01 Nisan 2011 12:36

Sinemanın baharı başlıyor

İstanbullu sinemaseverlerin heyecanla beklediği İstanbul Film Festivali bugün başlıyor. Bu yıl 30.’su düzenlenecek olan festivalde, 30. yıl dönümü nedeniyle özel etkinlikler de var.KLASİKLERDEN YENİDEN...Festival kapsamında Türkiye sinemasının önemli yapıtları restore edilerek gün ışığına çıkarılacak. Sinem

Sinemanın baharı başlıyor
Paylaş

KLASİKLERDEN YENİDEN...

Festival kapsamında Türkiye sinemasının önemli yapıtları restore edilerek gün ışığına çıkarılacak. Sinemaseverler, Atlas sinemasında gerçekleştirilecek özel gösterimde Memduh Ün’ün 1958 yapımı Üç Arkadaş filmini beyazperdede tekrar izleme şansı bulacaklar.

FESTİVALİN KEŞFETTİRDİKLERİ

Festivalde, bir zamanların izleyicileri, bugünün yönetmenlerinin filmleri de gösterilecek. Festivalden etkilenerek sinemaya başlayanların hazırladıkları filmler, Sinema Yazarları Derneğinin (SİYAD) hazırladığı “Bir zamanlar festivalde” bölümünde izlenebilecek.

Festivalde Avrupa Kültür Başkenti İstanbul 2010 kapsamında yapılan filmlerden bir seçki de sunuluyor.

MAYINLI BÖLGE

Tarzı, yaklaşımı, tekniği ya da anlatımı farklı, alışılmadık, öncü, bazen zorlayıcı bazen deneysel filmlerden oluşan Mayınlı Bölge bölümünde, özellikle keşifçi sinemaseverlere sesleniyor. Sinemanın aykırı yapıtları Mayınlı Bölge’de dolaşıyor.

ONUR ÖDÜLLERİ

Türk Sineması’na imzasını atan sanatçılara her yıl verilen Sinema Onur Ödülleri’nin bu yılki sahipleri; Oyuncular Zeki Alasya ve Metin Akpınar, Yönetmen Yusuf Kurçenli, Görüntü Yönetmeni Ertunç Şenkay. Festivalin 1 Nisan akşamı yapılacak açılış töreninde ödülleri takdim edilecek. Sanatçılardan Yusuf Kurçenli’nin Karartma Geceleri, Zeki Alasya ve Metin Akpınar’ın Güle Güle filmleri de festivalde izleyiciyle buluşacak.

ULUSAL ALTIN LALE

Sinemanın son dönem yapımlarının bir araya geldiği bu kapsamlı bölümde Ulusal Yarışma, Belgeseller ve Yeni Türkiye Sineması başlıkları altında yaklaşık 50 film yer alıyor. 14 filmin Altın Lale için yarışacağı Ulusal Yarışma’nın Jüri Başkan, Yönetmen Reha Erdem. Yarışan filmlerden bazılarının isimleri şöyle: Bizim Büyük Çaresizliğimiz, Kar Beyaz, Gişe Memuru, Altınkarınca, Zefir, Oğul, Görünmeyen, Çınar Ağacı, Saç, Press.

Altın Lale’de belgesel alanında ise Göbeklitepe, Oğlunuz Erdal, Kapak Olsun, Arabesk, Canlar, Kadim, Anadolu’nun son göçleri: Sarıkaçililer, Bir başkaldırı destanı: Berivan filmleri yarışacak.

SİNEMADA İNSAN HAKLARI

Festivalde “Sinemada insan hakları ödülü” de veriliyor. Avrupa Konseyi ve Eurımages iş birliğiyle verilen Avrupa Konseyi Sinema Ödülü (FACE), bu bölümde yer alan ve insan hakları konusunda kamuoyunda duyarlılık ve bilinç uyandıran, bu konunun öneminin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunan bir filme veriliyor. Bu yıl yarışmanın jüri başkanlığını geçen yıl Ajami filmiyle ödülü kazanan Yönetmenlerden Scandar Copti üstleniyor. Bu alanda Press, Yokmuşum gibi, İnsan..., Ben köleyim gibi filmler yarışacak.

Festival kapsamında, bu yıl da Emek Sinemasında gösterim yapılamayacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kars’ta tertip komitesi oluşturulacak

SONRAKİ HABER

Afganistan’da 10 BM görevlisi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...