28 Temmuz 2017 08:24

Yeniköylüler taş ocağına karşı yürüdü: Daş garın doyurmaz

Köylerine 300 metre mesafede yapılmak istenen taş ocağına karşı yürüyen Yeniköy halkı ‘Daş garın doyurmaz’ dedi.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Kuşadası'na bağlı Yeniköy mahallesi halkı köye 300 metre mesafede yapılmak istenen taş ocağına karşı yürüdü. Biyolojik çeşitlilik açısından bölgenin en zengin alanlarından biri olan Yeniköy'de taş ocağına karşı köylülerin açtığı yürütmeyi durdurma davasının bilirkişi keşfi çoluk çocuk alana yürüyen köylülerin eylemine sahne oldu. 

KÖYLÜ MADENTEPE'YE YÜRÜDÜ

Taş ocağına karşı köylülerin dışında Kuşadası Belediyesinin de açtığı bir dava var. Belediye köylülerin davasına da müdahil olarak katılıyor. Ocakla ilgili davanın bilirkişi incelemesinde köyde başlayan eylemler köylülerin taş ocağının yapılacağı Madentepe'ye yürüyüşüne sahne oldu. Yeniköye yaklaşık 300 metre uzaklıkta açılması planlanan taş ocağına tepki gösteren köylüler, keşfin yapıldığı Madentepe’ye kimi traktörlerle, kimi atıyla, kimi de yaya olarak çıktı. Kadınların ağırlıklı olarak katıldığı eyleme 7’den 70’e kadar genç-yaşlı köylüler katıldılar. “Yeniköy Tarım ve Turizm Yerleşimidir. Taş Ocağı İstemiyoruz” pankartı açan köylüler Madentepe’ye taş ocağı açtırmamaya, her türlü hukuksal mücadeleye devam edeceklerini söylediler. “Taş ocağı açma huzurumuzu bozma, "Daş garın doyurmaz",

"Havama, suyuma, zeytinime dokunma", "Madentepe’nin orkidelerine sahip çıkıyoruz", "Toz yutmak değil temiz hava almak istiyoruz", "Madentepe’nin kuşları, hayvanları ne olacak", "Turizm memleketinde taş ocağı olmaz", "Çocuklarımız dinamit sesleriyle mi büyüyecek" sloganları ile maden alanına yürüyen köylüler yetkililere "Çocuklarımızın geleceğini karatmayın" diye seslendiler. 

TURİSTLER DE DESTEK VERDİ

Kuşadası’nda yapılan safari turlarının geçiş noktalarından biri olan Madentepe’den geçen turistler de, eylemcilere destek oldular. 

Köylüler, taş ocağının bal ormanlarını, zeytinlikleri yok edeceğini, sularının kaybolacağını, adeta başlarına taş yağacağı endişelerini dile getirirken, dinamit sesinin Kuşadasından bile duyulacağını söylediler. 

TAŞ OCAĞI DEĞİL TURİZM İSTİYORUZ

Başta zeytin olmak üzere, üretip Kuşadası pazarlarında sattıkları meyve sebzelerin büyük zarara uğrayacağını dile getiren köylüler “Biz köyümüzde taş ocağı değil, turizm istiyoruz, taş ocağı bizim huzurumuzu bozar, turizm ise mutlu eder” dediler.

Köylüler Madentepe’nin hemen yanıbaşından geçen ve "Atatürk Yolu" olarak bilinen yolun Ege Manevralarının yapıldığı 10 Ekim 1937’de Atatürk'ün bu yoldan geçerek Maden Tepe’den manevraların Kuşadası bölümünü izlediğini taş ocağına karşı Atatürk'ün hatırasına da sahip çıktıklarını söylediler. 

KUŞADASI DA ETKİLENİR

Taş ocağı açılması düşünülen Madentepe’nin çevresindeki ormanlık alanlar bal üretim sahası olarak belirlendiğini dile getiren köylüler , taş ocağı açılması halinde buradan çıkacak toz, toprak ve havadaki partiküller nedeniyle bal üretimini olumsuz etkileyeceğini belirttiler. 

Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Madentepe’de açılması düşünülen taş ocaklarının olduğu alanda Kuşadası’nın en güzel orkideleri yetiştiğini aktararak, "Bölge Akdeniz Bitki Örtüsü’nün en zengin örnekleriyle dolu olup, buradaki makilik alanda önemli bir yaban hayatının devam ettiği görülmektedir. Zeytincilik Yasasındaki açık maddelere rağmen taş ocağı açılması düşünülen Madentepe’nin çevresinde Yeniköy’lülerin en önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytin bahçelerinin bulunmaktadır. Kuşadası’nın tarım yapılabilen ve kent turizmine ürettiği ürünlerle önemli katkı yapan Yeniköy, taş ocağı yüzünden yaşanmaz hale gelirse, bundan olumsuz olarak en çok Kuşadası etkilenecektir. Bunun bilincinde olan köylüler sonuna kadar direnmeye ve hukuk mücadelelerini sürdürmeye kararlılar" dedi. (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Nilüfer’de Festival: Dünyayı sev, geyiği öp, festivale gel

SONRAKİ HABER

HDP is expecting ‘Those with an objection’ at the 'Resistance Vigil'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...