26 Temmuz 2017 10:54

Bu proje Şişli ve İstanbul’u çekilmez kılar

CHP'li İBB Meclis Üyesi Tonguç Çoban, Şişli Endüstri Meslek Lisesi alanına yapılmak istenen rezidans projesine dair soru önergesi verdi.

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Şişli Belediyesi ve CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) Meclis Üyeleri, Şişli Endüstri Meslek Lisesi alanına yapılmak istenen proje hakkında İBB’ye soru önergesi verdi. Önergede Şişli’nin merkezine 20 bin kişilik ek nüfus artışı getirecek olan 470 daireli rezidans, 4 gökdelen, 240 odalı otel, alışveriş merkezi yapılacağına ve İstanbul boğazı siluetinin bozulacağına dikkat çekilerek tepki gösterildi. Sözü edilen bölgede Şişli Endüstri ve Meslek Lisesi de bulunuyor.

Konu hakkında Evrensel’e konuşan İBB Meclisi CHP Üyesi Tonguç Çoban, “Bu proje Şişli’yi ve İstanbul’u son derece olumsuz etkiler. Zaten trafik allak bullak olmuş, altyapı bunu kaldırmaz. Oraya gelecek 20 bin nüfus, orayı çekilmez hale getirecek” derken Eğitim Sen İşyeri Temsilcisi Oğuz Kaan Bozkuş, Şişli EML’nin mağduriyetine dikkat çekerek “Okulun bulunduğu arazi merkezi bir yerde. Buraya tek vasıta ile İstanbul’un birçok yerinden öğrenciler geliyor. Okul küçültülürse öğrenci sayısı azaltılacak, öğretmen sayısı azaltılacak. Hem öğrenciler hem öğretmenler mağdur edilecek. Bu arazinin tamamının okula bırakılması ve vakfa başka yer verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Mimarlar Odası ve Şehir Bölge Plancıları Odası, Şişli Belediyesi, Şişli Endüstri Meslek Lisesi Mezunları Derneği projeye itiraz etti. Şişli Endüstri Meslek Lisesi’nin de üzerinde bulunduğu Şişli Kaptanpaşa Mahallesi’nde yer alan 60 dönümlük araziye, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından özel proje alanı ilan edilerek ruhsat verildi. Arazinin imar planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, “sınırsız kat izni” ile çıktı. Ancak özel proje alanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Estetik Kurulu’nun 2015 tarihli raporuyla onaylandı. İnşaat ruhsat işlemleri ise 644 No’lu Kanun Hükmünde Kararnameyle ve Şişli Belediyesi devre dışı bırakılarak bakanlık tarafından onaylandı.

İMARA İLİŞKİN BÜTÜN YETKİLER BAKANLIĞA AİT

Şişli Belediyesi, 24.11.2016 tarihli yazısında yer alan, belediyenin konu ile ilgili gerek hafriyat gerek iksa gerekse yapılan iş ve işlemlerle ilgili herhangi bir projenin elinde bulunmadığı gerekçesiyle inşaatı durdurdu. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ertesi gün 25 Kasım 2016 tarihli ve 20852321 sayılı yazısı ile imara ilişkin her türlü işlem yetkisinin bakanlığa ait olduğunu belirterek, belediyenin inşaat faaliyetini durdurma işlemini kaldırmasını istedi.

SAVCI, BELEDİYE BAŞKANI HAYRİ İNÖNÜ’YÜ İFADEYE ÇAĞIRDI

Durdurma işlemi ile ilgili olarak ilgili firma Şişli Belediyesi’nden şikayetçi oldu. Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, 12 Temmuz 2017 tarihinde, konu ile ilgili olarak Cumhuriyet Savcılığı’na bilgi verdi. Hayri İnönü konu ile ilgili olarak “Şişli halkının yaşam alanlarına ve hakkına sahip çıkmak için mücadele ediyoruz. Bizim için tek önemli olan şey kamu yararıdır” açıklamasını yaptı.

‘İSTANBUL VE ŞİŞLİ YAŞANMAZ HALE GELECEK’

Evrensel’e konuşan İBB Meclis Üyesi Tonguç Çoban, projenin ciddi sorunları beraberinde getireceğini söyledi. Çoban, “470 daireli rezidans, 4 gökdelen, 240 odalı otel ve AVM ile inanılmaz yoğun bir yapılaşma getirilmek isteniyor.  Bu yapılaşma sadece Şişli’yi değil bütün İstanbul’u etkiler. Her taraf AVM, her taraf büyük binalar, plazalar. Böyle bir yapılaşma yapmanın hiçbir faydası da yok; inşaatı sadece kendi ekonomisini döndürme için hedef olarak gören bir anlayışın ürünü. Adalet Sarayı, hastaneler, kongre merkezi gibi insan ve araç yoğunluğunun olduğu bir alanda, büyük bir trafik yükü oluşacak. Bir de burası Endüstri Meslek Lisesinin bulunduğu tarihi bir yer. Gençlerin eğitimine önem vermemiz gerekirken, Türkiye’nin en önemli endüstri meslek liselerinden biri olan yeri kaldırıyoruz ve burada tüketime dönük olarak otel, avm, rezidans yapıyoruz. Bu anlayış da çok çarpık bir anlayış. Oranın mutlaka endüstri meslek lisesi olarak korunması lazım. Bunları çoğaltmamız gerekirken örnek eğitim modeli olan okulu da kaldırıyorlar; okulu küçültecekler ve tek bir binaya sıkıştıracaklar. Laboratuvarların hiçbiri olmayacak. Buna karşın inşaat sürüyor ama mahkeme devam ediyor” dedi.

‘ÖĞRENCİLER VE ÖĞRETMENLER MAĞDUR EDİLECEK’

Eğitim Sen İşyeri Temsilcisi Oğuz Kaan Bozkuş, “Okulumuz İstanbul’un en köklü okullarından biri. Teknik eğitim alanındaki en başarılı okullardan bir tanesinin geleceği muallakta. 58 dönüm arazinin bizim açtığımız davalar sonucunda 17 dönümüne okul yapma yetkisi verildi. Geri kalanı ticari alan olarak açıldı. Okulun alanı küçültüldü. İnşaat sürüyor. Okulda şu anda herhangi bir bina yıkılmadı. Sadece arkadaki top sahası var, oraya başladılar. Çok hızlı ilerliyorlar; bu kış içinde binaları yıkmaya başlarlar. Okulu da muhtemelen başka yere taşıyacaklar. Öğrenciler taşımalı olarak devam edecek. Hangi binaların yıkılacağı bile belli değil. Tamamen muğlak” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Ruhani'den ABD'nin yeni yaptırım kararına tepki

SONRAKİ HABER

Cinsel istismar davasında öğreticiye 217 yıl ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...