29 Temmuz 2017 13:48

TOD: Kent tasarımı ekolojik ilkelere dayandırılmalı

Türkiye Ormancılar Derneği, anormal hava değişimlerinde hatalı kentleşme uygulamalarının etkisi üzerine basın açıklaması yaptı.

Paylaş

Türkiye Ormancılar Derneği ( TOD) Batı Akdeniz Şubesi, anormal hava değişimlerine sebep olan kentleşmenin etkileri üzerine yazılı basın açıklaması yaptı.

Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi imzası ile yapılan yazılı açıklamada ülkenin çeşitli yerlerinde yaşanan iklimsel anormalliklerin temel nedenini küresel iklim değişikliği ile açıklamanın doğru olmadığı belirtilerek anormal hava değişimlerinde kentsel dokunun ve metropolitan etkinin öneminin çok daha fazla etkili olduğuna dikkat çekildi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM ŞART

Açıklamada şu sözlere yer verildi: “Kent içindeki ısı kent dışına oranla 2-5 derece daha yüksektir. Küresel ısınma senaryolarında gelecek için öngörülen 1-2 derecelik ısınma değerlerine kentlerimizde yıllar önce ulaşılmıştır. Kentler büyüdükçe, kent içi trafiği arttıkça, özellikle yaz aylarında soğutma cihazlarının kullanımının artmasıyla ısı adası etkisi de artmaktadır. Bu bağlamda giderek daha çok binanın yüzeyinin camla kaplanması da ısı adası etkisini artırdığı gibi konveksiyon hücresi oluşumunu tetiklemektedir. Sonuçta kentlerimizde ve özellikle metropolitan kentlerimizde anormal hava hallerinin ortaya çıkma olasılığı ve şiddeti artmaktadır. Sorunun çözümü kent tasarımında bütüncül ve ekolojik yaklaşımları gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda öncelikli konu kentsel dönüşüm uygulamalarının deprem dayanıklılığı tek boyutlu yaklaşımlarla değil, kentsel ısı adası oluşumunu en düşük seviyeye indirecek çok yönlü bütüncül yaklaşımlara ihtiyaç vardır.”

CAM VE BETON YERİNE ‘YEŞİL’

Açıklamanın devamında kent içi yatay ve dikey yüzeylerin, ısı adası etkisini artıran cam ve beton yerine bitki ile kaplanmasının kent içindeki yeşil alanların ısı adası oluşumunu en aza indireceği belirtilerek “Orman alanlarını kentsel mekanlara dönüştürme yanlışından ormanları kent içine monte etme, orman kentler oluşturma aklı selimine dönüşü gerçekleştirmeliyiz” denildi. (İstanbul/ EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sınır Tanımayan Palyaçolar mülteci çocuklarla buluştu

SONRAKİ HABER

Traktör ile çapa makinesi arasına sıkışan çiftçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...