18 Temmuz 2012 07:12

Kayserili işçiler 'kıdem'i tartıştı

Kayseri’de Emek Partisi ve Kayseri İşçi Kurultayını örgütleyen işçilerin çağrısı ile işçi toplantısı gerçekleştirildi. Kıdem tazminatının kaldırılmasına yönelik saldırıların ve DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’te  örgütlenen CEHA işçilerinin deneyimlerinin konuşulduğu toplantıy

Kayserili işçiler 'kıdem'i tartıştı
Paylaş
Ümit Kartal

Aslandoğan, 1980 darbesinden sonra sermayenin yok edemediği son haklardan birinin kıdem tazminatı olduğunu söyledi. İşçilerin saldırılara karşı tepkisiz görünmesine rağmen, alttan alta ciddi bir tepki olduğunu, her yerde kıdem tazminatının tartışıldığını anlatan Aslandoğan, yasanın geçmemesi için bu tepkinin örgütlenmesi gerektiğini ifade etti. “Mücadele edilen her yerde patronları geri adım attırmanın olanakları var. Teker teker fabrikalarda ya da tüm ülke çapında işçilerin sesi yükselince patronlara da hükümete de geri adım attırmak mümkün” diyen Aslandoğan, “İşçi sınıfının Kayseri’de, ülkede hatta dünyadaki birliği, önce kendi fabrikasındaki kendi bölümünden başlar. Fabrikada, iyi bir koordinasyon sağlayacak dar bir ekip, tüm fabrikayı yönetir” dedi.

FON TUZAĞINA DÜŞMEYELİM

Askeri iş kolundan bir işçi, kıdem tazminatının işverenlerin işçilere bahşettiği bir para olmadığını, işçilerin cebinden biriken bir hak olduğunu söyledi. Sendikasız işçilerin bu haklarını almada bazen zorlandıklarını söyleyen Harb-İş üyesi işçi, “Bizim düşeceğimiz en büyük tuzak, ‘Patron vermiyor, onda kalacağına devlette kalsın’ fikridir. Kimin parasını kime vermiyorlar? Biz kendi paramızı istiyoruz. Buna kanarsak, gelecekte bu hak yok olur gider” dedi.

Bir tekstil işçisinin, “Bu kadar şey olursa, sosyal patlama olmaz mı?​” sorusuna ise, Harb-İş üyesi, “Somali’de neden sosyal patlama olmuyor? Çünkü esas olan örgütlü olmaktır” cevabını verdi. Boydak grubunda çalışan bir işçi, “Evrensel’de okudum, işçinin yararına bir şey yok. Fona devredilince hiç vermeseler daha iyi olur. Daha fazla işçiye bu tuzağı anlatmalıyız” diyerek tartışmaya katıldı. Bir diğer tekstil işçisi ise, “Kayseri’de tüm sendikalar ‘Kıdem Tazminatı Kaldırılamaz’ diye birleşerek sendikasız işçilere de çağrı yapmalı” dedi.

CEHA DENEYİMLERİ KONUŞULDU

Birleşik Metal-İş Sendikasına üye olan ve uzunca süredir sendikalaşma mücadelelerine devam eden CEHA işçilerinin örgütlenmesinin fabrikalarda nasıl tartışıldığının da konuşulduğu toplantıda, CEHA işçileri deneyimlerini paylaştı. Başka bir metal fabrikasından işçi, “Hayat Televizyonu’nda Mersin’deki bir direnişi izledim. Tüm sivil toplum kuruluşları da desteğe gitmişti. Kayseri’de CEHA’ya çok az destek olundu. Burası farklı bir yer. Bu yüzden Kayseri’de daha önemli şekilde adımlar atmalıyız” dedi. Fabrikalarda CEHA konusu açılınca bazı işçilerin “Buraya DİSK’i sokmazlar. Boydaklar CEHA’ya destek olur, DİSK giremez” dediğini hatırlatan mobilya işçileri, “Ama çoğu arkadaşımız ‘girerse iyi olur, hepimize faydası olur’ şeklinde düşünüyor” dedi.

CEHA işçileri direnişe başladıktan sonra, CEHA’nın çevresindeki işyerlerinde servis güzergâhlarının değiştirildiğini, diğer işçilerin CEHA’yı görmemesi için her yolun denendiğini anlatan başka bir işçi ise, CEHA’dan sonra bazı patronların korktuğu için apar topar fabrikaya Hak-İş’i çağırdığını anlattı. (Kayseri/EVRENSEL)


TOPLANTI KARARLARI

Toplantıda yürütülen tartışmalar eşliğinde işçiler kıdem tazminatının kaldırılmak istenmesine karşı çeşitli kararlar da aldı. Teker teker fabrikalardan arkadaşlarıyla toplantılar düzenleyerek daha fazla işçiye ulaşma kararı alan işçiler, imza kampanyası başlatarak da konuyu gündemde tutmayı düşünüyorlar. İşçiler, yerel işçi gazetesi İşçinin Gündemi’ne fabrikalarından mektup toplayacaklar. Sonrasında büyük bir işçi toplantısı yapılması gerektiğine karar veren işçiler, konu meclise geldiğinde ise sendikalar destek vermese dahi miting yapıp yapamayacaklarını tartıştılar. Uzun vadede CEHA işçileri gibi sendikalaşmak gerektiğinin vurgulandığı toplantıda, kararları takip etmek üzere ise her fabrikadan bir işçi ile komite kuruldu.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da 27 kişinin ‘tutuklanması’ istendi

SONRAKİ HABER

Bireysel emeklilik sermaye lehine bir düzenlemedir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...