29 Temmuz 2017 09:48

5 Haziran Katliamı sanığının tahliyesi Bakana soruldu

HDP’li Meral Danış Beştaş, Diyarbakır katliamı sanığının tahliye edilmesini ve mahkemenin tahliyeye itiraz yolunu kapatmasını sordu.

Paylaş

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, 5 Haziran Diyarbakır katliamının sanıklarından Burhan Gök’ün tahliyesi ve mahkemenin tahliyeye itiraz yolunu kapatmasına ilişkin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün cevaplaması için soru önergesi verdi. Beştaş ayrıca İdris Baluken ve Besime Konca’nın yapılan itirazların ardından tekrar tutuklandıklarını da hatırlattı. 

‘KARAR VERMEYE YER YOK’

Beştaş önergesinde Burhan Gök’ün “Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs, Nitelikli Öldürme, Nitelikli Öldürmeye Teşebbüs, Tehlikeli Maddeleri İzinsiz olarak Bulundurma veya El Değiştirme” suçlarından yargılandığını hatırlattı. Avukatların itirazına Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinin “karar vermeye yer olmadığına” kararını aldığını belirten Beştaş, şu soruları sordu:

“* Yukarda izah etmiş olduğum İŞİD sanığının tahliyesine itiraz edilemeyeceği kararından haberdar mısınız?

* İdris Baluken ve Besime Konca tahliye kararlarına itiraz edildiğinin ve bu itiraz üzerine yeniden tutuklandıklarından haberdar mısınız?

* Her iki olaya dair açıklamanız nedir?

* Tahliye kararına itiraz edilemeyeceğine dair hukuk kuralı söz konusu kimseler HDP’li olunca neden işletilmezken IŞİD sanığına karşı yasalar işletilmektedir?

* Türkiye’de ikili bir hukuk sistemi mi vardır?

* Türkiye hukuk ve adalet sistemi bombalı saldırı yapan IŞİD sanığının haklarını gözetirken halkoyları ile seçilmiş meşru bir parti mensuplarının hukukunu neden gözetmemektedir?

* Mahkemeler arası karar aykırılığı ve uygulamadaki bu farklılık Anayasa’nın 10. maddesine aykırı değil midir?

* Hukuk ve yasalar önünde herkes eşitse eğer neden CMK-104/2 hükmü IŞİD sanığına uygulanırken HDP milletvekillerine ve belediye başkanlarına uygulanmıyor?

* Hukuk ve adalet sistemi, IŞİD sanığının tahliyesine itiraz edilemez ancak HDP’li milletvekillerinin, belediye başkanlarının tahliyesine itiraz edilebilir biçiminde ikiye mi ayrılmıştır?

* Adalet Bakanı olarak bahse konu kararları incelediniz mi?

* Hukukun ve adaletin gerçek anlamda tesisi ve hukukta meydana gelen ayrımcı uygulamaları önlemek adına bir çalışma yapacak mısınız?

* Bu türden ayrımcı uygulamaların ülkede hukuk sistemine olan güveni sarstığını düşünmüyor musunuz?​” (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da araç sahipleri hasar tespiti kuyruğu oluşturdu

SONRAKİ HABER

KESK heyetine skandal ‘KHK’ vetosu 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...