26 Temmuz 2017 17:13

Harçlıklarını çıkarmak için müzik yapıyorlar

Mersin sokaklarında Roman çocuklar hem harçlıklarını çıkarmak ve ailelerine destek olmak için müzik yapıyorlar.

Paylaş

Mersin’de sokakta yaptıkları müzikle hem harçlıklarını çıkaran hem de ailelerine katkıda bulunan yaşları 12 ila 16 arasında değişen Roman çocuklar, beğeni topluyor. Kazandıkları paraları kendi aralarında bölüşen çocuklar, kişi başına günlük 20 TL kazanıyor. Ancak Roman çocukların başları zabıta ile dertte. 

Sokaklarda yaklaşık 4 yıldır klavye çalan 15 yaşındaki Abidin Baştı, müziğe çok küçük yaşlarda başlamış. Müzisyen babasının yardımıyla klavye çalmasını öğrenen Baştı, “Babama bir müzik aletini nasıl çalabileceğimi sordum, o da bana zamanla ritimleri öğretti. Ben de kısa zaman içerisinde öğrendim. Bu işi zor durumda olan ailem için yapıyorum” dedi. Birçok sefer belediye zabıtaları ile karşı karşıya geldiklerini ifade eden Baştı, “Mahallede arkadaşlarım ile bir araya geliyoruz, sonra da beraber müzik yapıyoruz. Birçok sefer zabıtalar bize ‘Kaldırın bu aletlerinizi sizin okulda ders çalışmanız lazım’ diyor. Bunu biliyoruz; ama bizim de ailemize destek olmamız lazım” dedi. Baştı, kendilerine müdahale eden zabıtalara çevredeki yurttaşların tepki gösterdiğini söyledi. 

“Biz aynı mahallede oturan arkadaşlarız. Okula gidiyoruz. Okuldan geldikten sonra yemek yiyip üstümü giyiyorum, daha sonra da arkadaşlarımı ve müzik aletlerimizi alıp sokaklara dağılıyoruz.”

14 yaşındaki Mustafa Yavuz da, müziği geceleri barlarda çalan ağabeyinden öğrenenlerden. Ailesinden birçok kişinin geçimini müzikle sağladığını söyleyen Yavuz, müziğin kendileri için bir meslek haline geldiğini belirtti. Yavuz, “Biz aynı mahallede oturan arkadaşlarız. Okula gidiyoruz. Okuldan geldikten sonra yemek yiyip üstümü giyiyorum, daha sonra da arkadaşlarımı ve müzik aletlerimizi alıp sokaklara dağılıyoruz” dedi. Kendisinin de çalışıp ailesine yardım ettiğini ifade eden Yavuz, “Biz bu işle ailemize yardım etmek istiyoruz. Kazandığımız parayı ailemize veriyoruz” dedi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

MAN tekelinden çalışanlarına Türkiye uyarısı

SONRAKİ HABER

Afet gibi yangın: Çankırı’da 27 ev kül oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...