Gazeteci Hediye Levent’le IŞİD sonrasını konuştuk

5 Dakikada Gazeteci Hediye Levent’le ‘Suriye ve Irak’ta IŞİD sonrasında ne olacak?’ sorusuna yanıt aradık, IŞİD'e karşı mücadeleyi konuştuk.

27 Temmuz 2017 07:20
Paylaş

Fatih Polat'ın hazırlayıp sunduğu 5 Dakikada programına konuk olan Hediye Levent'le Ortadoğu'da IŞİD'e karşı mücadeleyi ve IŞİD sonrası neler olacağını konuştuk. Irak ve Suriye'de IŞİD'le mücadeleyi ve cihadizmi değerlendiren Levent IŞİD'in ardından oluşabilecek dengeleri Evrensel Web TV'ye anlattı.

Son 9 yıldır Suriye ve Lübnan'da sahadan haber ve gelişmeleri aktaran Hediye Levent, Irak ve Suriye'de IŞİD'le mücadelenin askeri açıdan oldukça ileri bir aşamaya geldiğini aktardı. Bir süre önce Suriye topraklarının yarıdan fazlasının IŞİD kontrolünde olduğunu hatırlatan Levent, şu anda sadece Rakka ve Deyrezzor'da varlığını sürdürdüğünü belirtti. Rakka'nın bir kaç ay içinde IŞİD'den kurtarılmasının beklendiğini belirten Hediye Levent, IŞİD kuşatması altındaki Deyrezzor'da da IŞİD'e karşı savaşın sürdüğünü anlattı.

MUSUL'UN GERİ ALINMASININ ARDINDAN IRAK'TA DA IŞİD İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Irak'ta IŞİD'e karşı mücadelenin daha uzun sürebileceğini belirten Levent, "Ancak Musul'un geri alınmasından sonra orada da IŞİD için geri sayım başladı" dedi. İçerden sızan bilgilere göre örgüt militanları içinde oldukça rahatsızlık olduğunu belirten Levent, bazı IŞİD'lilerin örgütten ayrıldığını, bazılarının savaştıkları ülkeleri terk ettiğini söyledi.

SADECE ASKERİ YÖNTEMLERLE IŞİD BİTİRİLEMEZ

IŞİD'in sadece askeri yöntemlerle bitirelemeyeceğini belirten Hediye Levent sosyal, ekonomik ve kültürel alanda da yoğun bir mücadele gerektiğini kaydetti. 12 Temmuz'da Amerikanın Sesi'nde Irak'ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el-Alevi ile de bu konuda bir röportajı yayınlanan Hediye Levent, bu konunun Türkiye'ye çok yansımasa da IŞİD öncesinde el Kaide döneminden bu yana tartışıldığını söyledi.

SOSYAL, EKONOMİK, KÜLTÜREL ALANDA DA MÜCADELE ŞART

El Kaide ve IŞİD gibi örgütleri besleyen sosyolojik, dinsel, ekonomik, psikolojik çok sayıda faktör olduğunu belirten Levent, bu alanlarda yürütülen çalışmanın da olumlu seyrettiğini söyledi. "IŞİD'le birlikte amiyane tabirle bölge halkları en kötüsünü görmüş oldu" diyen Levent, bu durumun mücadeleyi de her alanda tetiklediğini ve olumlu sonuçlar alındığını anlattı.

Radikal örgütlerin, özellikle de IŞİD'in çok fazla ülkeye nüfuz ettiğini ve ciddi bir propaganda mekanizmasının devam ettiğini, aynı zamanda Suriye'deki egemenliği sırasında IŞİD'le bir nesil yetiştiğini söyleyen Levent, "IŞİD buralardan temizlense de yarın geriye ne kalacak bilmiyoruz, çok komplike bir konu" ifadeleriyle kaygıları örnekledi. Levent, IŞİD ve benzer örgütlerle her alanda mücadele edilmesinin şart olduğunu söyledi.

2008'den bu yana Suriye'de gazetecilik yapan Levent, savaş bölgelerinde çalışmanın zorluklarından bahsetti. Levent, gazeteciler ekonomik olarak görece daha avantajlı oldukları için asıl sıkıntı çekenin her zaman için yerel halk olduğunu vurguladı. (EVRENSEL WEB TV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İsrail, Mescid-i Aksa kısıtlamalarını kaldırdı

SONRAKİ HABER

Orhan Bursalı: Nuray Mert, Evrim Teorisi'ne çarptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...