26 Temmuz 2017 11:58

İsveç’te 'devlet sırrı' krizi: 3 bakana gensoru

İsveç'te 4 partinin liderleri, 'devlete ait gizli bilgilerin' sızmasından sorumlu tuttukları 3 bakan hakkında gensoru önergesi verecek.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’te muhalefette bulunan 4 partinin liderleri, bugün gerçekleştirdikleri basın toplantısında 'devlete ait gizli bilgilerin' sızmasından sorumlu tuttukları 3 bakan hakkında gensoru önergesi vereceklerini açıkladı.

Irkçı ve yabancı düşmanı İsveç Demokratları önergeye destek vereceklerini açıklarken, Sol Parti lideri ise, 4 partinin oluşturduğu ‘İttifak’ın güven oylamasına destek vermeyeceklerini ancak kendilerinin ayrıca güvensizlik önergesi vereceklerini söyledi.

KRİZ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

İsveç Ulaşım Kurumu tarafından muhafaza edilmesi gereken gizli bilgi ve belgelerin IBM’ye devredilmesinden sonra bilgilerin dışarıya sızdığının anlaşılması krize yol açmıştı. Sızan bilgiler arasında askeri araçlar, köprüler, limanlar, orduda görev yapan pilot ve polis ajanları hakkındaki kayıtlar da bulunuyor.

Başbakan Stefan Löfven, dün muhalefette bulunan parti liderleri ile bir araya gelerek gelişmeler hakkında bilgi vermişti. Löfven’in açıklamalarını yeterli ve inandırıcı bulmayan muhalefet partilerinin liderleri, bugün bir basın toplantısı yaparak gerekli önlemleri almamakla suçladıkları Altyapı Bakanı Anna Johansson, İçişleri Bakanı Anders Ygeman ve Savunma Bakanı Peter Hultqvist hakkında güven oylaması yapılmasını talep etti. Oylamanın yapılması için yaz tatilinde bulunan parlamentonun toplanması için girişimde bulunacaklarını açıkladı.

Günlük yayımlanan Svenska Dagbladet gazetesinin bugünkü sayısında Moderat Parti Başkanı Anna Kinberg Batra, Merkez Partisi Başkanı Annie Lööf, Hırıstiyan Demokrat Parti lideri Ebba Busch Thor ve Liberal Parti lideri Jan Björklund’un imzalarını taşıyan bir makale yayımlandı.

Muhalefet liderleri, ülkenin güvenliğini riske sokacak gizli kalması gereken bilgilerin yasalara uygun davranılmamasından dolayı sızdığına, bu bilgilerin yabancı ülkelerin eline geçme riski bulunduğuna dikkat çekiyor. 2016 yılının ilk aylarından itibaren İçişleri Bakanı Anders Ygeman ve Savunma Bakanı Peter Hultqvist’in sızıntıyı bilmelerine rağmen, olanları Başbakan Stefan Löfven ve sorumlu Altyapı Bakanı Anna Johansson’a iletmeyerek ve gerekli önlemleri almayarak görevlerini ihmal ettiklerini söylüyorlar.

Muhalefet partilerinin liderleri, sızıntıdan sorumlu tutukları  İsveç Ulaşım Kurumu’nun bağlı olduğu Altyapı Bakanı Anna Johansson ile  İçişleri Bakanı Anders Ygeman ve Savunma Bakanı Peter Hultqvist hakkında güven oylaması yapılmasını talep ediyor.

Siyaset bilimcileri, İsveç tarihinde ilk kez üç bakan hakkında güven oylaması yapılmasını istendiğini belirtiyor. İsveç Demokratları’nın önergeye destek vereceklerini açıklamalarından sonra 3 bakanın görevde kalması mümkün görünmüyor.

ÖNCEKİ HABER

Yarkadaş: İsmail Kahraman'a 5 milyon TL'lik araç alındı

SONRAKİ HABER

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim istifa etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...