27 Temmuz 2017 12:36

‘Tespit edilemeyen’ polislerin şikayeti nasıl kabul edildi?

HDP Vekil Meral Danış Beştaş, Avukat Tugay Bek'e emniyette tespit edilemeyen polislerin şikayetiyle soruşturma açılmasını Meclise taşıdı.

Paylaş

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Avukat Tugay Bek hakkında, kendisini darbeden polislerden 3’nün şikayetiyle dava açılmasına rağmen, emniyetin darp olayına karışan polisler için  “Tespit edemedik” demesini TBMM gündemine taşıdı. 

Beştaş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Avukat Tugay Bek’in maruz kaldığı kötü muameleyi şikâyeti esnasında tespit edilemeyen polislerin şikâyeti nasıl kabul edilebilmiştir?​” diye sordu. 

NE OLMUŞTU?

12 Aralık 2016 tarihinde Adana’da “ihbar olduğu” iddiasıyla HDP’lilere yönelik operasyonlar yapılmış, bu operasyonlarda Emek Partisi (EMEP) üyesi ve Adana Barosu Cezaevi Komisyonu Başkanı Avukat Tugay Bek de gözaltına alınmıştı. 8 gün gözaltında bekletilen Bek,  Adli Tıp Kurumu’nda  ters kelepçe ile Emniyete götürülmeyi kabul etmediği için polisler tarafından darbedilmiş, zorla kelepçe takıldıktan sonra yine onlarca polisin saldırısı eşliğinde polis otobüsüne bindirilmişti. 

Avukat Tugay Bek’in gözaltında darbedilmesi ile ilgili soruşturmada savcılık görüntülerden alınan fotoğrafları polislerin tespiti için Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne gönderdi. Ancak Emniyetten gelen yazıda, “fotoğraf kalitesinin düşük ve bulanık olduğu”, bu yüzden polislerin tespit edilemediği öne sürüldü. 

Ancak emniyetin tespit edemediği polislerden 3’ünün Bek’in kendilerinin eline vurduğu ve tırnağı ile yaraladığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı. Bu yüzden Bek hakkında bu polislere “Elleri ile vurarak ve tırnağı ile yaralayarak görevlerini yaptırmamak”tan dava açıldı. 

‘BU POLİSLERİ BAKANLIĞINIZ TANIYABİLİR Mİ?​’

Beştaş şu sorulara yanıt istedi: 

“*Avukat Tugay Bek’in ters kelepçeye maruz kaldığı olaydan haberdar mısınız?

*Ters kelepçe uygulamasından Bakanlığınız haberdar mıdır?

*Avukat Tugay Bek’in maruz kaldığı kötü muameleyi şikâyeti esnasında tespit edilemeyen polislerin şikâyeti nasıl kabul edilebilmiştir?

*Emniyet birimlerinin şikâyet edilen kolluk görevlilerinin tespit edilemediğine ilişkin yazılı beyanı suçluyu kamu makamlarından gizlemek değil midir? Bu hususta Adana Emniyetinde görev yapan polisler hakkında soruşturma başlatacak mısınız?

*Kolluk görevlileri Adana Emniyeti tarafından tespit edilememişken Tugay Bek’i darbeden polislerin şikâyeti ile kim oldukları ortaya çıkmıştır. Polisler hakkında başlatılmış idari soruşturma var mıdır?

*Emniyet Müdürünün tanımadığı polisleri Bakanlığınız tanıyabilir mi?

*Kolluk görevlilerinin yurttaşlara yönelik kötü muamelede bulunmalarının meşru kılınması ile amaçlanan nedir? Kolluk görevlilerinin hak ihlallerine yol açmamaları için önlem almayı düşünüyor musunuz? (Adana/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Çiğli Schneider işçileri: Filistin'e saldırılar son bulsun

SONRAKİ HABER

Haber Bülteni - 27 Temmuz 2017 Perşembe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa