25 Temmuz 2017 03:39

İsrail, Mescid-i Aksa'daki dedektörleri kaldırdı

İsrail Mescid-i Aksa'daki metal arama dedektörlerinin kaldırılmasını kararlaştırdı. Kararın ardından metal dedektörler kaldırılmaya başladı.

Paylaş

BBC Türkçe’nin haberine göre, İsrail güvenlik kabinesi, Kudüs'teki Mescid-i Aksa'nın girişine yerleştirilen metal arama dedektörlerinin kaldırılmasını kararlaştırdı. Kararın hemen ardından İsrail güvenlik güçleri metal dedektörleri kaldırmaya başladı.

Güvenlik kabinesinin Salı gününün ilk saatlerinde aldığı karar uyarınca, Mescid-i Aksa'nın girişinde "daha az rahatsız edici" güvenlik önlemleri alınacak.

Söz konusu önlemlerin neler olacağı ise henüz netleşmedi. İsrail medyasında daha önce yayımlanan bazı haberlerde, Mescid-i Aksa'nın girişine el dedektörleriyle arama yapacak polis güçleri yerleştirileceği öne sürülmüştü.

İsrail, 14 Temmuz'da iki polisin Mescid-i Aksa çevresinde öldürülmesinin ardından bölgeye metal arama dedektörler yerleştirmiş, bu karar Filistinlilerin büyük tepkisini çekmişti.

JPOST: METAL DETEKTÖRLERİ KALDIRILDI AMA MÜSLÜMANLAR HAREM’İ ŞERİF’E GİRMİYOR

İsrail’in büyük tepki yaratan metal detektörleri kaldırmasına rağmen Müslümanların Harem’i Şerif’e girmeyi reddetmeye devam ettiği bildirilirken bunun nedeni olarak da yeni kurulan güvenlik kameraları gösterildi.

Jerusalem Post gazetesi, metal detektörlerin kaldırılmasından sonra da Müslümanların, Harem’i Şerif’e girmeye yanaşmadığına dikkat çektiği haberinde Harem’i Şerif’in içindeki güvenlik kameralarının yerlerinde durduğunun” belirtildiğini yazdı.

Pazartesi gece İsrail Güvenlik Kabinesi’nce yapılan açıklamada metal detektörlerin kaldırılacağı, bunun yerine ise akıllı kameraların kullanılacağı ve “diğer önlemler”in alınacağının belirtildi.

Gazeteye göre, yeni programın altı ay içinde tamamlanacağı bildirilirken o zamana kadar bölgede görevli polis sayısının artırılacağı kaydedildi. 
 

Mescid-i Aksa girişinde yapılacak her türlü aramaya karşı olduklarını söyleyerek eylem çağrısı yapan Filistinliler ile İsrail güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıkmıştı.
Cuma günkü çatışmalarda 3 Filistinli hayatını kaybetmişti.

BM'den 'Mescid-i Aksa krizi Cuma gününe kadar dindirilmeli' açıklaması

Birleşmiş Milletler (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nikolay Mladenov, Mescid-i Aksa gerginliğinin Cuma gününe kadar dindirilmemesi halinde, krizin başka noktalara sıçrama riski bulunduğunu söylemişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da İsrail'in kısıtlamalarının kabul edilemez olduğunu vurgulamıştı.

Erdoğan, bazı Körfez ülkelerindeki temasları sonrası Ankara Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, "İbadetlerini yapmaya gelen Müslümanları teröristlerle eş tutmak büyük bir akıl tutulmasıdır. Mescid-i Aksa Müslümanların gözbebeğidir. Kutsallarımızın ayaklar altına alınmasına sessiz ve tepkisiz kalamayız" demişti. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Bursa'da kereste atölyesinde yangın

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Mescid-i Aksa Müslümanların gözbebeğidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...