25 Temmuz 2017 19:03

İsrail'den Erdoğan'a: Ülkesinin sorunları ile ilgilensin

İsrail Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hitaben sert ifadelerin yer aldığı bir açıklama yayımladı.

Paylaş

Kudüs'te devam eden Mescid-i Aksa gerginliğinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eleştirilerine İsrail'den yanıt geldi

"Osmanlı İmparatorluğu geride kalmıştır" denilen açıklamada şunlar söylendi:

"Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın parti üyelerinin toplantısındaki ifadeleri saçma, hayali ve çarpıtılmıştır. Kendi ülkesinin zor sorunları ile ilgilenmesi çok daha akıllıca olurdu. ​Osmanlı İmparatorluğu günleri geride kalmıştır. Kudüs geçmişte de Yahudi halkının başkenti olmuştur, halihazırda Başkentidir ve gelecekte de öyle olacaktır. Hükümeti geçmişe nazaran güvenliğe, özgürlüğe, inanç serbestisine ve bütün azınlık haklarına saygılıdır. Camdan bir sarayda yaşayanların başkalarına taş atmamaları gerekir."

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: HADDİNİ BİLMEZ AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünün açıklamalarının ertesi günü bir soru üzerine şu ifadeleri kullandı: "Sayın Cumhurbaşkanımızın Harem-i Şerif'teki son gelişmeler hakkında ifade ettikleri hususlara ilişkin olarak İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından yapılan haddini bilmez açıklamayı kınıyoruz. Osmanlı döneminde Filistin'de farklı dinlere ve mezheplere mensup cemaatler yüzyıllarca barış içinde birlikte yaşamış ve ibadetlerini özgürce yerine getirmiştir.  Bu bağlamda, Osmanlı döneminde sergilenen benzersiz hoşgörüyü en iyi Musevilerin bilmesi ve takdir etmesi beklenir. 

‘İSRAİL'E DÜŞEN AKLISELİMİ HÂKİM KILMAKTIR’

Bugün de Türkiye Cumhuriyeti'nde Musevilerin inanç ve ibadet özgürlükleri devletimizin güvencesi altındadır. Tüm Müslümanlar için en kutsal üçüncü mekan olan Harem-i Şerif bütün İslam Âleminin en öncelikli konularının başında yer almaktadır. Doğu Kudüs, Batı Şeria ve Gazze'de süregiden İsrail işgali 50. yılını doldurmuşken Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğu gerçeğini  örtbas etmeye çalışmanın bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına ve Filistin-İsrail ihtilafının çözülmesine faydası olmayacağı açıktır. İsrail'e düşen sorumluluk, bir an önce aklıselimi hâkim kılıp, Harem-i Şerif'te statükoya dönmek ve ibadet özgürlüğünün önündeki engelleri tümüyle kaldırmaktır." 

NE OLMUŞTU?

14 Temmuz'da Kudüs'te düzenlenen saldırıda iki İsrail polisi öldürülmüş ve devamında çıkan olaylar üzerine İsrail tek taraflı olarak Mescid-i Aksa'ya girişleri yasaklamıştı.

Takip eden Pazar günü yasak kaldırılmış, girişe güvenlik kameralarıyla metal dedektörler yerleştirilmiş ve Pazartesi günkü Güvenlik Kabinesi toplantısı sonrası kaldırılmalarına karar verilmişti.

Geçen Cuma namazı çıkan olaylarda beş Filistinli hayatını kaybetmiş, yüzlercesi yaralanmıştı. Ayrıca yaşananları protesto eden bir Filistinli Batı Şeria'da üç İsrailli'yi bıçaklayarak öldürmüştü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Pera Film'den yeni seçki

SONRAKİ HABER

Aydan: Vekillik düşürme çoğunluğun iradesine bağlı olamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...