26 Temmuz 2017 11:04

Üretimi durduran Ford, faturayı işçiye kesti

Ford Otosan Yeniköy'de üretim, beklenenden 2 hafta erken durduruldu. İşçiler, izinler öncesi süre için borçlandırıldı. Türk Metal ise ortada yok!

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Ford Otosan Yeniköy fabrikasında üretim 6 Eylül tarihine kadar durduruldu. Bugün 16.00 itibariyle üretimin durdurulduğu fabrikada parça sıkıntısı gerekçe olarak gösterildi. Fabrikada üretimin durdurulduğunu cep telefonlarına gelen kısa mesajla öğrenen işçiler duruma tepkili. İşçiler, yıllık izinlerinin bir hafta önceye çekildiğini, 7 Ağustos tarihinde başlayacak izinler öncesi kalan süre içinse borçlandırıldıklarını kaydetti. Fabrikada örgütlü Türk Metal Sendikası yöneticilerinin konuya ilişkin kendilerine hiçbir bilgilendirme yapmadığını belirten işçiler 2017 sözleşmesi öncesi yaşanan gelişmeyi ise “İşte Türk Metal gerçeği” sözleri ile eleştirdi.

'HERKES PLANINI 14 AĞUSTOS'A GÖRE YAPTI'

Fabrika yönetiminin bu yıl planlı duruş tarihini 14 Ağustos olarak açıkladığını, her yıl olduğu gibi bu yıl da Gölcük, Yeniköy ve İnönü fabrikalarında çalışan işçilerin bu tarihte yıllık izne çıkacakları için aylar öncesinden plan yaptığını belirten işçiler, yaşanan bu gelişme ile şaşkına döndüklerini ifade etti. “Parça sıkıntısı işçiden kaynaklı değil ki faturasını işçi ödesin” diye tepki gösteren bir Ford Otosan işçisi, “Herkes planını 14 Ağustos tarihine göre yaptı. Tatil rezervasyonu yapan, memleketine gitmek için bilet alan insanlar var. Bu yüzden birçok arkadaşımız mağdur olacak. 42 günlük bir duruştan bahsediyoruz. Yıllık izin bir hafta öne çekilmiş, geriye kalan bir hafta için de borçlandırılmışız” şeklinde konuştu.

'SIKINTIYI BİZ Mİ YARATTIK Kİ CEREMESİNİ ÇEKİYORUZ?'

Fabrika yönetimi tarafından gönderilen kısa mesajda “Yıllık izin tarihimiz 7 Ağustos’a çekildi. Geriye kalan 27 Temmuz-5 Ağustos arasında bulunan 9 gün, 67,5 saatin yarısını ödeyeceğiz” ifadelerinin kullanıldığını belirten işçi “Bu şu anlama geliyor. 34 saat borçlandırılmışız. Tıpkı 2009 krizinde olduğu gibi fazla mesaiye kalarak bu borcu ödememizi isteyecekler. Bir de lütfeder gibi ‘Meraklanmayın borcu aylara böleceğiz’ diyorlar. Bu sıkıntıyı biz mi yarattık ki ceremesini biz çekiyoruz?” diye konuştu.

İŞTE TÜRK METAL GERÇEĞİ

Yaşanan gelişmelere ilişkin Türk Metal Sendikası yöneticilerinden tek bir bilgi gelmediğini kaydeden Ford Otosan işçisi “42 günlük bir duruş var fabrikada, ortada sendika yöneticisi yok. Ford Otosan gibi bir fabrikanın ‘şanzıman eksikliği’ nedeniyle duruşa geçtiği bize inandırıcı gelmiyor. Üstelik öyle bile olsa bu işçilerden kaynaklı değil ki. Bu yaşadığımız düpedüz esnek çalışma değil de nedir? Sen esnek çalışmaya karşı bir şey yapmazsan bu işçiye nasıl değiştiğini kanıtlayacaksın. 2017 sözleşmesi için esip, yağıp gürlesen ne olur? İşte gerçek ortada. İşte Türk Metal gerçeği. Hâlâ patronun sözünden çıkmayan bir sendikal anlayış, işçilerin hangi sorununu çözer ki” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Askeri ihale öncesi firmaya silahlı baskın: 1 ölü, 2 yaralı

SONRAKİ HABER

Yüksel Caddesinde 260'ıncı günde provokasyon girişimi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...