27 Temmuz 2017 11:55

İsveç hükümetine ve politikacılara AKP'yi protesto çağrısı

İsveç Devlet Radyosu Genel Müdürü Cilla Benkö, tüm politikacıları basın ve ifade özgürlüğünü ihlal eden AKP hükümetini protesto etmeye çağırdı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç Devlet Radyosu Genel Müdürü Cilla Benkö, İsveç Hükümetini ve tüm politikacıları basın ve ifade özgürlüğünü ihlal eden, gazetecileri hapseden AKP Hükümeti’ni protesto etmeye çağırdı.

Benkö, Dagens Nyheter gazetesinde yayımlanan, “İsveçli politikacılar Türkiye’de olanları protesto etmeli” başlıklı yazısında, Cumhuriyet gazetesi yazar ve çalışanları hakkında açılan keyfi davanın Türk yöneticilerin özgür sesleri susturma girişimlerinin kaygı verici bir işareti olduğunu söyledi.

Gazetecilerin tıpkı Cumhuriyet’in yaptığı gibi iktidardakileri özgürce inceleme hakkı olduğunu söyleyen Benkö, ancak Türkiye'de gazetecilerin eleştirilerinden dolayı defalarca baskıya uğradığına dikkat çekti. Benkö yazısında şunları kaydetti:

“Bundan dolayı İsveç’teki seçilmiş tüm politikacılara Türkiye’de olanları protesto etmeleri çağrısı yapıyorum. Her düzeydeki politikacılara, kendi hükümetimize ve özellikle Avrupa Birliği üyesi ülkelerin hükümetlerine şimdi Türkiye’de demokrasiye aykırı özgür düşünceye, basın özgürlüğüne yönelik baskılara karşı çıkmaları çağrısı yapıyorum.”

İsveç’in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yer aldığını hatırlatan Benkö, İsveç’in sorumluluğunu yerine getirerek konuyu Birleşmiş Milletler gündemine taşımasını istedi.

Cumhuriyet yazar ve çalışanlarının Türkiye hükümetinin terör örgütü olarak tanımladığı üç örgütü desteklemekle suçlandığını hatırlatan Benkö, suçlamaların gazetede yayımlanan makale ve haberlere dayandırıldığına dikkat çekti.

Türk yetkililerin “Eğer bizi eleştirirseniz bu örgütleri desteklediğinizin belirtisidir” anlayışıyla hareket ettiğini ve yargı karşısına çıkarılan gazetecilerin 40 yıla kadar hapis cezası alma riskiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Cumhuriyet’e yönelik baskıların Türkiye’de gerçekleşen ifade ve düşünce özgürlüğü ihlallerinin sadece biri olduğuna dikkat çeken Benkö, Türkiye’de gerçekleşen basın özgürlüğü ihlalleri, kapatılan medya kuruluşları ve cezaevinde tutulan gazeteciler hakkında somut açıklamalarda bulunuyor.

SINIR TANIMAYAN GAZETECİLER: TUTUKLU GAZETECİLERİ SERBEST BIRAKIN

Sınır Tanımayan Gazeteciler İsveç Seksiyonu Başkanı Jonathan Lundqvist de, medyada savcının suçlamalarının oldukça belirsiz olduğunu ve tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmaları gerektiği açıklamasını yaptı. 

Türkiye’de gazeteciler üzerinde yoğun baskılar olduğunu hatırlatan Lundqvist, “Şu anda Türkiye’de yaşananlardan az sayıda cesur gazeteci sayesinde bilgi sahibi olabiliyoruz” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

HDP’li Tuğba Hezer ve Faysal Sarıyıldız'ın vekilliği düştü

SONRAKİ HABER

Marmaris İçmeler’de yangın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...