27 Temmuz 2017 10:30

‘Zorunlu arabuluculuk işçinin korunma ilkesine aykırı’

İzmir Barosu, iş hukukuna da getirilmek istenen zorunlu arabuluculuk uygulamasının işçiler ve sendika açısından hak kaybına neden olacağını belirtti.

Paylaş

İzmir Barosu, iş hukukuna da getirilmek istenen zorunlu arabuluculuk uygulamasının işçiler ve sendika açısından hak kaybına neden olacağı vurgulanarak işçinin korunma ilkesine aykırı olduğu dile getirildi. 

Hükümetin Meclise sevk ettiği,  'İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı' ile kanunda ciddi değişikliklere gidilmesi planırken, tasarının 3. maddesi ile de zorunlu arabuluculuk sistemi uygulamaya sokuluyor. 

Geçtiğimiz yıl tartışmaya açılan tasarı bu haliyle yasalaşırsa, iş mahkemelerinde dava açmak isteyen işçi; “kanundan, bireysel veya toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan işçi alacağı ile işe iade davalarında, dava açılmadan önce arabuluculuğa başvurmak zorunda” kalacak. Aksi halde; arabuluculuğa başvurmadan dava açan işçinin davası “dava şartı noksanlığından” mahkemece usulden reddedilecek.

Tasarı ile İzmir Barosu açıklaması yaptı. İzmir Barosu Nevzat Aydemir Salonu'nda gerçekleşen basın toplantısına Türk İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım da katılırken, açıklamada yargının iş yükünün hafifletilmesi gerekçesiyle getirilen bu değişikliklerin, işçiler ve sendikalar açısından ciddi hak kayıplarına neden olacağı vurgulandı ve tasarının geri çekilmesini istedi. 

Basın metnini okuyan İzmir Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu'ndan sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Av. Gamze Erkoç, tasarının işçiyi koruma ilkesine aykırı olduğunu belirterek " Yargının iş yükünü hafifletmek için; “silahların eşit” olmadığı, güçlü işveren karşısında zayıf işçinin korunmaya muhtaç olduğu iş uyuşmazlıklarında zorunlu arabulucuya gidilmesi kabul edilemez. Arabuluculuğun gönüllü olması bir yere kadar kabul edilebilir. Kaldı ki, Arabuluculuk Kanunu’nda da “gönüllülük” esas alınmıştır. Hal böyle olunca iki kanun arasında da çelişki ortaya çıkacaktır" dedi. 

'İŞ YÜKÜNÜ ARTIRACAK, YENİ SORUNLAR DOĞURACAK'

Uygulamanın iş yükünü fazlasıyla arttıracağını ve yeni sorunlar doğmasına sebebiyet vereceğini de ekleyen Arkoç şunları söyledi "Sonuç olarak; sözde yargının iş yükünün hafifletilmesi gerekçesiyle getirilen bu değişiklikler, işçiler ve sendikalar açısından ciddi hak kayıplarına neden olacaktır. İşçilerin ve Sendikaların yargı yolunu etkin bir şekilde kullanmalarının önü kesilmektedir. Dolayısıyla bu tasarı; hak arama özgürlüğünün kısıtlanması ve etkin başvuru yollarının tıkanması yönlerinden de Anayasa'ya aykırıdır. En azından, iş davalarında, davadan önce arabulucuya gitmek ya da doğrudan dava açmak konusunda işçinin seçimlik hakkının olması ve zorunlu arabuluculuk varsa zorunlu vekilliğin de öngörülmesi daha hakkaniyetli bir uygulama olacaktır". (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Yarkadaş, 5 milyonluk Mercedes’in fotoğrafını gösterdi

SONRAKİ HABER

Yüksel Eylemi'nin 261'inci gününde de polis saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...