26 Temmuz 2017 12:49

Cinsel suçlar görünmez mi kılınacak?

HDP'li Meral Danış Beştaş, Başbakan Yıldırım'a il ve ilçe müftülerine nikah kıyma yetkisi veren yasa tasarısının arkasında yatan amacı sordu.

Paylaş

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, il ve ilçe müftülerine nikah kıyma yetkisi verilmesiyle ilgili  “Cinsel suçlar görünmez mi kılınacak?” diye sordu. 

Meclise sunulan yasa tasarısıyla ilgili Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Beştaş, aynı düzenlemenin daha önce de gündeme geldiği, çocuk evliliklerini yaygınlaştıracağı uyarıları nedeniyle gri çekildiğini hatırlattı.

Önergesinde, resmi verilere göre çocuklara ve kadınlara yönelik cinsel istismarlarda özelikle son 4 yılda büyük bir artış olduğuna dikkat çeken Beştaş, “Özellikle son 3 yıllık döneme bakıldığı zaman cinsel taciz suçlarında verilen kararlar artış gösterirken, mahkumiyet sayılarındaki düşüş ise dikkati çekmektedir. Nitekim 2007 yılında cinsel taciz davalarının yüzde 47.7’sine mahkumiyet kararı verilirken, 2016’da ise bu rakam 36.5’e düşmüştür” bilgilerini paylaştı. 

TASARIYLA NEYİ AMAÇLIYORSUNUZ?

Tasarının yasalaşması halinde çocuk yaşta evliliklerin artacağı, cinsel suçların gizleneceği uyarısında bulunan Beştaş, Yıldırım’dan şu sorulara cevap vermesini istedi:

- Hükümetiniz müftülere nikah kıyma yetkisini veren bu düzenlemeye neden ihtiyaç duymuştur?

- Halihazırda belediyeler ve nikah memurları tarafından gerçekleştirilen evlenme akdinin yerine müftülerin bu eylemi gerçekleştirmesindeki pratik fayda ne olacaktır? Bu düzenlemenin kadın ve çocukların mağduriyetine yol açacağı hususu neden göz ardı edilmiştir?

- Kız çocuklarının küçük yaşta evlendirilmesi ülke gündeminde önemli bir yer iştigal ederken bu düzenleme ile erken yaştaki evliliklerin yaygınlaşacağı endişesini taşımıyor musunuz?

- Kadınların ‘imam nikahlı eş’ konumlarının getirdiği dezavantajlı durumun bu düzenleme ile artacağı ve imam nikahı ile evliliklerin yaygınlaşacağı ihtimali gözetildiğinde bu düzenlemenin amacı nedir?

- Öngörülen düzenleme ile kadınların ‘imam nikahlı eş’ konumundan kaynaklı hukuk ve yasalar önündeki dezavantajlı durumu bu düzenleme ile artmayacak mıdır?

- Yukarıda da bahsettiğim üzere cinsel suçlardaki artış oranının bu düzenleme ile üzerinin örtüleceği kanaati mi hasıldır?

- Çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarının bu düzenleme ile görünmez kılınması mı amaçlanmıştır?

- Kadınların ve küçük çocukların maruz kaldığı cinsel saldırı suçlarını önlemek yerine müftülere nikah kıyma yetkisi veren bir düzenlemenin hayata geçirilmesi hükümet politikalarınızın bir yansıması mıdır?

- Söz konusu kanun tasarısını geri çekecek misiniz?

ÖNCEKİ HABER

Süper Lig'de ilk 3 haftanın programı açıklandı

SONRAKİ HABER

Atık su kanalı tıkandı, mahalleli mağdur oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...