25 Temmuz 2017 14:26

Rojava'da 'Queer İsyan ve Kurtuluş Ordusu' kuruldu

Rojava'da IŞİD'e karşı Kürt güçleriyle birlikte savaşan bir grup gönüllü, ilk LGBTİ+ askeri birliğini kurdu.

Paylaş

Rojava'da ilk LGBTİ+ askeri birliği kuruldu. 'Queer İsyan ve Kurtuluş Ordusu' fikrinin IŞİD'in Suriye'de eşcinsellere yönelik zulmü ve ABD'nin Orlando kentindeki LGBTİ gece kulübüne yapılan saldırının ardından ortaya çıktığı belirtiliyor.

Cumhuriyet gazetesinin Newsweek'ten aktardığına göre, birliğin adı, 'Queer Insurrection and Liberation Army' (Queer İsyan ve Kurtuluş Ordusu) ya da kısa adıyla TQILA.

Yeni birliğin oluşumunu, Uluslararası Devrimci Halk Gerilla Güçleri (IRPGF) pazartesi günü duyurdu.

Örgüt, Twitter'da yayınladıkları mesajda 'Bu ibneler faşistleri öldürür. Ateşe karşılık veriyoruz. Rakka'da kara ve gökkuşağı bayrağı dalgalanıyor. Eşcinseller halifeliği paramparça ediyor" diye yazdı. Grup üyelerinin amacı 'cinsiyet ikiliğini kırmak ve kadın devrimi yanında daha geniş kapsamlı toplumsal cinsiyet ve cinsel devrimi ileriye taşımak'.

Yapılan duyuruda da "Kürtlerin yaratmayı umduğu bir Rojava devrimi var. Ortadoğu'da bu bütün halkları kapsar, teokrasi ve otokrasiye karşıdır. Kürtlerin modeli bölgeye demokrasi getirecek" dendi.​

Newsweek'e konuşan TQILA sözcüsü Heval Rojhilat, güvenlik nedeniyle sayılara dair bilgi vermeyeceklerini söyledi. Rojhilat, üyelerinin çoğunluğunun LGBTİ+ bireylerden oluştuğunu ekledi.

IŞİD'in şeriat mahkemeleri eşcinselliğin idam gerektiren bir suç olduğunu ilan etmişti. IŞİD'in denetimindeki bölgelerde onlarca LBGTİ öldürüldü, pek çoğu yerlerini terk etmek zorunda kaldı.

2016 yılında LGBTİ+ bireylerin gittiği Orlando'daki bir gece kulübüne yapılan saldırıda 49 kişi hayatını kaybetmiş, saldırıyı IŞİD üstlenmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İşçiye ücret yok, kayyıma 40 bin lira!

SONRAKİ HABER

Urfa Emniyeti'nde 14 gün süren cinsel işkence iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...