28 Temmuz 2017 00:29

Hepatit B, HIV'den daha bulaşıcı!

Her yıl binlerce kişi Hepatit B nedeniyle organ nakline ihtiyaç duyuyor.

Paylaş

Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından “Dünya Hepatit Günü” olarak belirlenen 28 Temmuz günü, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de gün dolayısıyla düzenlenen etkinliklerle, kamuoyunun dikkati hepatit hastalıklarına çekilmek isteniyor. Her yıl 1 milyondan fazla kişi hepatit nedeniyle hayatını kaybediyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Utku Kavruk, her yıl bir milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiği hastalığa dair genel bilgileri, hastalığın türleri, hastalıktan korunma ve tedavi yöntemlerini anlattı. Yrd. Doç. Dr. Utku Kavruk bağışıklık sistemi kuvvetli olmayan kişilerin karaciğerlerinde hızla çoğalarak siroz ve kanser gibi hastalıklara zemin hazırlayan hepatit B’den korunmak için aşı olmanın en önemli seçenek olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Kavruk, ülkemizde her yıl binlerce kişinin hepatit B’nin neden olduğu karaciğer hastalıkları nedeniyle organ nakline ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Hepatit B virüsünün (HBV), HlV’den daha bulaşıcı olduğunu belirten Dr. Kavruk şunları söyledi: “Hepatit B, bu grupta yer alan virüslerden sadece biri. Kan, temas ve cinsel yollarla bulaşabilen hepatit B, uzun süre belirti vermeden ilerleyebilir ama ileri aşamalarda karaciğer kanserine ve sirozla sonuçlanan ağır bir tabloya da neden olabilir. Hepatit B, akut (Belirtilerin ani başladığı ve nispeten kısa sürede sona erdiği) veya kronik olabilir. Hastalığın kronik olması daha çok hastanın yaşıyla ilişkilidir. Kronikleşme oranı yaş arttıkça düşer, bebeklerde kronikleşme oranı yaklaşık yüzde 90 iken çocuklarda yüzde 25-50, erişkinlerde ise yaklaşık yüzde 5 dolaylarındadır. Akut hepatit B enfeksiyonu altı aydan daha uzun sürede iyileşmezse enfeksiyonun kronikleş olduğunu ömür boyu süreceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Utku Kavruk hepatit B’den ve ağır neticelerinden korunmanın yollarını anlattı.

DÜZENLİ KONTROL ŞART

Kronik  hepatit B teşhisi konulan çoğu kişi, teşhisin konulduğu anda tedaviye ihtiyaç duymaz. Uzun dönemde daha iyi hissedecektir, ancak hastalıkta ilerleme olup olmadığının tespit edilmesi için düzenli olarak kontrol edilmeleri gerekli. Fakat bazıları virüsün aktivitesini sınırlamak ve karaciğerde hasarın ilerlemesini engellemek için tedaviye ihtiyaç duyar. Bu tedavi ilaç tedavisidir. Tedavinin amacı yaşam kalitesini artırarak hayatta kalmayı, hastalığın siroz, karaciğer hastalığının son aşaması olan 'hepatoselluüler karsinom' (HCC ya da öncü karaciğer kanseri) ve ölüm gibi komplikasyonlara ilerlemesini engellemektir. Bu nedenle, kronik hepatit B olmuş kişiler hayatlarının geri kalanında takip edilmeye ihtiyaç duyacaklardır.

BUNLARA DİKKAT!

  • * Çocuğunuzun aşı takvimini aksatmayın
  • * Aşıdan 5-10 yıl sonra kan tahlili yaptırın.
  • * Taşıyıcıysanız 6 ayda bir kontrole gidin.
  • * Sarılık ve halsizlikte doktora gidin.
  • * Taşıyıcıysanız paylaşın.
  • * Riskli bir temastan şüpheleniyorsanız mutlaka bir hekime başvurun.

NASIL BULAŞIR

Bir kişinin kan dolaşımında büyük miktarda viral yüke sahipse büyük olasılıkla hepatit B virüsünü bulaştıracağını belirten Yrd. Doç. Dr. Utku Kavruk şunları söyledi: "Virüs HlV'den daha bulaşıcıdır, bu yüzden çok küçük bir miktarı başkasını enfekte etmek için yeterlidir. Bu sebeple bulaşıcılığı yüksek olan hepatit B virüsünden korunmak için hepatit B'nin nasıl bulaştığını bilmek ve bu doğrultuda önlemler almak hayati öneme sahiptir" dedi. Dr. Kavruk hastalığın bulaşma yollarını şöyle sıraladı:

  • Hepatit B anneden bebeğe bulaşabilir ancak virüs genellikle bebek rahimdeyken değil, bebeğin anne kanına temas ihtimalinin yüksek olduğu doğum esnasında geçer. Dünya çapındaki hepatit B vakalarının çoğu bu yolla iletilmiştir.
  • Korunmasız cinsel temas esnasında bulaşabilir.
  • İlaç ekipmanları paylaşımı sırasında da bulaşabilir. İlaçları enjeksiyon ya da solunum yoluyla alıyorsanız ve iğne, tüp gibi ekipmanları paylaşırsanız, enfeksiyonu geçirme riskiniz yüksektir.
  • Dövme ya da vücut delme sırasında bulaşabilir. Aygıtlar yeterince sterilize edilmezse, enfeksiyonu geçirme riskiniz vardır. Akupunk-tur bile ufak bir risk taşır.
  • Kan nakli sırasında bulaşabilir. Ülkemizde dahil birçok ülkede, kan bağışları hepatit B için test edilmektedir ancak bazen bu testler ile virüs tespit edilemez.
  • Kişisel eşyaların paylaşımıyla bulaşabilir. Virüs bir kaç gün çok az miktar kan ya da vücutsal sıvıda yaşayabildiğinden; diş fırçaları, jiletler ve vücut sıvılarıyla kirlenmiş olabilecek diğer kişisel eşyaları paylaşmamanız gerektiği anlamına gelir. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Trump ile Netanyahu Filistinlileri nasıl köşeye sıkıştırdı?

SONRAKİ HABER

Otomotiv tekeli Porsche de araçlarını geri çağırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...