30 Temmuz 2017 07:40

'Sol Parti’siz Konya ziyareti skandal olur'

Sol Partili Alexander Neu Alman vekillerin Konya üssü ziyaretine kendisi heyette bulunduğu için izin verilmediğini iddia eden Der Spiegel'i yalanladı.

Paylaş

YüceL ÖZDEMİR
Köln

Alman Der Spiegel dergisi, Türkiye'nin Alman milletvekillerine Konya üssünü ziyaret izni vermemesinin nedeninin Sol Partili bir milletvekili olduğunu yazdı. İddiaya göre bu kişi de Sol Parti Milletvekili Alexander S. Neu. Neu Evrensel’e yaptığı açıklamada kendi adı üzerinde bir pazarlığın yapıldığı konusunda bir bilginin ulaşmadığını söyledi ve Federal Hükümet’e Erdoğan’ın önünde diz çökmeme çağrısında bulundu.

Türkiye ile Almanya arasında başlayan “Konya krizi”nin nedeni olarak Konya’daki Alman askerlerini ziyaret edecek milletvekilleri arasında Sol Partili Alexander S. Neu’un bulunması gösterildi. Der Spiegel dergisi tarafından Türk Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırılarak verilen haberle göre, Türkiye hükümeti en son Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Ankara’ya yaptığı ziyaret sırasında, Neu’un PKK ile bağlantılı olduğunu ileri sürerek, heyetten çıkarılmasını istedi.

Aynı haberde Neu’un bir zamanlar verdiği bir demeçte, “PKK’nın terör örgütü olup olmadığı tartışmalı. Önce devlet terörü konuşulmalı” dediği belirtildi. Die Zeit gazetesinde yer alan başka bir haberde ise, Neu’un adının gündeme gelmesinde AKP Milletvekili Mustafa Yeneroğlu’nun etkili olduğu ileri sürüldü. Yeneroğlu, “İncirlik krizi” tartışıldığı sırada sosyal medya üzerinden “Terör örgütlerine destek veren milletvekilleri Konya’daki askerileri de ziyaret etmemeli” diye mesaj attığı belirtildi.

ADIM ÜZERİNDE PAZARLIK YAPILDIĞINI BİLMİYORUM

İddiaları gazetemiz Evrensel’e değerlendiren Neu, “Şu ana kadar üç değişik kaynaktan Türkiye’nin beni istemediğine dair bilgiler bana ulaştı. Ancak bütün bu iddiaları Federal Dışişleri Bakanlığı yalanlıyor ve benim ismimin gündeme geldiği reddediyor. Ancak, doğrusunu sorarsanız ben Federal Hükümet’in söylediklerine inanmıyorum” dedi.

Kendisinin PKK ile bağlantılı olduğu yönündeki iddialara da sert bir şekilde tepki gösteren Neu, 2016 yılına İncirlik’e yaptığı ziyaret sırasında Türk istihbaratın kendisi hakkında bilgi topladığını, böyle bir iddiayı gündeme getirmediğini belirterek, “PKK ile bağlantılı olduğum ya da destek verdiğim kesinlikle yalan. PKK ile hiç bir bağlantımın olmadığını herkes biliyor. Özel bir sempatim yok, konum da değil. Benim asıl alanım NATO, Doğu Avrupa. Türkiye değil. Bu nedenle yapılan suçlamalar dikkat çekici. Ayrıca iddialarla ilgili hiç bir kanıt da ortada yok” dedi.

SOL PARTİ’SİZ ZİYARET SKANDAL OLUR

Spiegel’in haberi üzerine Almanya’da Neu ve Sol Partili milletvekillerinin olmadığı bir heyetin Konya’daki askerileri ziyaret etmesi gündeme getirildi.

CDU Dışpolitika Uzmanı Johann Wadelphul, Türkiye’nin sorun çıkarmayacağı milletvekillerinin Konya’ya girmesi gerektiğini savunarak bunlara örnek olarak da Parlamento Dışişleri Komisyonu Başkanı Norbert Röttgen (CDU) ve Savunma Komisyonu Başkanı Wolfgang Hellmich’in (SPD) adını ortaya attı.

Bu yöndeki tartışmaları Evrensel’e değerlendiren Neu, “Umarım Sol Parti’siz bir ziyaret olmaz. Olursa bu bir skandal olur. Ayrıca bu aynı zamanda Erdoğan’ın önünde diz çökmek, dediğini yapmak anlamına gelir” dedi.

KONYA KRİZİ SÜRÜYOR

Tartışmaların Almanya ile Türkiye arasında İncirlik’ten sonra ortaya çıkan Konya krizi konusunda bir uzlaşma formülü üzerinde çalıştığı yönündeki iddiaları güçlendiriyor. Geöen yıl Ermeni Soykırımı’nın Alman Parlamentosunda kabul edilmesinden sonra milletvekillerinin İncirlik’teki Alman askerlerini ziyaret etmesini engelleyen AKP Hükümeti, daha sonra yapılan pazarlıkların ardından geri adım atmıştı. Bu yıl ise 15 Temmuz darbe girişimine karıştığı ileri sürülen Türk askerlerinin Almanya’ya iltica etmesi gerekçe gösterilerek İncirlik ziyareti engellendi. Sonunda Almanya askerlerini İncirlik’ten Ürdün’e kaydırmak zorunda kaldı. “İncirlik krizi” sırasında Türkiye Hükümeti, NATO çerçevesinde Konya’da bulunan Alman askerlerinin ziyareti konusunda bir engelin bulunmadığı ifade edilmesinin önünde bir engelin olmadığını açıklamıştı. Ancak iki hafta önce Konya’daki askerlerin de ziyaret edilemeyeceği açıklanarak yeni bir kriz yaratılmıştı.

Alman Yasaları’na göre yurtdışına çıkacak ya da çıkan askerlerin görev süresinin mecliste oylanması gerekiyor. 

ÖNCEKİ HABER

Bodrum'da gece kulübüne silahlı saldırı: 1 ölü 3 yaralı

SONRAKİ HABER

Otomobil, traktöre çarptı: 1'i ağır, 3'ü çocuk 9 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...