26 Temmuz 2017 00:23

BES Genel Başkanı Akpınar: Artık AKP'li olmak da yetmiyor

Evrensel'e konuşan BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, haksızca ihraç edilen emekçilerin işlerine dönmesinin en temel talepleri olduğun söyledi.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Ağustos ayında başlayacak toplusözleşme görüşmelerine ilişkin konuştuğumuz BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, haksızca ihraç edilen emekçilerin işlerine dönmesinin en temel talepleri olduğun söyledi. İş güvencesi, insanca yaşanılacak bir ücret talepleri olduğunu anlatan Akpınar, kamudaki mülakat sınavlarını eleştirerek “Öyle bir sınav sistemi ki işe girmen için AKP’li olman yetmiyor, en birinci AKP’li olman gerekiyor” dedi.

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Serpil Akpınar, ağustos ayında başlayacak toplusözleşme görüşmelerine ilişkin Evrensel'e konuştu. Memur-Sen’in geçtiğimiz dönem attığı imzayla kamu emekçisi ve emeklisiyle yaklaşık 5 buçuk milyon emekçinin yoksulluk sınırının altında bir ücretle yaşamasına sebep olduğuna dikkat çeken Akpınar, “Devletin hesapladığı enflasyon ile bizimki birbirini tutmuyor. Enflasyon hesaplanırken sepetin içine temel harcamaların konulması gerekiyor. Ancak enflasyon hesabına pırlantayı bile koyuyorlar” dedi. 

Ayrıca ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasının can yakıcı taleplerden olduğunu belirten Akpınar, temel olarak insanca yaşanabilecek bir ücret istediklerini vurguladı. 

ESNEK ÇALIŞMA EN ÇOK KADINLARI ETKİLER

En önemli taleplerinin iş güvencesi olduğunu ifade eden BES Genel Başkanı Akpınar, güvenceli iş ve yaşam istediklerini dile getirdi. Akpınar, “Yasal olarak olmasa bile performansa dayalı 4-b, 4-c ya da taşeron çalışma sistemi uygulanıyor. AKP Hükümeti fiili olarak uyguladığı çalışma modellerini yasalaştırmak istiyor. Bu çalışma sistemi bizim iş güvencemizi, emeklilik hakkımızı elimizden alacaktır. Çalışma hayatının esnekleştirilmesi en çok kadın emekçileri etkileyecek. Kadınların çalışma hayatının yanı sıra evde de işleri oluyor. Kadının üzerinden bu yükler alınmazsa çocuk ve yaşlı bakımı, hane içi üretim konusunda bir yardım yapılmadan kadınlar çalışma yaşamından uzaklaştırılıp eve hapsedilecektir” dedi. 

İHRAÇ EDİLDİĞİNDEN HABERİ OLMADAN ÇALIŞTI

Bir yıldır süren OHAL ve KHK’ler ile sendikalarından 392 üyenin ihraç edildiğini, 48 kişinin de açığa alındığını aktaran Akpınar, “OHAL’in kaldırılmasını, KHK’lerin sonuçlarıyla birlikte iptal edilmesini istiyoruz. OHAL KHK’ler ile yaşanan ihraçlar devletin doğrudan kamu emekçilerinin iş güvencesini kaldırdığı bir süreçtir” dedi. 692 sayılı KHK ile ihraç edilen bir üyelerinin yaşadıklarını paylaşan Akpınar, “Arkadaşımız cuma günü çıkan KHK ile ihraç ediliyor. Fakat Resmi Gazete’ye bakmadığı için haberi yok ve pazartesi işe giderek çalışıyor. İstanbul 3 No’lu Şube başkanımız arkadaşımızı arıyor. Kendisi listeye bakmadı tamam da işyeri bile bilmiyor. Kurumdan yapılan ihbarların yanı sıra böyle kara mizah örnekleri de yaşıyoruz” dedi. 

FAZLA MESAİ VE İKRAMİYE HAKKI

Zorunlu bireysel emeklilik sigortasındaki zorunluluğun kaldırılmasını, sigortacılığın esas olarak kamu eliyle yapılmasını savunduklarını belirten Akpınar, emeklilik yaşının düşürülmesini istediklerini söyledi. Ayıca 666 sayılı KHK ile on binlerce kamu emekçisinin birçok kazanımının ellerinden alındığını ifade eden Akpınar, fazla mesai, ikramiye ödemeleri gibi hakların alınamadığını dile getirdi.
Görev ve unvan değişikliği sınavlarındaki mülakat uygulamasını da eleştiren Akpınar, “Öyle bir sınav sistemi ki işe girmen için AKP’li olman yetmiyor, en birinci AKP’li olman gerekiyor. Bu mülakat sınavları ortadan kaldırılmalı. Çünkü hiçbir kritere dayanmayan akademik özelliği ve denetimi olmayan bir sistem” dedi. 

TOPLANTILAR YAPILACAK

BES Genel Başkanı Serpil Akpınar, toplusözleşme sürecinde yapacaklarına ilişkin ise şöyle konuştu: “Başta büro emekçileri olmak üzere tüm emekçilere çağrımız bu toplusözleşme sürecinde iş güvencemiz, işlerinden edilen arkadaşlarımız için sokaklarda olacağız. Biz haklı ve meşru bir mücadele veriyoruz. Büro Emekçileri Sendikası olarak toplusözleşmede herkesi haklarını savunmaya çağırıyoruz. İşyerlerinde de bildiriler dağıtıp, toplantılar yapacağız.”

ÖNCEKİ HABER

Memur-Sen emekçiyi değil kendi cebini düşünüyor!

SONRAKİ HABER

İş kazası sonucu yatağa bağımlı kalan Şerif Özgül konuştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...