30 Temmuz 2017 09:49

Norveç, yaşlılar için dünyanın en yaşanılabilir 2. ülkesi

Global Age Watch’ın 2015 yılında yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre Norveç, yaşlılar açısından dünyada en yaşanılabilir 2. ülke.

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN 
Oslo

Global Age Watch’nin 2015 yılında yaptığı gelir güvenliği, sağlık ve çevre gibi alanları kapsayan bir araştırmaya göre Norveç yaşlıları, yaşam koşulları bakımından dünyada ikinci sırada yer alıyor. Norveç'i bir önceki yıl oturduğu tahtından indiren ülke ise İsviçre oldu. 

Norveç’te yaşlılar dünyanın birçok ülkesine göre çok daha iyi bir koşullarda yaşamlarını sürdürüyorlar. Norveç Refah Enstitüsü NVOA da araştırmacı olan Thomas Hansen’e göre sağlık, ekonomi, memnuniyet ve mutluluk açılarında Norveçli yaşlılar İsviçre’den sonra ikinci sırada yer alıyor. 

Norveç’te, VG adlı günlük gazetenin Cuma günü yayınladığı haberine göre,  araştırmacı Hansen, Doğuya ve Batıya gidildiğinde yaşlıların durumunun ağırlaştığını söylüyor. Thomas Hansen, Norveç’te yaşlıların bakımının büyük oranda kurumsal bazlı olduğunu, İhtiyacı olanlara huzurevlerinde yer verildiğini belirtiyor.

'TÜM YAŞLILARIN DURUMU AYNI DEĞİL'

Hansen sözlerinin devamında, Güney Avrupa’ya doğru gidildiğinde genellikle sorumluluğun çoğunu kadınların aldığını, oysa Norveç’te yaşlıların temel sorumluluğunun 'resmi' olarak karşılandığını ve bu nedenle de bunun bir yük olarak görülmediğini aktarıyor. Araştırmacı Thomas Hansen Norveç’te yaşlıların çoğu için durum iyi olsa da, bu durumun hepsini kapsamadığını ve bazılarının hayatının çok ağır olduğunu belirterek, “Daha da kötü olan şey, böylesi başarılı bir toplumda sorunlara sahip olmak”  diyor.

Oslo Üniversitesi UİO Ekonomi ve Sağlık Yönetimi Profesörü Terje P. Hagen de Norveç’te yaşlı olmanın inandığımızdan da iyi olduğunu belirtiyor. Hagen, yaşlıların kendilerini aktiviteler içinde tutmalarının iyi bir yaşlılık geçirmekte çok önem taşıdığını vurgulayarak bakım evlerinde yaşlılara yönelik aktivitelerin artırılmasıyla durumun daha da iyileşebileceğinin altını çiziyor. 

Norveç’te yaşlı insanların oranı giderek artsa da yaşlıların bakım evlerinin sayısı son 15 – 20 yıldır yaklaşık olarak 30 bin seviyesinde sabit kaldı. Bunun nedeni olarak yaşlıların tek başına yaşayabilmeleri gösteriliyor.

'BAKIM EVLERİNDEKİ YAŞLI SAYISI AZALIYOR'

Açılamalara göre Norveç’te her 5 yaşlıdan 4'ü yardıma ihtiyacı olmadan kendi evlerinde yaşayabiliyorlar. 1991 yılında 90 yaş ve yukarısı bakım evlerinde kalırken, 2011 yılında bu sayının üçte birinin altına düştüğü belirtiliyor. Belediye kaynaklarına göre ev bakımı hizmetleri yardımı alanların ve bunların yakın akrabalarının dörtte üçü, bu hizmetlerden memnun olduğunu söylüyorlar. Oslo Üniversitesi Sağlık ve Toplum bölümü kaynaklarına göre de bakım evleri sakinlerinin onda dokuzu, sunulan imkanlardan memnun olduklarını söylüyor.

Norveç, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) başlattığı "Yaş Dostu Kenti" projesini Oslo’da uygularken, bunu yakında Trondheim’de de  taşıyacağını belirtiyor. WHO’nun bu projesinde yaşlıların, kendisini kentsel gelişmeyi şekillendirmenin bir parçası olarak görmesi sağlanıyor. Bu kapsamda projede yer alan yaşlılar, hangi alanların yaşlılar için adapte edildiği ve neyin iyileştirmeye ihtiyacı olduğunu tespit ediyorlar ve bulgularını belediyeye geri bildiriyor.

Global Age Watch’nin araştırmasına göre sıralama şöyle:

1. İsviçre

2. Norveç

3. İsveç

4. Almanya

5. Kanada

6. Hollanda

7. İzlanda

8. Japonya

9. ABD

10. Büyük Britanya

11. Danimarka

12. Yeni Zelanda

13. Avusturya

14. Finlandiya

15. İrlanda

16. Fransa

17. Avustralya

18. İsrail

19. Lüksemburg

20. Panama

ÖNCEKİ HABER

Kızılırmak'ta balık ölümleri yaşanıyor

SONRAKİ HABER

Antalya Festival Çarşısı'nda yangın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...