28 Temmuz 2017 17:22

KESK: En düşük kamu emekçisi maaşı 3450 liraya çıkarılsın!

KESK, 2018-2019 yıllarını kapsayan 4. dönem toplu sözleşme görüşmelerine dair görüşlerini açıkladı.

Paylaş

KESK Kocaeli, Adana ve Mersin başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında yapıtığı basın açıklamalarıyla 1 Ağustos günü başlayacak 4. dönem toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin görüşlerini açıkladı. Açıklamalarda performansa göre çalışmaya-ücretlendirmeye son verilsin, özelleştirilmeler durdurulsun, sözleşmeli, taşeron, esnek, kuralsız çalışma yasaklansın, en düşük maaş alan kamu emekçisinin maaşı 3 bin 450 liraya çıkarılsın talepleri öne çıktı.

KOCAELİ

KESK Kocaeli Şubeler Platformu, yaptığı açıklamayla 2018-2019 yıllarını kapsayan 4. dönem toplu sözleşme görüşmelerine dair görüşlerini açıkladı. İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı'nda yapılan açıklamada konuşan Tüm Bel-Sen Şube Başkanı ve KESK Dönem Sözcüsü Erdal Karakuş, "1 Ağustos günü başlayacak olan toplu sözleşme görüşmeleri, 3 Milyon kamu emekçisini, 2 milyon kamu emekçisi emeklisini, aileleriyle birlikte en az 15 milyonluk geniş bir kitleyi yakından ilgilendiriyor" dedi. 

KESK olarak iki gün önce Devlet Personel Bakanlığı'na teslim ettikleri toplu sözleşme teklifinde OHAL-KHK rejimine karşı taleplerinin öncelikli olduğunun altını çizen Karakuş, bu temel taleplerinin ardından toplu sözleşme taleplerini sıraladı. 

Karakuş'un sıraladığı taleplerden bazıları ise şu şekilde: 

* Performansa göre çalışmaya-ücretlendirmeye son verilsin.

* Özelleştirilmeler durdurulsun. Sözleşmeli, taşeron, esnek, kuralsız çalışma yasaklansın.

* Çalışanları bölen, iş ve ücret güvencesini tehdit eden her türlü istihdam biçimi kaldırılsın. 

* 4/A kadrosunun iş ve ücret güvencesini tehdit eden, sınırlayan yasal düzenlemeler kaldırılsın. Sözleşmeli statüde çalıştırılanlar 4/A kadrosuna alınsın. 

* Geçici personel yani 4/C’liler kamuda asli ve sürekli işler yapmasına rağmen taşeron firma bünyesinde çalıştırılanlar isteklerine bağlı olarak ya işçi (4/D) ya da 657 sayılı DMK’nun 4/A kadrosuna alınsın. 

* Kadrolaşma, sürgün, rotasyon, soruşturma, mobbing, mülakat gibi ayrımcılık yaratan bütün uygulamalara son verilsin. 

* Kamu hizmetleri işletmecilik esaslarına göre değil, toplumsal fayda gözeterek sağlansın. Herkese parasız, eşit, nitelikli, ulaşılabilir ve anadilinde kamu hizmeti verilsin.

* En düşük maaş olan kamu emekçisinin maaşının kira, yakıt, çocuk ve aile yarımı hariç 3 bin 450 liraya çıkarılsın. 

* Gerici/mezhepçi eğitime karşı bilimsel, demokratik, özgürlükçü, laik ve anadilinde eğitim hakkı sağlansın. 

* Emekçileri hukuksuzca işten çıkaran, iş barışını bozan, imzalanmış TİS'leri bile tek taraflı fesheden, seçilmişlerin yerine atanmış kayyımlar geri çekilmelidir. 

ADANA

1 Ağustos’ta başlayacak olan 2018-2020 dönemi toplu sözleşme görüşmeleri öncesi KES Adana Şubeler Platformu konuya dair basın açıklaması gerçekleştirdi. Atatürk Parkı’nda bir araya gelen emekçiler AKP’nin OHAL’i sendikal hakları ve temel hak ve özgürlükleri engellemek için kullandığı, iki kişi bile bir araya gelse engellendiği ortamda TİS görüşmesi yapmanın mümkün olmadığını belirterek OHAL kaldırılarak grevli toplu sözleşme hakları için mücadele edeceklerini söyledi.

Basın açıklamasını okuyan BES Şube Yöneticisi Turan Karaman, taleplerinin başında OHAL’in kaldırılması, KHK’lerin geri çekilmesini sayarak ihraç edilen ve açığa alınan emekçilerin geri alınmasını, sözleşmeli çalışma, performansa göre ücretlendirme uygulamalarına son verilerek en az ücret alan kamu emekçisinin maaşının temmuz itibariyle kira, yakıt, ulaşım, çocuk ve aile yardımı hariç 3 bin 450 lira olarak belirlenmesini istedi. Asgari ücretin vergiden muaf tutulması gerektiğini ifade eden Karaman, özelleştirmelerin durdurulması, taşeron çalışmanın kaldırılmasını, 4 C’lilerin kadroya alınmasını, anadilde hizmet veren kreş hizmeti verilmesini istedi.

Kamu emekçileri olarak kıdem tazminatına göz konulan işçileri, asgari ücretlileri, emeğin ortak mücadelesini büyütmeye çağıran Karaman, “Bizi işçi-memur, kadrolu-sözleşmeli, kadın-erkek, şu veya bu partili gibi karşı karşıya getirmeyi hedefleyenlere karşı omuz omuza olma vaktidir” dedi.

MERSİN

Ağustos ayında başlayacak olan TİS görüşmeleri öncesi KESK Mersin Şubeler Platformu'nun taleplerini duyurmak adına düzenlediği basın toplantısında, insanca bir yaşam hakkı talebinde bulunduklarının altını çizen Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu, ‘’KESK olarak 78 milyon vatandaşın kamu hizmeti alma hakkı için, 3 milyon kamu emekçisinin hak ettiği insanca yaşam için mücadele ediyoruz’’ dedi.

KESK Mersin Şubeler Platformu, 1 Ağustos 2017 Pazartesi günü başlayacak olan 2018-2019 yıllarını kapsayan 4. Dönem ‘Toplu Sözleşme’ görüşmeleri öncesi basın açıklaması düzenledi. Eğitim Sen Mersin Şubesi’nde düzenlenen açıklamaya çok sayıda sendika temsilcisi katılırken, açıklamayı platform adına Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Sinan Muşlu yaptı. Yapılan açıklamada Olağanüstü halin (OHAL)’in kaldırılması, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK)’lerin iptal edilmesi ve insanca bir yaşam hakkı talebi vurgulandı. En düşük kamu emekçisi maaşının kira, yakıt, çocuk ve aile yarımı hariç 3 bin 450 liraya çıkarılması istendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Halk Demircan’ı yalanladı: İstiklal göle döndü

SONRAKİ HABER

Grevin sürdüğü İZDENİZ’de görüşme öncesi anlaşma çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...