28 Temmuz 2017 12:20

EMEP: Bu tasarı kadınlar için hak ihlalidir

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, Nüfus Hizmetleri Kanun tasarısının kadın haklarının ihlali olduğunu belirterek mücadele çağrısı yaptı.

Paylaş

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, AKP Hükümetinin Nüfus Hizmetleri Kanunu altında il ve ilçe müftülerine nikah yetkisi verilmesi ve daha önce kadınların sokağa çıkarak geri çektirdiği çocuk istismarcılığını meşrulaştırma girişimi olduğunu belirterek yasa tasarısının geri çekilmesi için mücadeleye çağırdı.

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan’ın açıklaması şöyle:

“AKP gericiliği bu kez Nüfus Hizmetleri Kanunu adı altında karşımızda. Meclise sunulan tasarıda il ve ilçe müftülerine nikah yetkisi verilmesi ve daha önce kadınlar sokağa çıkınca geri çekilen çocuk istismarcılığını meşrulaştırma girişimi var.  Bu tasarı, uzun zamandır kadınların en temel medeni haklarını tırpanlayan iktidarın domino etkisi yapacağını çok iyi bildiği bir saldırı furyasının önemli bir adımı.

‘EŞİTSİZ İLİŞKİ DAYATILACAK’

Yaptıkları yapacaklarının teminatı olan iktidarın bugün evlendirme yetkisini din görevlilerine vermesinin yarın boşanmanın da, miras hakkının da, eşler arasındaki ilişkinin de şer’i hukukla belirlenmesinin kapısını açacağını biliyoruz.
 
Sosyal hizmetlerin her alanına din görevlilerini yerleştirerek, “aile irşat ekipleri”yle eşitsiz bir ilişkiyi dayatarak, eğitimin içeriğini AKP’nin din anlayışıyla gericileştirerek, sağlık hakkını bilimsel yöntemleri ortadan kaldırıp, dini hurafelerle kullanılamaz hale getirerek kamusal alanın her noktasını gericileştiren iktidar, alanını genişletmeye çalışıyor.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “sosyal ve kültürel iktidarımız sıkıntılı” dediği AKP iktidarı kadınların tüm sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasal haklarını geriye çekerek "sıkıntısını” gidermeye çalışıyor.

‘ERKEN YAŞTA VE ZORLA EVLİLİKLERİN ÖNÜ AÇILACAK’

Bu hamleyle erken yaşta ve zorla evliliklerin önü daha da açılacak, kadınlar evlilik, miras, boşanma haklarında güvencesiz bırakılacak. Nikahı hangi memurun kıyacağı kadınlar için özel bir şiddet meselesine dönüşebilecek, muhafakar baskı altında kadınların din görevlisinin nikahına zorlanmasına neden olabilecek, üstelik toplumdaki yarılma açısından da tehlikeli sonuçlar yaratacak.
 
Bu hamleyle daha önce kadınlar sokağa çıkınca geri çekilen çocuk istismarcılığını meşrulaştıran yasa girişimi arka kapıdan nüfus mevzuatındaki değişiklikle yeniden dönüyor... Taslağa göre sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların doğum bildirimi nüfus müdürlüklerine sözlü beyanla yapılacak. Yani kız çocuklarının yaptıkları doğumların bildirimine ilişkin zorunluluk ortadan kalkıyor. Böylece kız çocuklarını hamile bırakan istismarcılar tespit edilemeyecek ve dava açılamayacak.  Çocuk istismarı aklanacak, istismarcılar devlet eliyle ödüllendirilecek!
 
Politik fikri, inancı, kıyafeti, düşüncesi, etnik kökeni ne olursa olsun tüm kadınlar bu politikalardan etkilenmektedir. Nasıl ki çocuk istismarını evlilikle meşrulaştırma çabası tüm kesimlerden kadınların ortak tepkisiyle geri çekildiyse, bu düzenleme de kadınların ortak tepkisiyle geri çekilecektir.

GERİCİLİĞİ DAYATAN DİĞER TASARILAR GİBİ TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNDE YERİNİ ALMASI İÇİN MÜCADELEYE

Türk Ceza Kanunu’nun ve Medeni Kanunun değiştirilmesi için bu ülkede çok ciddi mücadeleler verildi. Kürtajın yasaklanması girişimi kadınların mücadelesi ile engellendi. Yakın zamanda istismarı evlilikle meşrulaştırmayı öngören yasa tasarısı Meclis gündeminde iken kadınların büyük direnişi ile rafa kaldırıldı. Kadınlar eşitlik mücadelesi verirken, medeni hukuktan kaynaklanan haklarına çok ciddi bir saldırı anlamına gelecek bu tasarıya da izin vermeyecek.
 
Yalnızca kadınlar değil, kadınların eşitliğinin ve özgürlüğünün demokrasinin ve insanca yaşamın temeli olduğunu bilen tüm demokrasi güçlerinin bu gerici girişim karşısında durması gerekir.  Bu tasarının da kadınların sokakta mücadeleyle geri çektirdiği,eşitsizliği, şiddeti, istismarı, gericiliği dayatan diğer tasarılar gibi tarihin çöplüğünde yerini alması için herkesi mücadeleye çağırıyoruz. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Ertuğrul Kürkçü hakkında 23 yıl hapis istemiyle dava açıldı

SONRAKİ HABER

Urfa'da yaratılış kongresi: Rejimin kongresi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...