18 Temmuz 2012 03:38

THY işçileri AKP’ye yürüdü

Grev hakkına sahip çıktığı için işten atılan Hava-İş üyesi Türk Hava Yolları işçileri, direnişlerinin 50. gününde AKP İstanbul İl Başkanlığı önünde eylem yaptı.Haliç Kongre Merkezi önünde bir araya gelen THY işçileri, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Direne direne kazanacağ

THY işçileri AKP’ye yürüdü
Paylaş

Haliç Kongre Merkezi önünde bir araya gelen THY işçileri, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Direne direne kazanacağız”, “Ölmek var dönmek yok” sloganıyla AKP İstanbul İl Başkanlığına yürüdü. THY işçilerine Türk-İş’e bağlı sendikaların İstanbul şubeleri, EMEP, ÖDP, HDK, TKP 1920, SDP de destek verdi.

Burada işçiler adına ortak açıklamayı Efem Çaycı yaptı. 12 Eylül referandumunda genel grev, dayanışma ve hak grevinin anayasa değişikliğiyle yasak olmaktan çıkarıldığını belirten Çaycı, “Yasaklar Anayasadan çıkmış ancak AKP iktidar partisi grubunca fütursuzca 12 Eylül darbecilerinin girmediği alanlara yayılmıştır” diye tepki gösterdi. Grev yasağına onurluca direndikleri için işten atıldıklarını söyleyen Çaycı, “Bu hakkaniyetsiz karar sonrası tüm çalışanların iş motivasyonu bozuldu, yaşanan haksızlıklar ve baskılar sonucunda uçuş emniyetini risk altına sokan tehlikeli bir ortam oluştu” dedi. Çaycı, mücadele etmekte kararlı olduklarının altını çizdi.

‘ÜYELERİMİZLE BAĞIMIZI KOPARAMAZSIN’

Çaycı’dan sonra sözü Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin aldı. AKP’nin THY yönetimiyle iş birliği yaparak Hava-İş’i baskı altına almaya çalıştığını ifade eden Ayçin, AKP’nin Hava-İş ve üyeleri arasındaki bağı yine de koparamadığını söyledi. Hava-İş’in AKP hukuksuzluğuna direndiğini belirten Ayçin, “Bu nedenle her türlü entrikadan sonuç alamayan AKP, ‘Yasa yapma yetkisi benim elimde. Ben bu yasayla senin önünü keserim’ demiştir. Sen meclis kürsüsünden hak diyeceksin, hukuk diyeceksin, barış, kardeşlik ve insan hakları diyeceksin Anayasaya ve Evrensel İnsan Hakları ve hukuk kurallarına sadık kalacağıma ant içiyorum’ diyeceksin. Bunun için namus ve şeref sözü vereceksin. Senin namus ve şeref sözünden anladığın bu mudur?​” diye sordu.

AKP BASKISI HER YERDE

AKP’nin ileri demokrasisinin açılımının  ‘Recep Tayyip Erdoğan Diktatörlüğü’ olduğunu söyleyen Ayçin, “Hak isteyen işçi, suyuna doğasına sahip çıkan köylüler, öğrenciler, barış isteyenler, işsizler, emekliler herkes sokakta. Aydınlar, yazarlar, gazeteciler, demokrasi ve özgürlük diyenler bugün cezaevinde. Böyle bir ülkede ileri demokrasiden söz edilebilir mi?​” dedi. Hiçbir zulmün ve zalimin ebedi olmadığını dile getiren Ayçin, Erdoğan’ın Esad’a zalim derken kendi halkına yaptığı zulmü görmezden geldiğini vurguladı. Konuşmasında konfederasyon ve sendikalara da seslenen Ayçin, sendikaların ve işçilerin Hükümetin Hava-İş üzerinden verdiği mesajı iyi okuması gerektiğine dikkat çekti. “Bizim üzerimizde başarıya ulaşırlarsa sıra size de gelecek” diyen Ayçin, AKP’nin emek karşıtı politikalarına karşı sendikaların ve işçilerin harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Hava-İş’in işçileri yalnız bıraktığına dair bazı haberlerin basında çıkmasını, “Patron gölgesinde gazetecilik” yapmak olarak değerlendiren Ayçin, Hava-İş’in direnişin başından beri işçilerin yanında olduğunu söyledi. İşçilerin adli süreçlerinin başlatıldığını da kaydeden Ayçin, “Avukat masraflarından, dava açma parasına kadar her şey sendikamız tarafından karşılanıyor” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)


İNGİLTERE’DEKİ SENDİKALARDAN THY İŞÇİSİNE DESTEK

Türk Havayolları işçilerine İngiltere’den destek gelmeye devam ediyor. Birçok sendika genel sekreterlik düzeyinde, THY işçilerine destek verirken, atılan işçilerin işe geri alınmasını istedi. Başkent Londra’ya 400 kilometre uzaklıktaki Durham kentinde madencilerin yıllık galasına katılan sendikacılar, Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezinin (DAY-MER) başlattığı imza kampanyasına katılarak destek ve dayanışma mesajı verdi.  100 bin kişinin katıldığı galada imza kampanyasına, Demiryolu İşçileri Sendikası (RMT) Genel Sekreteri Bob Crow, Kamu İşçileri Sendikası (PCS) Genel Sekreteri Mark Serwotka, Maden İşçileri Sendikası (NUM) Genel Sekreteri Dave Hopper, GMB Genek Sekreteri Paul Kenny, sendikalara başarılı avukatlık yapmasıyla tanınan John Hendy, Milletvekili Tom Watson ve 51 yılla İngiltere Parlamentosunda en çok milletvekilliği yapan Tony Benn’in yanı sıra onlarca şube yöneticisi ve sendika üyesi imza attı. İmza ve dayanışma kampanyaları genişleyerek devam ederken, DAY-MER üyeleri yaz festivallerini ziyaret edip destek çalışmalarını hızlandırdı.

ÖNCEKİ HABER

Toronto’da parti baskını: 2 ölü

SONRAKİ HABER

Haberdeki 'zavallı'yı bulun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...