26 Temmuz 2017 15:51

Kota uygulaması çay üreticisini canından bezdiriyor

Çay üreticileri, ÇAYKUR’un çay alımevlerinde uyguladığı kota uygulamasından şikayetçi.

Paylaş

Gençağa KARAFAZLI
Rize

Kalecik Çay Fabrikasına bağlı alımevi tıka basa dolu. Randevu gününde gelen vatandaş, alım evi dolu olduğu için çayını satamıyor. Aynı zamanda çay üreticisi olan Çay Alımevi Eksperi İhsan Karafazlı, “3 tonluk alımevine 16 ton çay geliyor. Ben ne yapacağım” diyerek adeta isyan ediyor.

Çay müstahsilleri, ÇAYKUR’un alım politikasından muzdarip. Dekara 15 kg. kontenjan uygulayan ÇAYKUR’a çayını satamayan vatandaşlar, özel sektöre düşük fiyattan çayını satmak zorunda kalıyor. Özel sektör kuruluşları ise bu durumu fırsat bilerek her köyde düşük fiyattan araç üzerinde peşin para çay alımlarını sürdürüyor.

4 YILLIK SORUN

ÇAYKUR’a ait Kalecik Çay Fabrikasına bağlı müstahsillerin sorunu ise daha büyük. 4 yıldır organik fabrikaya dönüştürülen ve günlük 120 ton işleme kapasitesi bulunan Kalecik Çay Fabrikası, organik çayı İkizdere bölgesinden alırken, İyidere-Kalecik bölgesindeki çay, başka fabrikalara nakledilmek üzere depolanıyor. Kalecik köyündeki alımevlerinde biriken çay zamanında alınmadığı için kısa sürede doluyor ve randevu günü olmasına rağmen vatandaşın çayı elinde kalıyor. 

Çayı elinde kalan müstahsil, özel sektörün insafına kalıyor. ÇAYKUR’un alım fiyatı 2 TL iken 1.70-1.80 TL’ye özel sektöre çay satmak zorunda kalan müstahsil soruyor: “Allah’ın verdiği nimete kontenjan uygulanır mı?”

Üreticinin sorusu akıllara Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın AKP genel başkanı olduğu 2002 yılında, bir elinde Rize simidi diğer elinde ise bardak çayla, Rize Mitinginde yaptığı şu konuşmayı akıllara getirdi: “Allah’ın verdiği ota kota mı olur? Biz hükümet olduğumuzda çayda kota ve kontenjanı kaldıracağız”. 

ÖNCEKİ HABER

Tüm Köy Sen sahaya çıkmaya başladı

SONRAKİ HABER

CHP'li Tezcan: MİT ve MASAK vasıtasıyla AKP dizayn edilecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa