25 Temmuz 2017 13:04

'Sağlıkta dönüşüm hasta yoğunluğunu arttırdı'

Adana Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten, AKP’nin 'Sağlıkta Dönüşüm' programının hekimlere başvuru sayısını 5 kat arttırdığını söyledi.

Paylaş

Adana Tabip Odası Başkanı Ali İhsan Ökten, hastanelerdeki hasta yoğunluğunun nedenlerine ilişkin konuştu. AKP’nin “Sağlıkta Dönüşüm” programının hekimlere başvuru sayısını 5 kat arttırdığını vurgulayan Ökten, “Bir kişinin hekime başvurma oranı Avrupa Birliği ülkelerinde yüzde 8, bizde bu oran yüzde 10.2 civarında ve her geçen gün bu artmakta. 2002 yılından beri ‘Sağlıkta Dönüşüm’ programı var. ‘Sağlıkta Dönüşüm’ ilk uygulandığında bu oran yaklaşık 3 civarındaydı ama şimdi yüzde 10’un üzerinde. Yani bir yılda bir kişinin hekime ya da bir sağlık kuruluşuna başvurma oranı yüzde 10.2 oldu” diye vurguladı. 

Poliklinik ve ameliyatlarda da ciddi bir artışın söz konusu olduğunun altını çizen Ökten, şöyle dedi: “Son 12 yılda poliklinik oranları 5 kat arttı, ameliyat oranları 5 kat arttı. Ama hekim sayısında ve hemşire sayısında bir artış olmadı. Hastaneye başvuran kişilerin aslında büyük çoğunluğunun sorununu ‘aile hekim’leri çözebilecekken yine de hastanelere başvuruyorlar.” 

Yurttaşların önce “aile hekimi”ne başvurması gerektiğini ve burada çözüm bulunamadığı takdirde hastanelere gitmesinin daha doğru olacağını belirten Ökten, “Bir kişi istediği zaman istediği hastaneye başvuruyor. Önce ‘aile hekimliği’ne başvuru yapmalı orada sorun çözülmezse ikinci basamağa gitmeli. Sorun orada da çözülmezse üçüncü basamağa geçilmeli. Basamak sistemi budur. Ancak böyle daha nitelikli bir sağlık hizmeti verilebilir. (Adana/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Çocuk hakları için ‘daimi komisyon’ teklifi

SONRAKİ HABER

Hak savunucuları için AB Komisyonu önünde eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...