30 Temmuz 2017 10:38

Fatsa'da yapılmak istenen taş ocağına tepki büyüyor

Fatsa ilçesinin Kayaköy-Akçekese Mahallesi’nde yapılmak istenen taş ocağına tepkiler büyüyor. Yaşam savunucuları, taş ocağına karşı yürüyüş düzenledi.

Paylaş

Fatsa ilçesinin Kayaköy-Akçekese Mahallesi’nde yapılmak istenen taş ocağını engellemeye yönelik yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş sonrası piknik yapıldı.

İstanbul’dan Ilıcalılar Derneği yöneticileri ve üyelerinin de katıldığı eyleme Kayaköy-Akçakese Mahalle halkının yanı sıra Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) yöneticileri destek verdi. Kayaköy Camii yanından başlayan yürüyüş, taş ocağı yapılmak istenen yere yakın olan Tekelli Tepesi’nde düzenlenen piknik ile sona erdi..

Ilıcalılar Derneği Başkanı Necati Akbaba piknik alanında yaptığı konuşmasında taş ocağının engellenmesinin çok elzem olduğunu belirterek, “Birlikte hareket etmeliyiz. Halk bu konuda duyarlı. İstanbul’dan geldik. Buradan ayrılıp İstanbul’a yerleşmiş olsak da dönüp dolaşıp buraya geleceğiz. Köyümüze zarar verecek olan taş ocağını istemiyoruz. Burada da görüldüğü gibi kadınlarımız çok duyarlı. El ele verip toprağımızı koruyacağız.” dedi.

  • Necati Akbaba

Bölgeye taş ocağı yapılmasını istemeyen halka her türlü desteklerinin süreceğini vurgulayan ORÇEV Başkanı Gül Ersan, "Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Ordu’da da taş ocaklarının sayısı hızla artıyor. Genellikle taş ocakları için, faaliyetten etkilenecek olan insanlara sorulmadan 'ÇED Gerekli Değildir' kararı veriliyor ve ocaklardaki çalışma ne yazık ki denetlenmiyor. Proje tanıtım dosyasında patlatma sayısı ve kullanılacak patlayıcı miktarı bellidir ama dosyadaki miktara uyulmuyor. Ormanlık alanmış, tarım alanıymış, yerleşim bölgesiymiş önemsenmiyor. Patlatma ve taş taşıyan kamyonlar nedeniyle oluşan toz hem sağlığınızı hem de yetiştirdiğiniz sebze ve meyveleri etkileyecek;  hayvancılığı etkileyecek. Bu sadece sizin değil hepimizin sorunu. Dernek olarak her zaman desteğe hazırız” dedi.

  • Gül Ersan

Yapılan konuşmaların ardından piknikte bundan sonra izlenmesi gereken yol konuşuldu.

'TOPRAĞIMIZA SAHİP ÇIKMAK İÇİN İNATÇIYIZ'

Konuya ilişkin kurum temsilcilerinin ve yurttaşların görüşleri şöyle:

Kayaköy Çevre ve Kalkındırma Derneği Başkanı Mehmet Baştaş: “Taş ocağını istemediğimizle ilgili temsilen 17 kişiyle dava açtık. Taş ocağının zararlarını biliyoruz. Açtığımız dava sonuçlandı ve davayı kazandık. Ancak şirket ÇED dosyasında küçük değişiklikler yaparak yeniden “ÇED Gerekli Değil” kararı çıkardı. İkinci kez buna da dava açtık. Bu davanın da lehimize sonuçlanacağına inanıyoruz. Şirket inat ediyor biz de toprağımıza sahip çıkmak için inatçıyız.”

'TAŞ OCAĞI BİZİ SUSUZ BIRAKACAK'

Kayaköy- Akçakese Mahalle Muhtarı Ergün Yücetepe: “Taş ocağı yapılmak istenen yerde dört adet su kaynağımız var. Taş ocağı bizi susuz bırakacak. Halkımızın karşı çıkışı geleceğimiz içindir. Ben de elimden gelen katkıyı sunacağım.”

'TOZ SOLUMAK İSTEMİYORUM'

Kayaköy-Akçakese Mahallesi’nden Fatma Işık: “Taş ocağına en yakın ev benimki. Taş ocağı istemiyorum. Burada kirli hava, tozu solumak istemiyorum. Kadın olarak toprağımıza sahip çıkacağız. Kayaköy-Akçakese halkı birlikte hareket etmek zorundayız. Birlik olacağız taş ocağını engelleyeceğiz. Taş ocağının zararlarını herkese anlatacağız. Patlamalar, ocağa en yakın ev benimki olduğu için beni hemen etkileyecek, korkarak yaşamak istemiyorum.”

'DOĞAL YAŞANTIMIZI SÜRDÜREBİLMEK İÇİN...'

Kayaköy-Akçakese Mahallesi'nden Temel Tepecik: “Birlikte davranarak taş ocağını engelleyeceğiz. Tarımsal faaliyetimizi ve doğal yaşantımızı sürdürebilmek için taş ocağı istemiyoruz.”

ÇED DOSYASINDAN

  • Taş ocağı yapılması planlanan alan

"İşletme ruhsat sahası sınırları içerisinde kalker (kiraçtaşı) üretimi planlanmakta olup, ruhsat sahasının tamamı ocak sahası olarak kullanılacaktır. Yaklaşık 24,6 hektar olan ruhsat sahası raporumuz kapsamında ocak sahası olarak da adlandırılmıştır.  

84617 ruhsat numaralı II-a grup kalker madeni sahasında 21.301,91 m2’lik ormanlık alanda maden işletme izni için Orman Bölge Müdürlüğü’nden izin talep edilmiştir. Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yerinde incelettirilen ve uygun görülerek tasdik edilen rapor, kroki ve diğer eklerin incelenmesi sonucunda; talep edilen orman alanının istenilen maksada uygun kullanılmasında sakınca olmadığı kanaatine varılarak Orman Genel Müdürlüğü İzin ve İrtifak Dairesi Başkanlığı’nca maden izin oluru verilmiştir.

Ruhsat alanının (Ocak Sahası) büyük bir kısmı orman alanı kalan kısımları ise fındık bahçesidir.

Ocak sahasının yaklaşık 38 m kuzey-kuzeybatı yönünde, yaklaşık 85 m kuzey yönünde ve yaklaşık 55 m güney yönünde Ilıca Mahallesine bağlı evler bulunmaktadır. Ocak alanına en yakın yerleşim yaklaşık 1,7 km kuzey-kuzeydoğu yönünde bulunan Ilıca Mahallesi’dir. 

Ocak sahasının yaklaşık 38 m kuzey-kuzeybatı (NNW) yönünde, yaklaşık 85 m kuzey (N) yönünde ve 55 m güney (S) yönünde evler bulunmaktadır. Üretim çalışmaları yapılırken en yakın evlerin bulunduğu yönlerde en az 100 m mesafede çalışmalar gerçekleştirilecek olup, bu mesafeden daha yakın mesafelerde çalışılmayacaktır. Evlere yakın olan alanlarda mümkün olduğunca iş makineleri ile üretim gerçekleştirilecektir. Patlatma çalışmaları yapılırken en yakın evlerin bulunduğu yönlerde en az 210 m mesafede çalışmalar gerçekleştirilecek olup, bu mesafeden daha yakın mesafelerde patlatma yapılmayacaktır. Sonuç olarak; ocak sahası ile en yakın evler arasında yaklaşık 100 m mesafe bırakılması koşulu ile iş makineleri ile üretim çalışmaları yapılabilecek olup, yaklaşık 210 m mesafe bırakılması koşulu ile patlatma çalışmaları yapılabilecektir.

Söz konusu evlerle ilgili muvafakatname alınması ya da ocak ile evler arasında yönetmelikte belirlenen sınır değeri sağlayacak mesafenin hesaplanarak hesaplanan değer kadar mesafe bırakıldıktan sonra çalışmalar yapılabilecektir. Ayrıca daha yakında ev yapılması ve bulunması halinde söz konusu ev ile ocak arasında en az 100 mesafe bırakılacaktır.

Patlatma işlemi 2 günde bir yapılacak olup, yılda 150 patlatma yapılacaktır." (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDK Ekoloji Meclisi: Ormansız gelecek olmaz

SONRAKİ HABER

‘İsrail polisi bile bunları yapmaz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...