27 Temmuz 2017 14:33

Afetler çiftçinin peşini bırakmıyor

Üreticiler ülke genelinde yaşanan doğal afetler nedeniyle ürünlerinde büyük zarar etti.

Paylaş

Bu yıl afetler çiftçinin peşini bırakmıyor. Haziran ve Temmuz'da yaşanan sel ve dolu çiftçileri vurdu. Konu hakkında açıklama yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Hasadın devam ettiği temmuzda aşırı yağış zararı artırdı. En son temmuz ayında, Bursa Karacabey ve Mustafakemalpaşa, Çanakkale Bayramiç, Manisa Selendi’de yaşanan afetler nedeniyle başta salçalık domates olmak üzere, biber, salatalık, mısır, kavun, karpuz, tütün, elma, armut, nektarin ve şeftali ürünlerinde büyük zarar oluştu” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, her ne kadar son aylarda yağışlar normalin üzerinde olsa da 2016 Ekim-2017 Haziran döneminde, birikimli yağışların genel olarak normalden ve geçen yılın aynı dönemindeki yağışın altında gerçekleştiğini belirtti.

HASAR TESPİTİ YETKİLİLERE ULAŞTIRILDI

Bu üretim sezonunda aralık ayından itibaren gerçekleşen yağışların ülke genelinde üreticinin yüzünü güldürdüğünü bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: “Yağışların özellikle son aylarda bazı illerimizde aşırı olması ve sele dönüşmesi ürünlere zarar verdi. Ayrıca gerçekleşen fırtına, hortum, aşırı kar yağışı, don, dolu ve aşırı sıcaklar, kuraklık, ürün, tesis ve hayvan kayıplarına yol açtı. Bu üretim sezonunda birçok ilimizde çiftçiler hemen hemen her çeşit afetle karşı karşıya kaldı. Üretim döneminin başladığı ekim, kasım aylarında yağışların olmaması hububat üreticisini kuraklık riskiyle karşı karşıya bırakırken, aralık ayından itibaren gerçekleşen afetler zarara neden oldu.”

Bayraktar, afetlerin ülke genelinde tüm çiftçileri kapsamasa da her il ve ilçede yaşanan afetlerin takip edildiğini ve hasar tespit raporlarına istinaden alınması gereken tedbirlerin ilgili kurumlara iletildiğini ifade etti.

ÜRETİCİNİN TALEPLERİ 

Bayraktar, doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin kamu bankalarına ve tarım kredi kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve uzun vadeye yayılması için Tarım Bakanlığına başvurduklarını bildirdi.

Bu sezon yaşanan afetlerin önemli boyuta ulaştığını bildiren Bayraktar, çiftçinin taleplerini şöyle sıraladı: 

*2016 yılında yapılan borç ertelemesi 2017 yılı için çıkarılmadı. 2017 yılında yaşanan afetlerden zarar gören çiftçilerimizin her türlü vergi ve SGK prim borcu da en az 1 yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmelidir.

*Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydına bakılmadan tüm çiftçilerimizin kamu bankalarına ve tarım kredi kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçları faizsiz olarak ertelenmeli ve uzun vadeye yayılmalıdır. Özel bankaların da bu kapsama alınması sağlanmalıdır.

*Üreticilerimize faizsiz yeni uzun vadeli kredi imkanları sunulmalıdır.

*Ayrıca acilen, üretimde kullanılan araç, gereç, tohum, fide gibi girdilerin temini için gerekli nakdi destek sağlanmalıdır. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye’de 224 bin Suriyeli bebek doğdu

SONRAKİ HABER

Saakaşvili: Poroşenko'yu halk devirecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...