30 Temmuz 2017 11:35

İBB önünde protesto: Asıl afet sizsiniz, istifa edin

İstanbul'da yağmur sonrası yaşanan sel felaketinin ardında İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde eylem yapıldı.

Paylaş

Kuzey Ormanları Savunmasının çağrısıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde bir araya gelen yaşam savunucuları, son 15 günde İstanbul'da yaşanan sel felaketlerinden sorumlu tuttukları İBB’yi protesto etti. Ellerinde "Asıl afet sizsiniz istifa edin" pankartı ve "Kuzey ormanları yoksa İstanbul da yok", "Ormanlara kıyanlar İstanbul'u boğanlar", "Kıyıları betonla dolduranlar İstanbul'u boğanlar" dövizleri taşıdı.
 
Yaşam savunucuları adına açıklamayı Kuzey Ormanları Savunmasından Deniz Yazlı ve Ersin Kiriş yaptı.

 

'RANT ODAKLI BİR KENTLEŞME İLE KARŞI KARŞIYAYIZ'


Deniz Yazlı, Altyapıları sağlam, afetlere karşı emniyetli, halkın gereksinim ve talepleri doğrultusunda hizmetler içeren insan odaklı kentleşmenin yerine, tepeden inme kararlarla emlak ve inşaat şirketlerinin arzu ve talepleri doğrultusunda şekillenmiş, rant odaklı bir kentleşmeyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Yazlı, "Böyle bir kentleşmenin cezalarını da hep birlikte çekmekteyiz, çekeceğiz.Türkiye’deki merkezi ve yerel yönetimler, tedbir almak bir yana, küresel iklim değişikliği etkilerini katlayacak uygulamaları ardı ardına yapıyor. 20 milyona yakın insanın yaşadığı İstanbul, son iki hafta içinde iki büyük fırtına ve peşinden gelen sel felaketleriyle sarsılmıştır" dedi. "Mega kent sahipsiz bırakılmış, vatandaşlar kendi çabalarıyla ve diğer vatandaşların yardımıyla sel sularından kurtulmuşlardır" diyen Yazlı, "Bu felaketlerde can kaybı olmaması bir mucizedir. Öte yandan, kentsel dönüşüm projeleriyle nüfusunu arttırdıkları kentin altyapısını yenilemek yerine işlevsiz projelere vatandaşın cebinden milyarlarca dolar harcayan idareler, vatandaşları lağım suları içinde yüzdürmüş, vatandaşın sağlığını tehlikeye atmıştır" diye konuştu.

 

'KENTİN YÖNETİMİ ORTADA YOKTU'

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın afet sığınma noktası olarak tanımladığı, Avrasya Tüneli’nin iki felaketten sonra erişim yolları sular altında kaldığı için kapatıldığına dikkat çeken Ersin Kiriş "Seçim malzemesi haline getirilen Marmaray'ın istasyonlarını ve metro hatlarını sular bastı. Sosyal medya, şelaleleşmiş görüntülerle sallandı. Ancak yetkili ağızlardan hiç ses çıkmadı. Kentin betonlanan tüm dereleri kendilerinden gasp edileni geri aldılar. Deniz ulaşımında çeşitli kazalar gerçekleşti, vatandaşlar can yelekleriyle çoluk çocuk korku içinde beklediler; şehir genelinde ulaşım seferleri iptal edildi. Kısaca kentin yönetimi ortada yoktu; kaos, panik, korku yönetimi kente el koydu" dedi.

 

'İSTANBUL'UN HAYATI TEHLİKEDE'

 

Kiriş, "Dünyanın incisi İstanbul rant hırsının güdülediği altyapıyı umursamayan planlama, kemirilen Kuzey Ormanları, yeşil alanların ve toprağın yerine konan beton ucubeler ve bilim düşmanı, sermaye dostu belediyecilik yüzünden afetler diyarı oldu. İnsan ürünü iklim değişikliği gezegendeki yaşamı tehdit ederken, İBB bu gidişe, yarattığı tahribatla katkı sundu, asli sorumlulardan biri olarak şehri yıkıma sürükledi. Eğer durdurmazsak mega şantiyeye çevirdikleri, acil durumlarda toplanacak alan bırakmadıkları İstanbul’u her yağmurda, depremde gelecekte çok daha büyük felaketler bekliyor olacak" diye konuştu.

 

{{327657}}

 

'DERHAL İSTİFA EDİN'

 

Kiriş son olarak şunları söyledi: "Asıl afet, sağlıklı altyapıyı kurmayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, hazırladığı üst ölçekli planlar, yandaşlara dağıttığı arazilerle imar rantını elinde tutan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, akıl ve bilim dışı ulaşım projeleriyle yeni afet alanları yaratan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kuzey Ormanları’nda mega yıkım projeleriyle milyonlarca ağacın kesilmesini seyreden Orman ve Su İşleri Bakanlığı’dır. İstanbul halkı olarak bize, kentimize, yaşam alanlarımıza yaşattığınız zulme sessiz kalmayacağız. Derhal istifa edin.”
 
Eylem "Topbaş elini İstanbul'dan çek" sloganı ile son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Nikahlarında Nuriye ve Semih’i unutmadılar

SONRAKİ HABER

‘Ağacın tutunacağı toprak kalmadı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...