29 Temmuz 2017 09:57

KESK heyetine skandal ‘KHK’ vetosu 

Devlet Personel Başkanlığı, toplusözleşme görüşmelerine KESK adına katılacak heyetin ihraç oldukları gerekçesiyle değiştirilmesini istedi

Paylaş

Devlet Personel Başkanlığı (DPB), 1 Ağustos günü başlayacak toplusözleşme görüşmelerine KESK adına katılacak heyetin değiştirilmesini istedi. DPB bu talebine heyette yer alan asıl ve yedek üyelerin KHK ile ihraç edilmelerini gerekçe gösterdi. Ancak ismi verilen KESK Hukuk, TİS ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Yusuf Şenol KHK ile ihraç edilmedi. Üstelik KHK ile ihraç edildiği gerekçesiyle DPB’den veto yiyen ve KESK’te uzman olarak çalışan iki isim ise kamu görevlisi dahi değil. KESK, gelen yazıya itiraz edecek. Gazetemize konuşan Şenol, yazıyı “çalakalem ve art niyetli” olarak niteledi. Şenol, KESK’i kimin temsil edeceğini iktidarın değil, sadece üyelerinin belirleyebileceğini söyledi. 

Kamu emekçilerinin 2018-2019 yıllarında yararlanacakları ücret artışı ile mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplusözleşme (TİS) görüşmeleri 1 Ağustos Salı günü başlayacak. Ancak görüşmelerin ilk oturumu öncesi bir skandal yaşandı. Devlet Personel Başkanlığı önceki gün KESK’e bir yazı göndererek, konfederasyonun TİS görüşmelerine katılmak için bildirdiği asıl ve yedek isimlerin yerine yeni isimler bildirmesini talep etti. DPB, Kamu Hakem Kurulu ve teknik heyetlere ilişkin KESK’in bildirdiği isimlerin de yeniden belirlenmesini istedi. 

TARİHİ BİLE YANLIŞ YAZMIŞLAR

Skandal yazıda toplusözleşme sürecinin hangi yılları kapsayacağının dahi yanlış yazılması dikkat çekti. 2018-2019 yıllarını kapsayacak TİS görüşmelerine ilişkin DPB’nin yazısında 2008-2009 yılları yazıldı. 

YANLIŞ BİLGİLERLE DOLU

Ayrıca yazıda, TİS görüşmeleri için DPB’ye verilen listede yer alan KESK Eş Genel Başkanları Aysun Gezen ve Mehmet Bozgeyik ile KESK Hukuk ve TİS Sekreteri Yusuf Şenol’un yanı sıra, KESK uzmanları Özgür Yılmaz ve İsmet Aslan’ın KHK ile ihraç edildiği ifade edildi. Oysa KESK Hukuk, TİS ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Yusuf Şenol KHK ile ihraç edilmedi. Yine KHK ile ihraç edildikleri iddia edilen Özgür Yılmaz ve İsmet Aslan ise kamu çalışanı dahi değiller. İhraç edilenler ise eş genel başkanlar Gezen ve Bozgeyik.

‘BİLGİDEN YOKSUN, ART NİYETLİ BİR YAZI’

Skandal yazıyı gazetemize değerlendiren KESK Hukuk ve TİS Sekreteri Yusuf Şenol, KESK adına toplusözleşme masasına kimlerin oturacağına DPB’nın karar veremeyeceğini söyledi. Yazının çalakalem bir şekilde hazırlandığının toplusözleşme döneminin tarihinin yanlış yazılmasından dahi anlaşıldığını belirten Şenol, “Ben KHK ile ihraç edilmedim. Üstelik yazıda ihraç edildiğimi söyledikleri söz konusu KHK’de benimle aynı isimde biri de yok. Ayrıca uzmanlarımızın da değiştirilmesi isteniyor. Uzmanlarımız devlet personeli dahi değildir. Bilgiden yoksun, art niyetli bir yazı olduğu, KESK’i hedef aldığı belli” diye konuştu. 

‘BİZİ KİMİN TEMSİL EDECEĞİNE ONLAR KARAR VEREMEZ’

KESK’i sözleşme masasından kimin temsil edeceğine hükümetin ya da DPB’nin karar veremeyeceğini vurgulayan Şenol, Eş Genel Başkanlarının ihraç edildikleri gerekçesiyle sözleşme masasından uzak tutulamayacağını söyledi. Şenol, “Biz yöneticilerimizi genel kurullarda seçiyoruz. Tüm üyelerimizi temsile yetkilidirler. DPB’nın böyle bir yetkisi yoktur” dedi. 

‘OYUNLARINI DEŞİFRE ETMEMİZDEN KORKTULAR’

Asıl niyetin KESK’i süreç dışında tutmak olduğunu belirten Şenol, “Çünkü biliyorlar ki, KESK orada hem hükümeti hem de yandaş sendika Memur Sen’i zora sokacak. Memur Sen ile hükümet arasından önceden hazırlanmış protokolü deşifre edeceğimizi bildiklerinden, Memur Sen’in diğer sendikaların altınI boşaltmaya, kendi kasasını doldurmaya dönük girişimlerini teşhir edeceğimizi bildikleri için KESK’i hedef alıyorlar. Biz orada özgür bir toplusözleşme süreci yaşanmadığını teşhir edeceğiz. Yandaş sendikalar, emekçilerin hak kayıplarına, iş güvencesinin ortadan kaldırılmasına, enflasyonun altında ücret artışlarına imza atacaklar. Bunu teşhir edeceğimizi biliyorlar. Bu yazı, hem iktidar hem yandaş sendikanın KESK’ten korktuğunun göstergesidir. O masaya üyelerimizle birlikte gideceğiz, bir sendikanın ne yapması gerekiyorsa yapacağız” diye konuştu. Şenol, hatanın düzeltilmesi için itiraz dilekçisini de DPB’na ileteceklerini aktardı. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

5 Haziran Katliamı sanığının tahliyesi Bakana soruldu

SONRAKİ HABER

Kyzikos’ta çalışmalar ödenek yetersizliğinden erken bitecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...