26 Temmuz 2017 11:30

Emek ve meslek örgütleri: OHAL'le baskı rejimi inşa ediliyor

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB bir yılı geride bırakan OHAL’e ilişkin ortak basın açıklaması yaptı. OHAL'in kaldırılması talep edildi.

Paylaş

Emek ve meslek örgütleri yaptıkları ortak açıklamayla bir yılı geriden bırakan OHAL’e ve uygulamalarına tepki gösterdi. OHAL ve kanun hükmünde kararnamelerle Türkiye’de tam bir hukuksuzluk ve keyfiyet rejiminin hakim kılındığı belirtilen açıklamada konuşan KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, “AKP, OHAL yoluyla tek adam rejimini fiilen hayata geçirmiştir” dedi ve OHAL’in kaldırılmasını istedi.

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB bir yılı geride bırakan OHAL’e ilişkin ortak basın açıklaması yaptı. Tüm Bel Sen Genel Merkezinde düzenlenen basın açıklamasına DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen ve TTB 2. Başkanı Sinan Adıyaman da katıldı.

Ortak metni okuyan KESK Eş Genel Bakanı Aysun Gezen, “15 Temmuz 2016’da gerçekleşen darbe girişimi bir biçimde bastırılmıştır. Fakat AKP iktidarı darbeyle mücadele etmek için Türkiye’nin daha demokratik, laik bir ülke olması yolunda adımlar atmak yerine 20 Temmuz’da OHAL ilan etmiştir. OHAL’in ilan edildiği tarihten bugüne bir yılı aşkın bir süre geçmiş ve bu süre içerisinde Türkiye’de tam bir hukuksuzluk ve keyfiyet rejimi hakim olmuştur. Gelinen noktada OHAL’le sadece kişisel hak ve hürriyetler değil, halkın oylarıyla seçilen TBMM’nin yasama yetkisi de bütünüyle askıya alınmış durumdadır. Bu dönemde çıkartılan KHK’ler TBMM onayından geçirilmediği için yargı süreçleri de işletilememektedir. AKP, OHAL yoluyla tek adam rejimini fiilen hayata geçirmiştir” dedi.

130 BİN KAMU EMEKÇİSİ İHRAÇ EDİLDİ

Bugüne kadar çıkan 26 KHK ile 130 bine yakın kişinin kamu görevinden ihraç edildiğini, 107 kanunda değişiklik yapıldığını kaydeden Gezen, sınırlı bir süreyle ve belirli amaçlar için ilan edilmesi ve sadece bu dönemle sınırlı olabilecek düzenlemeler getirmesi gereken OHAL ile bütün geleceğin şekillendirildiğini ifade etti. Kamu personel rejiminde, eğitim ve sağlık sisteminde, çalışma yaşamında büyük değişimler getiren KHK’lerin yönetim aracına dönüştüğünü dile getiren Gezen, “Hayatı darbelerle, Gülen Cemaati gibi cemaat ve tarikatlarla mücadele içinde geçmiş olan emek ve meslek örgütlerinden binlerce kişinin darbe ile ilişkilendirilerek atılması hiçbir biçimde kabul edilemez. Bugün DİSK üyesi 2000’e yakın işçi, KESK üyesi 4000 kamu çalışanı, 3315 hekim ve TMMOB üyesi 3000’in üzerinde mühendis, mimar ve şehir plancısı ihraç edilmiş durumdadır” diye konuştu.

'GREVLERİ ENGELLEMEK İÇİN OHAL'

OHAL ve KHK rejiminin süreklileştirilmesinin iş güvencesinin herkes için tamamen ortadan kaldırılması anlamına geldiğini belirten Gezen, KHK’ler ile yapılan düzenlemelerle kurum yöneticilerine de kamu görevinden çıkarma yetkisi verildiğini dile getirdi. Halkın iradesi ile seçilmiş milletvekilleri, belediye başkanları, mesleğini icra eden gazeteciler, insan hakları mücadelesi yürütenler, yaşanan kötülüklere karşı çıkan, mesleğini meslek etiğine uygun olarak icra eden üyelerinin tutuklandığını ifade eden Gezen, iktidarın kamuda çalışarak yaşamını kazananları “terörist” ilan edip “devlet bunları beslemeyecek” diyerek ihraç ettiğini söyledi. AKP Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın grevleri engellemek için OHAL’i kullandıklarını açıkça söyleyerek OHAL/KHK rejiminin amacını da tüm kamuoyu karşısında açıkladığına dikkat çeken Gezen, “Bizler DİSK, KESK, TMMOB ve TTB olarak geleceğimizi ipotek altına almaya çalışan bu adaletsiz düzene karşı geçmişten, mücadele birikimimizden aldığımız güçle OHAL/KHK rejimine karşı mücadeleyi yükselteceğiz. Taleplerimiz karşılanana kadar bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İspanya Başbakanı yolsuzluk davasında hakim karşısına çıktı

SONRAKİ HABER

'Google SOS Uyarıları' uygulaması kullanıma açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa