29 Temmuz 2017 07:20

Cam Keramik İş’ten işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimi

DİSK’e bağlı Cam Keramik İş Sendikası Ankara’da Çalışan/ Sendika Temsilcisi İşçi Sağlığı İş Güvenliği eğitimi düzenledi.

Paylaş

DİSK’e bağlı Türkiye Porselen, Çimento, Cam, Tuğla ve Toprak Sanayi İşçileri Sendikası (Cam Keramik İş), The Corner Otel’de “Çalışan/ Sendika Temsilcisi İşçi Sağlığı İş Güvenliği (İSG) Eğitimi” düzenledi. 

Eğitimde konuşan A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ve Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Bedri Tekin, iş cinayetlerinde ölenlerin rakamlarını paylaşarak, “Sadece 1 yıllık OHAL sürecinde, 1963 kişi hayatını işyerlerinde hayatını kaybetti” dedi. “Ölenler kim?​” sorusuna yanıt arayan Tekin, ölen gençlerin fotoğraflarını göstererek, “Ölen çocukların sevgilisi bile vardı, onlar gerisinde sevdiklerini bırakıp gitti. Hayatını kaybedenler bir annenin, babanın evladı. Bunlar işyerlerinde hayatını kaybediyorlar. Çoluğu çocuğu olan vatandaşlar hayatını kaybediyor. Onlar da sizin bizim gibi insan” diye konuştu. 

‘DİKKATSİZLİK DEĞİL ÖNLEMSİZLİK’

Tekin, kazaların nedenleri hakkında şunları söyleldi: “İş güvenlikçiler tehlikeli durum ve tehlikeli davranışları iş kazalarının nedeni olarak görürüz, teoride böyledir.  Ardından şunu deriz, tehlikeli davranış ‘dalgınlık, dikkatsizliktir’ deriz. Kazaların nedeni tehlikeli durum mu, tehlikeli davranış mı? Bir insandan beklenemez ki dalgın olma, insanın bulunduğu ortama odaklanamamasından daha doğal bir şey yoktur. Kazaya neden olan makinenin koruyucusu olsa dikkatsizlik kazaya neden olur mu? Haberler hep dikkatsizlik üzerine yazılıyor. Ben dikkatsiz olun demiyorum, aksine tehlike avcısı olun. Ancak sadece dikkatli olmakla kazalar önlenmez. Tehlikeli durumları yok edersek, tehlikeli davranışlardan insanlar ölmez.” 

‘İŞ KAZALARININ YÜZDE 95’İ ÖNLEM ALMAMAKTAN’

Tekin, iş kazalarında yaşanan ölümlerin basit önlemlerle önlenebileceğini ifade ederek, “Devletin resmi rakamlarına göre iş kazalarının yüzde 95’i işverenlerin gerekli önlemleri almamasından kaynaklı” dedi. Tekin, sağlıklı olmanın tanımını yaparak, “Sağlık tanımında sosyal yönden iyilik halinden bahseder. O işçinin sendikası var mı, grev yapabiliyor mu? Sağlık kaza geçirmeme, hasta olmama değil, sosyal yönden de iyilik halinde olmaktır” diye vurguladı. 6331 sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu’ndan bahseden Tekin, yasanın herkesi kapsadığını belirterek, “İş kazalarına karşı önlem alma yükümlülüğü işverendedir. Asıl yapılması gerekenin Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) değildir, bunları giymeyin demiyorum ancak öncelik işçinin başına bir şey gelmeyecek ortamın yaratılmasıdır. Bu şartların yaratılıp, yaratılmadığına bakmalıyız. KKD’ler ek önlem olarak kullanılır” diye dikkat çekti. 

B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Ayhan Aydoğan, iş kazalarıyla Marx’ın artı değer teorisi arasında bağlantıyı kurarak, konuyu şöyle açıkladı: “ İşçinin kendi için ürettiği değerden fazlası artı değerdir. İkiye ayrılır mutlak ve göreli artı değer. Mutlak artı değeri patron işçiyi daha uzun süre çalıştırarak elde eder. Göreli artı değer ise verimlilik artışı sağlamakla, yani 8 saatlik iş süresinde işçiyi daha hızlı çalıştırır ve daha fazla ürettirir. İşçini iş yükü artırılır. İşçi makine haline gelir, yoğunluğu artmıştır. Bu işçiyi niye öldürür. Yorgunluk ve kaza arasında ilişki vardır.”(Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

İZDENİZ'de anlaşma sağlanamadı grev devam ediyor

SONRAKİ HABER

Bayrampaşa’da çuvalın içinde erkek cesedi bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...