30 Temmuz 2017 12:51

McGurk: El Kaide’ye karşı Türkiye ile çalışmayı planlıyoruz

ABD’nin uluslararası koalisyondaki Özel Temsilcisi Brett McGurk El Kaide uyarısında bulundu.

Paylaş

El Kaide örgütünün ‘bölgesel bir güç’ olarak yeniden yükseldiği işaretleri kaygı yaratıyor. ABD’nin uluslararası koalisyon nezdindeki Özel Temsilcisi Brett McGurk da, İdlip’in şimdi ‘büyük bir sorun’ oluşturduğunu belirterek, “El Kaide’nin yan örgütlerine katılmalarını önlemek amacıyla Kuzey Suriye sınırını kapatmak için Türkiye ile birlikte çalışma niyetinin olduğunu” söyledi.

VOA İngilizce’ye göre, ABD’li uzmanlar tarafından, el Kaide’nin Suriye’de yeniden güçlenebileceğine ilişkin uyarılar yapılırken el Kaide’nin “İslami Devlet’in Irak’ta uğradığı kayıplarını Suriye’de kendi avantajına çevirmeye çalıştığı” da düşünülüyor. Bu çerçevede el Kaide’nin uzantısı olarak nitelenen Tahrir El Şam’ın Suriye’deki “İdlip ilinin kuzeybatısının çoğunun kontrolünü sağlamlaştırmasının ardından son dönemde ülkenin “en güçlü Sünni isyancı grubu” haline geldiği belirtiliyor.  

Washington’da Ortadoğu Enstitüsü’nde Trump Yönetiminin terörle mücadele politikası konulu bir panelde konuşan Brett McGurk da “Şimdi İdlip büyük bir sorun” dedi ve İdlip’in “Tam Türkiye sınırında el Kaide için bir güvenli bölgesi” haline geldiğini söyledi.

El Kaide’nin Suriye’nin giderek güçlenmesini “silah ve yabancı savaşçı akınına” bağlayan McGurk, “ABD’nin liderliğindeki koalisyonun, bölgede daha çok kişinin el Kaide’nin yan örgütlerine katılmalarını önlemek amacıyla Kuzey Suriye sınırını kapatmak için Türkiye ile birlikte çalışma niyetinin olduğunu” söyledi. McGurk, Irak güçleri ve ABD destekli YPG’nin ağırlığındaki Suriye Demokratik Güçlerinin sağladıkları ilerlemeyi olumlu karşıladığı konuşmasında koalisyonun önceliğinin “IŞİD’i yenilgiye uğratmak olduğunu ancak şimdi o önceliğin yabancı savaşçıların başka yerlerde sorun yaratmak üzere bölgeden ayrılmalarının önlenmesini de içerdiğini” belirtirken “Hiçbir yabancı savaşçının Irak ve Suriye’den çıkmasını istemiyoruz” sözlerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Akıncı davası yarın başlıyor

SONRAKİ HABER

Dört Arap ülkesinden Katar’a şartlı diyalog önerisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...