26 Temmuz 2017 11:20

'Google SOS Uyarıları' uygulaması kullanıma açıldı

Google, kriz anlarında acil durum bilgilerine ulaşmayı kolaylaştırmak amacıyla 'Google SOS Uyarıları' uygulamasını hayata geçirdi.

Paylaş

Kriz anlarında, bilgiye anlık ve hızlı erişim oldukça önemli. Google, bu ihtiyaçtan yola çıkarak çok kısa bir süre önce 'Arama' ve 'Haritalar' hizmetlerindeki bir dizi yeni özelliği ifade eden “Google SOS Uyarıları” uygulamasını hayata geçirdi.

SOS UYARISI NEDİR?

Google, 'SOS Uyarıları'nın doğal ya da doğal olmayan felaketlerden kaynaklanan krizlerde acil durum bilgilerini daha erişilebilir kılmayı amaçladığını belirtiyor. Web, sosyal medya ve Google ürünlerinden alınan ilgili ve yetkili içerikler bir araya getiriliyor ve daha sonra bu bilgiler 'Arama' ve 'Haritalar' gibi Google ürünlerinde vurgulanıyor.

Uygulamada, krizin yapısına ve konumunuza bağlı olarak yerel, ulusal veya uluslararası makamların güncellemelerini görüyorsunuz. Bu güncellemeler kapsamında acil durum telefon numaraları ve web siteleri, haritalar, faydalı olabilecek ifadelerin çevirileri, bağış fırsatları ve daha fazlası yer alabiliyor.

Google’ın SOS Uyarıları’na ek olarak 'Google Kişi Bulucu', 'Google Kriz Haritası' ve 'Google Acil Durum Uyarıları' gibi krize yönelik başka uygulamaları da bulunuyor.

GOOGLE, NE ZAMAN SOS UYARISI GÖSTERECEĞİNE NASIL KARAR VERİYOR?

Google, etkilenen bölgedeki İnternet bağlantısı, devlet yönetimlerinden ve diğer yetkili kuruluşlardan alınan resmi içeriklerin kullanılabilirliği ve olay yerinin etkilenme derecesi gibi pek çok unsuru inceliyor.

SOS Uyarıları genellikle İngilizce ve etkilenen bölgelerde kullanılan ana dillerde sunuluyor.

SOS UYARILARININ İÇERİĞİ NEREDEN GELİYOR?

Tüm dünyada devlet kurumlarından, ilk müdahalede bulunanlardan, güvenilir basın kuruluşlarından ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlardan içerik sağlayan Google ekipleri bulunuyor.

Bunun yanı sıra Google Haberler, Google Haritalar, Waze ve daha pek çok Google ürünü ve hizmetinden de bilgi toplanıyor.

SOS UYARISINI NASIL ALABİLİRSİNİZ?

Büyük bir krizin yakınlarındaysanız ve ilgili kelimeleri veya ifadeleri Google'da ararsanız devam eden bir kriz olduğunu belirten bir banner ve ardından acil durum bilgilerinin yanı sıra yararlı çeviriler ya da telefon numaraları gibi kaynakları görebilirsiniz.

Google Uygulamasının en son sürümünü yüklediyseniz (Android ve iOS) ve konumunuz açıksa, mobil cihazınızın ana ekranında da bildirim alabilirsiniz. Google Arama'da uyarının tamamını görmek için bildirime dokunmanız gerekiyor.

Kriz bölgesinin dışındaysanız bildirim almazsınız, ancak yine de olayla ilgili bilgi arayarak SOS Uyarılarını bulabilirsiniz. Edindiğiniz bilgiler, kriz bölgesine daha yakın olan kullanıcıların gördüğü bilgilerden farklı olabilir. Örneğin, acil durum telefon numaralarını görmek yerine söz konusu kriz için bağış yapabileceğiniz bir bağlantı görebilirsiniz.

Google Haritalar'ı kullanıyorsanız, görüntülediğiniz alanda aktif uyarılar olması halinde SOS Uyarılarını haritada da görebilirsiniz.

Kriz hakkında (yararlı telefon numaraları ve web siteleri gibi) daha fazla bilgi almak için simgeye dokunmanız gerekiyor.

Dileriz krize yönelik bu özellikleri hiçbir zaman kullanmanız gerekmez. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Emek ve meslek örgütleri: OHAL'le baskı rejimi inşa ediliyor

SONRAKİ HABER

Mahkemeden cemevinin elektriğini Diyanet’in ödemesi kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...