17 Temmuz 2012 10:57

‘Ankara suyu gerçeğini açıklayın’

KİMYA Mühendisleri Odası ve Ankara Tabip Odasının “içindeki alüminyum oranı normalin dört katı fazla” ve “insan sağlığına zararlı” dediği Ankara suyu, Meclis gündemine getirildi. Milletvekili Levent Tüzel, sudaki kirliliği Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Orman ve Su İşleri Bakanlarına sordu.Halkların Demokratik Kongr

‘Ankara suyu gerçeğini açıklayın’
Paylaş

KİMYA Mühendisleri Odası ve Ankara Tabip Odasının “içindeki alüminyum oranı normalin dört katı fazla” ve “insan sağlığına zararlı” dediği Ankara suyu, Meclis gündemine getirildi. Milletvekili Levent Tüzel, sudaki kirliliği Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Orman ve Su İşleri Bakanlarına sordu.

Halkların Demokratik Kongresi Yürütme Kurulu üyesi ve İstanbul Milletvekili Tüzel, Bakan Akdağ’a, KMO ve ATO’nun tespitlerinde halk sağlığını tehdit eden kirliliğe yönelik önlem alınıp alınmadığı ve neden bu konuda kamuoyunu bilgilendirmediği sorularını yönelterek, “Yurttaşların bilgilendirilmesi yasal zorunluluk değil midir? Bu konuda sorumlular hakkında idari bir soruşturma açılmış mıdır?​” diye sordu.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun konuyla ilgili Bilim Kurulunu toplayıp, aldığı kararları neden açıklamadığını, kirli suyun insan sağlığına etkileri ve yaratacağı kalıcı hastalıklara ilişkin açıklama da isteyen Tüzel, Bakan Akdağ’a şu soruyu da yöneltti: “Şebeke sularının analiz çalışmaları ile sonuçlarının değerlendirilmesi ve kamuoyuna açıklanması çalışmalarının ilgili Meslek Odalarının da içinde yer alacağı bağımsız bir kurum tarafından yapılmasını düşünüyor musunuz?​”

BAKAN’DAN YANIT BEKLEYEN SORULAR

Tüzel, Bakan Eroğlu’na da halkın sağlığını tehdit eden kirliliğe karşı hangi önlemleri aldıkları, neden kamuoyuna açıklama yapmadıkları, bu bilgilendirmenin yasal bir zorunluluk olup olmadığı, Ankara suyunun rahatlıkla içilip içilmeyeceği sorularını yöneltti. Tüzel, Bakan’ın şu soruları yanıtlamasını istedi:
* 2002- 2012 yılları arasında, yıllar itibariyle Ankara’nın içme suyu kaç noktadan, yılda kaç defa, hangi kurumlarca analiz edilmiştir?
* Yapılan analiz sonuçları nedir? Bu sonuçlar nerede yayımlanmıştır?
* Ankara Büyükşehir Belediyesi içme suyu şebekelerinde yaptığı analiz çalışmalarını ve sonuçlarının bilgisini  Bakanlığınıza iletmekte midir?  En son ilettiği analiz sonuçları nedir?
* 2005 yılında DSİ’nin hazırladığı raporda,  Kızılırmak suyunun baraj göllerinin bakteriyolojik açıdan kıta içi II. sınıf su kalitesinde olduğu ve içme suyu olarak kullanılamayacağı belirlenmesine rağmen,  Kızılırmak suyunun Ankara’ya getirilmesine neden izin verilmiştir?
* Ankara’nın içme ve kullanma suyu hangi barajlarımızdan sağlanmaktadır? Bu barajlardan verilen suyun oranı nedir?​” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bir grup milletvekili Suriye’ye gidiyor

SONRAKİ HABER

Belediye TOKİ faciasına engel olabilirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...