya gelmeden önce birlik olmalıyız ki hem sendikaya hem patrona karşı güçlü olabilelim.”

ÖNCEKİ HABER

Katar’a askeri müdahale kapıda mı?

SONRAKİ HABER

Sur’da yeniden su ve elektrik tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...