28 Temmuz 2017 12:45

Urfa'da yaratılış kongresi: Rejimin kongresi

Urfa'da 'Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi' düzenlenecek. Prof. Dr. Serdar Değirmencioğlu, 'Bilimin değil, rejimin kongresi' dedi.

Paylaş

Sinan TEKİN

İstanbul

 

Urfa’da kurulu bulunan, Harran Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Üsküdar Üniversitesi ile ortak olarak Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi düzenlenecek. Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü, Şanlıurfa Müftülüğü ve Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa 2 No’lu Şubesinin de katkı sağlayacağı kongrede tartışılacak konular arasında şunlar var: Kur’an ışığında yaratılış gerçeğinin değerlendirilmesi. Müspet bilimler ışığın da yaratılış gerçeğinin değerlendirilmesi. Evrimci görüşlerin sorgulanması. Yaratılışın gaye ve hikmetleri, yaratıcıyı tanıma ve anlama. Ders kitaplarının müfredatının yaratılış gerçeği açısından değerlendirilmesi. Basın, medya ve belgesellerde yaratılış gerçeğine bakış.

 

Evrensel'e konuşan Prof. Dr. Serdar Değirmencioğlu “Türkiye’de evrim karşıtı propaganda yeni değil. Ama artık bu propagandanın önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından resmi görüş olarak kabul edilmesi, bunun müfredata işlenmesi ve ardından üniversitelerde yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Evrim karşıtı görüşlerin üniversite düzeyinde yaygınlaştırılması, ders kitapları ile sağlanamayacağı için ‘bilimsel’ ve ‘uluslar arası’ olduğu söylenen etkinlikler düzenleniyor. Bu etkinlikler aslında ne bilimsel, ne de uluslararası. Bilimsel değiller çünkü amaçları tartışma, sorgulama değil; yalnızca haklı çıkarma. Yani, bir inançtan ibaret olan yaratılışı haklı gösterecek çalışmaların sergilenmesi için düzenleniyor” dedi.


{{304023}}

 

TÜRKİYE’DE BİLİMİN SONU GELİYOR

 

Türkiye’deki üniversitelerde son on yıl içerisinde içeriği tümüyle dini inançlara dayalı birçok etkinlik düzenlendiğine rikkat çeken Değirmencioğlu, “Üniversitelerin artık yüzde yüz muhafazakar kurumlar olması ve muhafazakar mezunlar üretmesi isteniyor. Urfa’da düzenlenecek olan kongrenin amacı, zaten ’Yaratılış gerçeği’ olarak saptanmış. Bu kongrede yaratılışın hiçbir şekilde tartışılması söz konusu değil çünkü ‘yaratılış bir gerçek’ ve kutsal bir inanç. O kadar kutsal ki, kongre davet metninde büyük harfle yazılıyor. Evrim ise bir görüşten ibaret. Kongre duyurularında evrim bir ‘görüş’ veya ‘mesele’ olarak sunuluyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

Yaratılış Kongresi’ni düzenleyen ve destekleyen kuruluşların Türkiye’deki rejimi yansıttığını söyleyen Değirmencioğlu, “Tümüyle iktidar ile uyumlu iki üniversite düzenleyici, valilik ve müftülük ise destekleyici. Bu üniversitelerin iktidar ve müftülük uzantısına dönüşümünün basit bir göstergesi. Destekçiler arasında iktidarın ideolojik tetikçilerinden biri işlevini gören Eğitim-Bir Sen de var. Bu sendika, 19. Eğitim Şurası’nda kız ve erkek öğrencilerin ayrı ortamlarda okutulması gibi en olmayacak önerileri iktidar adına gündeme getirdiğini anımsamak gerekir” dedi.

 

İninçtan öte bir geçerlik taşımayan yaratılışın böyle etkinliklerle topluma bilimsel bir gerçek gibi sunulmak istendiğini vurgulayan Değirmencioğlu, “Kongrede herkes ‘yaratılış bir gerçektir’ dediği için yaratılış ‘bilimsel bir gerçek’ olacak. Üniversiteler rejimin uzantısına dönüştürüldükleri an bilimsel olamazlar” diye konuştu.

{{305016}}

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Bu tasarı kadınlar için hak ihlalidir

SONRAKİ HABER

Mermer işçisinin ayağı üretim bandına sıkıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...