30 Temmuz 2017 12:15

TESK Başkanı Palandöken: Stopaj vergisi kaldırılsın

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, stopaj vergisi yükünün esnafın sırtından kaldırılması çağrısı yaptı.

Paylaş

Derya DURSUN
İstanbul

Stopaj uygulamasının, bir tahsilat yöntemi olmaktan çıkıp vergi yükünün bir başkasına devredilmesi şekline dönüştüğünü belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “İşyeri kiralarında kira gelirinden doğan vergiyi, kira gelirini elde eden mükellef değil, kiracı konumundaki ticaret erbabı ödemektedir. Yani mal sahibinin vergisini de biz ödüyoruz. Kira stopajı yükü esnafın sırtından kaldırılmalı” dedi.

Kira stopajının kaldırılması ile esnafın rahatlayacağını ve üstünden bir yükün kalkacağını söyleyen Palandöken, “Esnaf dükkan açmak için işyeri sahiplerinin isteklerini kabul etmek durumunda kalıyor. Bu nedenle, yapılan kira sözleşmeleri net kira üzerinden belirleniyor ve vergi yükü de mülk sahibinin değil, kiracı durumundaki esnaf ve sanatkarın üzerinde kalıyor. 2016yılında işyeri kiralarından kesilen toplam stopaj vergisi 6.7 milyar lira. İşyerleri kira olan esnaf ve sanatkarlar, ticari faaliyetlerinden dolayı zarar da etseler bir başkasına ait olan bu vergiyi ödemek zorunda kalıyor. Daha da ötesi, vergiyi esnaf ödüyor ama kağıt üzerinde işyeri sahibi ödemiş gözüküyor” dedi.  

30 bin lirayı aşan kira gelirlerinde işyeri sahiplerinin beyanname vermek zorunda olduğunu da belirten Palandöken, “İşyeri sahipleri beyanname veriyor ancak  vergi ödemedikleri gibi üstüne vergi iadesini alıyorlar. Yani vergiyi esnaf ödüyor,verginin iadesini vergiyi fiilen ödeyen esnaf değil bir kuruş dahi vergi ödemeyen mal sahipleri alıyor. Bu çarpık yapı en kısa zamanda değiştirilerek işyeri kiralarında stopaj uygulaması kaldırılmalıdır. Böylece vergi yükünün gerçekten geliri elde edenlerin üzerinde kalması sağlanacak ve sonuçta hiç kimse bir başkasının geliri için vergi ödemek zorunda kalmayacaktır” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Üreticiye kötü haber: Hububat ve et ithalatı başladı

SONRAKİ HABER

Moto-kurye ağır yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...