27 Temmuz 2017 08:40

İşçilerin ancak yüzde 12’si sendikalı çalışıyor

Sendikaların üye sayıları ile ilgili istatistiklere göre, 13 milyon 581 bin 554 işçiden 1 milyon 623 bini yani yaklaşık yüzde 12’si sendikalı

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul 

İş kollarındaki işçi sayıları ve sendikaların üye sayılarına ilişkin 2017 temmuz ayı istatistikleri yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan istatistiklere göre 20 farklı iş kolunda 13 milyon 581 bin 554 işçi çalışıyor. Bu işçilerin ise yalnızca 1 milyon 623 bini yani yaklaşık yüzde 12’si sendikalı olarak çalışıyor. Ocak ayının verileri ile kıyaslandığında söz konusu aydan itibaren 781 bin yeni kayıtlı işçi işbaşı yaparken, sendikalı işçi sayısında 77 bin kişilik bir artış gözlendi. 

Üç büyük işçi sendikaları konfederasyonunun üye sayıları ise Türk-İş 907 bin, Hak-İş 544 bin, DİSK 145 bin olarak açıklandı. DİSK, üye sayısını ocak ayından itibaren 7 bin artırırken, Türk-İş üye sayısını aynı süreçte 18 bin artırdı. Hükümete yakınlığıyla bilinen Hak-İş’in üye sayısı ise 56 bin artış gösterdi. Genel toplamda ise sendikalı işçi sayısı 77 bin arttı.

Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş sendikası 206 bin üyesiyle en çok üyeye sahip olan işçi sendikası oldu. Hizmet-İş’i Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası 200 bin üyesiyle takip etti.

Metal sektöründe Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası, ocak-temmuz ayları arasında üye sayısını 5 bin artırarak 41 bin yaptı. Ocak-temmuz ayları arasında Türk Metal’in üye sayısı 6 bin artış gösterirken, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş ise bin üye kaybetti.

İNŞAAT SENDİKASIZ

Kayıtlı 1 milyon 800 bin işçinin çalıştığı ve neredeyse her gün iş cinayetlerinin yaşandığı inşaat sektöründe sendikasızlık göze çarptı. İnşaat işkolunda yüzde 1 sendikal barajı aşan tek sendika olan Türk-İş’e bağlı Yol-İş’in üye sayısı 50 bin iken, iş kolunda faaliyet gösteren diğer 8 sendikanın üyesi yaklaşık 2 binde kaldı.

OHAL KHK’leri ve atanan kayyımlarla üyeleri işten atılan DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası, üye sayısını ocak-temmuz ayları arasında bin artırdı. Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş’in üye sayısı 20 bin artarak 206 bin oldu. Türk-İş’e bağlı Belediye-İş sendikasının üye sayısı da 4 bin artarak 57 bin oldu.

En çok işçinin çalıştığı iş kolu ise 3 milyon 264 bin işçinin çalıştığı ticaret, büro, güzel sanatlar ve eğitim iş kolu oldu. İnşaat iş kolu 1 milyon 828 bin işçiyle ikinci sırada gelirken, üçüncü sırada 1 milyon 519 bin işçiyle metal iş kolu geldi.
 

ÖNCEKİ HABER

Dakika dakika Cumhuriyet davasının 4. günü

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Yorulan varsa kenara çekilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...