29 Temmuz 2017 12:24

‘IŞİD sanığının tahliyesine itiraz edilemez’ hükmüne tepki

Diyarbakır mitingine saldırı davası sanığının tahliye edilmesine yapılan itirazların kabul edilmemesine milletvekilleri tepki gösterdi.

Paylaş

HDP’nin Diyarbakır mitingine saldırı davasının sanığı Burhan Gök’ün tahliyesine yapılan itirazı kabul etmeyen mahkemenin, sanığın tahliyesine itiraz edilemeyeceği yönünde karar vermesi tepkilere yol açtı. 

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Adalet Bakanı Abdurrahman Gül’ün yanıtlamasıyla TBMM’ye verdiği soru önergesinde, “Türkiye hukuk ve adalet sistemi bombalı saldırı yapan IŞİD sanığının haklarını gözetirken halkoyları ile seçilmiş meşru bir parti mensuplarının hukukunu neden gözetmemektedir?​” diye sordu. 

İTİRAZ HÜKMÜ DÜZENLENMEMİŞ!

IŞİD üyelerinin sınır geçişini sağlamakla suçlanan HDP’nin Diyarbakır mitingine bombalı saldırı davasının sanığı Burhan Gök, miting bombacısı Orhan Gönder ve Brüksel bombacısıyla ilişkisi olmasına rağmen davanın görüldüğü Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edilmişti. Saldırı mağdurlarının Avukatlarının tahliyeye yaptığı itirazı kabul etmeyen mahkeme, “CMK 104/2. maddesinde tahliye talebinin reddine itiraz edilebileceği düzenlemiş olup, sanığın tahliyesine ilişkin karara itiraz hususu düzenlenmediği ve dolayısıyla tahliye kararına itiraz edilemeyeceğinden bu hususta karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir” şeklinde hüküm vermişti. 

‘SAYIN BAKAN HABERİNİZ VAR MI?​’

Soru önergesinde HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve HDP Milletvekili Besime Konca’nın cumhuriyet başsavcılıklarının itiraz etmesi sonucu tahliye edildikten sonra yeniden tutuklandıklarını hatırlatan Beştaş, “Tahliye kararına itiraz edilemeyeceğine dair hukuk kuralı söz konusu kimseler HDP’li olunca neden işletilmedi? Türkiye hukuk ve adalet sistemi bombalı saldırı yapan IŞİD sanığının haklarını gözetirken halkoyları ile seçilmiş meşru bir parti mensuplarının hukukunu neden gözetmemektedir?

Hukuk ve yasalar önünde herkes eşitse eğer neden CMK-104/2 hükmü IŞİD sanığına uygulanırken HDP milletvekillerine ve belediye başkanlarına uygulanmıyor? Hukuk ve adalet sistemi, IŞİD sanığının tahliyesine itiraz edilemez ancak HDP’li milletvekillerinin, belediye başkanlarının tahliyesine itiraz edilebilir biçiminde ikiye mi ayrılmıştır?​” diye sordu. 

TANRIKULU: YASADA İTİRAZA ENGEL YOK

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da, Adalet Bakanı Abdurrahman Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Mahkemenin dayanak yaptığı Ceza Muhakemeleri Kanunu 104. Maddesi 2. Fıkrasında “Şüpheli veya sanığın tutukluluk halinin devamına veya salıverilmesine Hakim veya Mahkemece karar verilir. Ret kararına itiraz edilebilir” hükmünün yer aldığını hatırlatan Tanrıkulu, “Görüldüğü üzere, Kanun, ret kararına kimin itiraz edip edemeyeceğini düzenlemediği gibi, itiraza bir engel de belirtmemektedir” dedi.  Tanrıkulu şu sorulara yanıt istedi: “Somut hiçbir delil olmadan söylentilere dayanılarak tutuklanan insan hakları savunucuları ile gazeteciler düşünüldüğünde, bir IŞİD mensubunun ‘kaçma şüphesi yok’ gerekçesiyle tahliye edilmesi konusunda Adalet Bakanlığının görüşü nedir?​” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Şenol Güneş'ten milli takım iddialarına yanıt

SONRAKİ HABER

Podolski, Japonya'daki ilk maçında 2 gol attı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...