30 Temmuz 2017 07:32

HDP: Zorla ve erken yaşta evliliklerin önü açılıyor

HDP müftülüklere resmi nikah yetkisi veren tasarıya tepki gösterdi: Tasarı erken yaşta ve zorla evliliklerin önünü açacak.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile il ve ilçe müftülüklerine resmi nikah kıyma yetkisini içeren düzenlemeye” ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Bin bir emek ve mücadeleyle elde edilen evlilik, miras, boşanma haklarını gasp edecek bir tasarıdır. Kadın ve çocukları yasalar önünde güvencesiz kılacak bir tasarıdır. Biz HDP’li kadınlar olarak bu tasarıyı kabul etmiyoruz” denildi.

'ZORLA VE ERKEN YAŞTA EVLİLİKLERİN ÖNÜN AÇIYOR'

Tasarının kadınlara yönelik sistematik bir saldırı olduğu ifade edilen açıklamada, hükümet tarafından daha önce getirilen benzer düzenlemeler hatırlatılarak, tasarının erken yaşta ve zorla evlilikleri teşvik ettiğinin altı çizildi. Açıklamada, şöyle denildi:
“Bu tasarıyla faşist devlet anlayışı, erkek çok eşliliğinin önünü açmak, kadınları boşanma ve miras hukukunun dışına itmek, kız çocuklarının tecavüz sonrası hamileliklerinde istismarcıların korunmasını ve cezasız kalmasını sağlamak, doğumlarda anne ve bebek sağlığını riske atmak ve ‘genel ahlak’ gibi göreceli ve belirsiz kavramlarla kadın bedenini, cinselliğini ve iradesini denetlemek istemektedir.”

'ANAYASA’NIN EŞİTLİK VE LAİKLİK İLKESİ İHLAL EDİLİYOR'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın geçmiş dönemlerde Medeni Kanun'la övündüğünü ancak şimdi bu ve benzeri tasarıların, kadınların mücadeleyle elde ettikleri hakları gasp etmeye yönelik olduğu kaydedilen açıklamada, “AKP Genel Başkanı Erdoğan CEDAW ve İstanbul Sözleşmesi gibi altında Türkiye’nin imzasının olduğu uluslararası sözleşmeleri tanımıyor, Anayasanın eşitlik ve laiklik ilkesini ihlal ediyor” ifadeleri kullanıldı. Kadın örgütlerinin ‘tasarının bir komisyon raporu değil bir hükümet programı olduğu’ yönündeki değerlendirmesinin hatırlatıldığı açıklamada, bunun hükümet tarafından abartıyla karşılandığı belirtildi.

'KADIN KAZANIMLARINA YÖNELMEK FAŞİZMDİR'

Ana akım medyanın da kadınların sesini duyurmada engel olduğu belirtilen açıklamada, şunlar vurgulandı:
“Gerçekte kadınların özgür ve eşit olmadığı, kadınların her 3 evliliğinden birinin çocuk yaşta gerçekleştiği, erkek aklının devletin tüm kurumlarına sirayet ettiği bir toplumda kadınların kazanımlarına yönelmektir faşizmin erkek egemen yüzü! Kadın kurumlarının ve kadın sığınaklarının devlet eliyle kapatıldığı, belediyelere kayyım atandığı ve kadın çalışmalarının engellendiği bir coğrafyada kadınları güvencesiz bırakan yasaları önermektir faşizmin erkek egemen yüzü! Binlerce nikâh memurunun olduğu, dini nikâh kıymanın önünde hiçbir engel ve kısıtlamanın olmadığı, belirli bir mezhep dışındaki inançların gündelik ve toplumsal yaşamda ağır ayrımcılıklara uğradığı bir ülkede ‘din ve vicdan özgürlüğü’ diyerek alenen söz cambazlığı yapmaktır faşizmin mezhepçi erkek egemen yüzü!”

'BÜYÜK BİR YANILGI İÇİNDESİNİZ'

Kadın milletvekillerinin tutuklanıp vekilliklerinin düşürülerek bu tasarıların Meclis'ten geçirilmeye çalışıldığı kaydedilen açıklamada, hükümete şu sorular yöneltildi:
“Komisyon Raporu’nun bir hükümet programı olduğunu görmediğimizi mi sanıyorsunuz? Bin bir emek ve özveriyle kazandığımız haklarımızın elimizden alınmasına susacağımızı mı sanıyorsunuz? Çocuk yaşta ve zorla evliliklere göz yumacağımızı mı sanıyorsunuz? Yoksa ‘genel ahlak’ın kimin ahlakı olduğunu bilmediğimizi mi düşünüyorsunuz? Doğum ve sonrasında sağlık hakkımızın ihlal edilmesini görmezden geleceğimize mi inanıyorsunuz? Öyleyse şunu iyi bilin: Siz büyük bir yanılgı içindesiniz!” (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Finlandiya, transgender bireyleri zorla kısırlaştırıyor

SONRAKİ HABER

Fas Kralı geri adım attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...